Kruijswijk kijkt met vertrouwen naar koninginnenrit
Foto: Sirotti
zaterdag 21 mei 2016 om 09:26

Kruijswijk kijkt met vertrouwen naar koninginnenrit

In de Giro d’Italia staat vandaag de koninginnenrit op het programma. Tussen Alpago en Corvara moeten zes zware Dolomietencols worden beklommen. Waar veel renners met angst en beven vooruit zullen kijken, geldt dat niet voor Steven Kruijswijk. “Ik ken de meeste van die beklimmingen. Vorig jaar reed ik hier heel sterk”, vertelde de kopman van LottoNL-Jumbo gisteren na afloop van de dertiende etappe aan De Telegraaf.

Kruijswijk prefereert de Dolomietenreuzen in de koninginnenrit boven de steile klimmetjes die gisteren in de finale lagen. “Het zijn langere beklimmingen op bredere wegen. Normaal ligt mij dat beter. Vandaag waren de klimmen toch ietwat steiler en venijniger. Dus ik denk dat de rit van morgen me beter moet liggen. Al is het me vandaag wel duidelijk geworden dat we nog heel wat zware dagen gaan krijgen.”

“Veel mannen aan elkaar gewaagd”
Hoewel de Giro al ruim twee weken onderweg is, blijft het lastig om de topfavoriet voor de eindzege aan te wijzen. “Ik denk dat er nog heel wat mannen zijn die echt aan elkaar gewaagd zijn”, weet Kruijswijk, die zelf op plaats vijf staat in het algemeen klassement. “Vandaag stak er niemand echt bovenuit. Eigenlijk zie je de mannen die na de eerste week in de top tien zijn gedoken nu ook weer terug.”

Gisteren werden de klassementsrenners in de finale al serieus getest, met name door wat speldenprikjes van Vincenzo Nibali. “Dit was een zware dag”, concludeerde Kruijswijk. “Maar ik voelde me de hele rit wel goed. Alleen op het laatst zat ik er een beetje doorheen, al denk ik dat dat voor iedereen gold. Ik heb die jongens nooit uit het vizier verloren, dus ik denk dat dit wel een goed teken is.”

