Giro 2016: Kruijswijk steviger in het roze na klimtijdrit, winst Foliforov
ANSA/ALESSANDRO DI MEO
zondag 22 mei 2016 om 17:16

Giro 2016: Kruijswijk steviger in het roze na klimtijdrit, winst Foliforov

Steven Kruijswijk heeft in de Giro d’Italia tijd gewonnen op zijn concurrenten. De Brabander werd in de klimtijdrit op Alpe di Siusi tweede, op 49 honderdsten van de Rus Alexander Foliforov. Kruijswijk pakte echter veel tijd op zijn concurrent Vincenzo Nibali, die meer dan twee minuten moest toegeven.

In het algemeen klassement bedraagt zijn voorsprong op de nieuwe nummer twee Chaves 2 minuten en 12 seconden. De voorsprong op Nibali bedraagt 2 minuten en 51 seconden.

Tijdens de eerste uren waren het de Russen van Gazprom-Rusvelo die de tijdrit domineerden. Alexander Foliforov dook als eerste onder de dertig minuten. Zijn ploeggenoot Sergey Firsanov leek eveneens op weg naar een toptijd, maar werd bergop opgehouden door een auto van de Tinkoff-ploeg. Hij verloor hierdoor veel tijd.

Nibali kende onderweg een fietswissel - Foto: ANSA

Nibali kende onderweg een fietswissel – Foto: ANSA

De dag stond echter in het teken van het duel tussen Nibali en Kruijswijk. Tijdens de enige tijdmeting na 4,4 kilometer bedroeg de achterstand van Nibali op Kruijswijk dertig tellen. Nibali kreeg onderweg te maken met tegenslag, toen materiaalpech hem tot een fietswissel dwong. Het zorgde ervoor dat hij niet eens bij de beste twintig eindigde. Uiteindelijk verloor hij meer dan twee minuten op Kruijswijk, die met een royale voorsprong de rustdag ingaat.

RIDE Magazine
266 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2016 18:41
@clarylucky
Met zulke kleine verschillen zal Chaves de 2.12 achterstand op Kruijswijk niet goed maken.
22 mei 2016 18:43
En de kans dat Chaves nog een slechte dag krijgt is ook behoorlijk groot.
22 mei 2016 18:44
Eén slechte dag en Kruijswijk is het roze kwijt. Dit is geen gelopen race. En dan die zwakke ploeg erbij. Billen knijpen de komende week.
22 mei 2016 18:44
@Lage rugpijn
Wanneer was dat dan?

Daarbij is het toch gewoon zeer verdacht dat twee wielrenners van een ploeg waarvan mensen zich afvroegen of ze wel op zijn komen dagen deze Giro nu opeens in de top vier staan van een klimtijdrit? Zeker aangezien het aantal goede tijdritten van de twee samen voor vandaag op één hand te tellen zijn. Geen van beide heeft ooit een goede tijdrit gereden in een redelijk zwaar bezet veld maar nu kunnen ze opeens beide in de top 4 eindigen en een aantal zeer goede klimmers en tijdrijders achter hun laten.
22 mei 2016 18:46
Om het verdere verloop een beetje spannender te maken...de hoogste bergen komen nog. Op zich heb ik daar nog wel vertrouwen in maar de weersomstandigheden kunnen daar van wel heel grote invloed zijn, dus heb het ff opgezocht;
Dinsdag, Pleurisweer met grote kans op regen en onweer, steile beklimmingen met evenzo lastige afdalingen.
Vrijdag redelijk weer, 60% kans op neerslag maar wel warm.
Zaterdag zie dinsdag maar wel met gelijkmatiger klimmen en afdaling en redelijk warm. Ergo, dinsdag lijkt het grootste risico te worden....
22 mei 2016 18:47
Ik heb hier al meermalen aangegeven dat er in het verleden, maar toch ook in het heden de scheidslijn tussen met of zonder dope sporten wel erg klein is. Of je blijft anoniem rondrijden of welke sport dan ook of je gaat een megasalaris verdienen. En moet daarvoor hetzelfde doen. Blijf dan maar eens van verboden spul af! Kijk voed om je heen en denk er het jouwe van! Overigens onze vriend Chavez zit onder de puistjes zag ik en toch iets te oud voor jeugdpuistjes! Ja zo kan ik het ook.....
22 mei 2016 18:47
Foliforov reed vorig jaar in de Ronde van België ook een knappe slotrit. Is gewoon een goede klimmer die zich 100% gefocust heedt op deze tijdrit terwijl die klassementsmannen al een paar dagen diep zijn gegaan.
22 mei 2016 18:48
edit redactie: niet generaliseren
22 mei 2016 18:51
Dat Foliforov zich koest gehouden heeft om 100% te zijn in deze tijdrit is echt een uit de duim gezogen "feit". Hij is al een paar keer kansloos in de aanval geweest, duidelijk niet sparend ofzo. Hij wint, en dus heeft ie zich 100% hierop gefocust? Nee hoor.

