Kristijan Durasek vier jaar geschorst voor overtreden dopingregels
foto: Cor Vos
woensdag 13 november 2019 om 15:46

Kristijan Durasek vier jaar geschorst voor overtreden dopingregels

Internationale wielerunie UCI heeft Kristijan Đurasek voor vier jaar geschorst voor het overtreden van de dopingregels tussen 2016 en 2019. De Kroatische renner reed de afgelopen drie jaar voor UAE Emirates.

Dopingschandaal dat in 2019 aan het licht kwam. De spil zou sportarts Mark Schmidt zijn. Diverse langlaufers werden betrapt in Seefeld (Oostenrijk). Schmidt werkte ook vanuit Erfurt (Duitsland).

De UCI maakte vandaag bekend dat wielrenner Kristijan Đurasek voor vier jaar geschorst is voor het overtreden van de dopingregels tussen 2016 en 2019. De internationale wielerbond kwam tot haar beslissing op basis van informatie die is verkregen van de autoriteiten van Oostenrijk. De 32-jarige Kroaat werd eerder al in verband gebracht met dopingzaak Operation Aderlass en zou klant geweest zijn van de omstreden dopingdokter Mark Schmidt.

Đurasek, die dit jaar onder contract stond bij UAE Emirates, werd daarom medio mei al voorlopig geschorst door de UCI vanwege het gebruik van een verboden methode, waarmee gedoeld werd op bloeddoping. Eerder werden oud-topsprinter Alessandro Petacchi en ook Kristijan Koren en Borut Božič al gestraft voor betrokkenheid bij Operation Aderlass. Zij zijn voor twee jaar uit de wielersport verbannen door de UCI.

Zeven jaar in de WorldTour
Đurasek begon zijn wielercarrière bijna veertien jaar geleden bij het kleine Perutnina Ptuj en wist zich daarna via Loborika en Adria Mobil op te werken naar de WorldTour bij Lampre-Merida. Tot en met 2016 reed hij in het roze-blauwe tenue, waarna de ploeg overging naar het huidige UAE Emirates. Dit seizoen reed de Kroaat onder meer de Volta ao Algarve en de Giro di Sicilia, tot hij tijdens de Amgen Tour of California voorlopig werd geschorst.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.