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2016 09:39
hopen dat ie vandaag weer mee kan en zelfs aanvallen kan.de sterktsten zullen overblijven vandaag. Nibali zie je ook sterker worden Valverde zal er wel staan Zakarin ,Uran,enz of Amador die ook gaat overleven ? en Jungels?? zal me benieuwen.
21 mei 2016 09:40
Ik ga vandaag gewoon weer door met hopen dat het een beetje vroeg oorlog wordt. Ideale situatie, Die Rooie uit Nuenen die vroeg aangaat en alleen Amador mee krijgt. Samen pakken ze minuten op de rest. Movistar ment het peloton de komende etappes en Kruijssie komt solo aan in etappe 20 en zal uiteindelijk alleen in de rit naar Turijn de roze trui dragen.
21 mei 2016 09:40
Tja met overschot op de eerste rij postvatten en rondkoekeloeren was er gister even niet bij... Kruiswijk gaat een mooie uitslag rijden. Als het meezit net podium.
21 mei 2016 09:40
Een mannetje mee met de kopgroep. Een aantal mee om te assisteren in het peloton. En Steven kan een lekker dagje hard werken. Hij lijkt er zin in te hebben. En volgens mij zijn er veel volgers die dit gevoel met hem delen.
21 mei 2016 09:40
Thomas meende vorig jaar ook het lastiger te hebben en dat "had de rest" dan ook.... Ik vrees er voor.
21 mei 2016 09:48
Vergeet niet dat ie al een minuut voorstaat op zijn 'concurrenten voor plek 3'
21 mei 2016 09:52
Je zag hem tegen het einde inderdaad ook een beetje wegzakken in het groepje. Ik hoop niet dat het een teken is. Als niemand er trouwens echt bovenuit zal steken, kan er ook zo iemand winnen door slim te koersen. Dan kan ervaring wel doorslaggevend zijn. Ik verwacht dan ook nog steeds een strijd tussen de stugge Valverde en de steed sterker wordende Nibali. Maar, verwachtingen zijn er om overtroffen te worden.
21 mei 2016 10:03
Zou zuinig aan doen met Battaglin als ik TLJ was. Had gedacht dat Roglic lang mee zou kunnen in de bergen maar die valt nog een beetje tegen, kan ook te maken hebben met zijn valpartijen. Alhoewel dan zou hij in de tijdrit ook niet zo goed zijn geweest.
21 mei 2016 10:13
Denk dat hij nog net wat te kort komt qua explosiviteit om Valverde, Nibali, Chaves en Majka te volgen Elke keer als er een prik werd gegeven gister zat hij net op een gaatje. Ook in de afdaling vind ik hem nog niet zo sterk. Ik gok op een plek voor voor Kruijswijk.
21 mei 2016 10:34
Als het klopt dat Kruijswijk in een grote ronde goed kan herstellen dan staat hij er vandaag gewoon weer. Denk wel dat Nibali en Valverde nog de nodige streken gaan uithalen deze Giro, die zijn niet voor een gat te vangen en gaan hun ploegenvoordeel zeker nog uitspelen.
21 mei 2016 10:35
Ben benieuwd. De giro zal vandaag niet beslist worden, maar wie hier een mindere dag heeft kan wel behoorlijk wat tijd verspelen. Hopelijk geldt dat voor een aantal concurrenten van Kruijswijk. Op grond van gisteren zou je verwachten dat mannen als Jungels, Amador en Zakarin het toch moeilijk gaan krijgen.
21 mei 2016 10:46
Normaal gesproken is dit niet de rit waar het moet gebeuren voor Kruijswijk, maar als hij kan, moet hij met name op de Giau misschien toch een strak tempo rijden om de concurrentie onder druk te zetten en te kijken wie er af waait. Dat hollen en stilstaan is voor Kruijswijk natuurlijk niet optimaal en op dat steile pukkeltje bij de finish gaat hij anders seconden aan zijn broek krijgen van mannen als Valverde. Daarnaast zijn er niet zo veel mogelijkheden om mannen als Amador kwijt te spelen, die heeft vorig jaar wel aangetoond dat dat niet zo maar gaat. Ook Zakarin had het moeilijk gister en die kun je maar beter kwijt zijn.
21 mei 2016 11:04
@Reynaerde: +1 voor de analyse. Aan de finish gaat Kruissie net verliezen in een groeps-sprint met de toppers. Daarvóór ervoor zorgen dat er één andere concurrent aflicht is dan wel fijn. Zo worden grote rondes tegenwoordig gereden: aanhaken, zorgen dat een ander afvalt.
21 mei 2016 11:13
Zo ontzettend jammer dat Kruiswijk in de Bergen aan het eind telkens alleen zit, waar Movistar en Astana met meer mannetjes zijn vertegenwoordigd.
21 mei 2016 11:16
Mooie zelfbewuste reactie van Kruijswijk. Ik hoop natuurlijk op een splijtende demarage op de Passo Giau (wat een kreng). De realiteit zegt "aanklampen" en morgen in de tijdrit het podium veilig stellen.
21 mei 2016 11:32
@Sammy,

Als Kruijswijk het deze ronde in zich heeft zal het ook in die voorlaatste etappe of twee etappes moeten gebeuren.

Bergaf wint hij het simpelweg niet van Valverde, Nibali en Amador.
Daarnaast is de ploeg niet sterk genoeg om voldoende te kunnen controleren.

Als hij de ronde wil winnen en hiertoe een reeele kans heeft zal hij bergop het verschil moeten maken in het laatste weekend.
21 mei 2016 11:41
Inderdaad jammer dat Roglic wat tegenvalt in de bergen. Hij zit nu te vroeg alleen.
21 mei 2016 11:42
Valverde zakt er vandaag doorheen. Die is helemaal niet zo sterk als wordt gedacht.
21 mei 2016 12:02
Valverde heeft nog nooit echt geschitterd in het hooggebergte. Moet er meestal wel af. Heb het idee dat het een strijd gaat worden tussen Nibali en Kruijswijk, waarbij Nibali wel erg in het voordeel is vanwege de afdaling aan het eind.
21 mei 2016 12:07
Roglic-critici, besef dat hij eergisteren tweemaal is gevallen.
21 mei 2016 12:18
Het is Roglic zijn eerste grote ronde. Wel erg hoge verwachtingen hebben jullie
21 mei 2016 12:20
Go for it "Rode Kleerhanger"
21 mei 2016 12:25
Die gekke tempowisselingen waar Nibali en Valverde zo op kicken is zijn ding niet maar als het puur om stevig omhoogrijden gaat vraag ik me af wie in deze giro beter is dan hem.
Na de vuelta vorig jaar ligt er wederom een Nederlander op podiumkoers, dit is echt heel bijzonder !

Om te reageren moet je ingelogd zijn.