Je kan lullen wat je wil natuurlijk, maar die verschillende in dat tweede deel slaan nergens op. Je hoeft hem echt niet te verdedigen, maar je moet wel oppassen dat je niet zo selectief hierin wordt dat dit opeens véél verdachter is dan Roglic.
22 mei 2016 18:52
ja tiesw dat vraag ik me ook af, maar trouwens goed gereden van kruiswijk heb genoten, jammer van nibali van materiaalpech dit gunde ik hem ook niet
22 mei 2016 18:53
Schitterende Giro voor de Nederlanders: ruim een week in het roze (Dumoulin en Kruijswijk), en een tijdritzege (Dumoulin). Kruijswijk in de vorm van zijn leven. Toch weinig reden om op dit moment bezorgd te gaan doen. De tijdritzege van Foliforov is wel opmerkelijk (gezien zijn palmarès tot nu toe).
22 mei 2016 18:59
ghostwriter - 22 mei 2016 om 18:44
Dat was in 2013, trouwens zijn eerste tijdrit toen was ook prut.
Kruijswijk rijdt pas sinds vorig jaar goede tijdritten.
22 mei 2016 19:04
@Koel
2013 was toen Kruijswijk rondreed met een vernauwde liesslagader dus dat zegt helemaal niets. Trouwens is drie jaar geleden niet echt het "recente verleden".
22 mei 2016 19:04
Blijft tich opmerkelijk dat Foliforov bijna even snel rijdt op het eerste stuk 24.3 km/u als in het tweede stuk 21.4 km/u. Terwijl voor alle andere rijders er meer dan 8 km/u verschil tussen zit. Ben wel benieuwd naar de W/kg e.d.
22 mei 2016 19:07
Prima dag voor Kruijswijk. Jammer dat hij vandaag net niet wint, maar die Rus zag er echt sterk uit. Nu zeuren over doping vind ik echt heel zwak. Roglic was net zo verrassend en die was een held.
22 mei 2016 19:11
Foliforov had natuurlijk ook het voordeel dat hij alles of niks kon spelen. Kruijswijk heeft na het eerste tussenpunt even rustig aan gedaan (zoals vermeld in andere topic) om niet het risico te lopen zichzelf op te blazen. Blijft een verrassende winnaar natuurlijk maar er staan sowieso veel andere namen dan de AK-mannen bovenin de uitslag. Ik denk dat de koninginnerit van gister ook veel schade heeft aangericht bij de toppers. Ik denk dat een Ulissi zich wel voor zijn kop kan slaan als hij de uitslag ziet. Die reed fluitend over de finish terwijl hij maar 1.12 achterstand heeft.
22 mei 2016 19:12
Nogmaals het is een klein wonder dat Zakarin niet gewonnen heeft. 3 Russen in de top 7...
22 mei 2016 19:16
Oh we zitten al op het punt dat de Ronde van Belgie als vergelijkingsmateriaal voor de Giro dient.
22 mei 2016 19:20
Hoeveel dopingvrije Russen zijn er nog?
22 mei 2016 19:21
Nog twee vaststellingen:
- Gazprom legt beslag op de eerste én de laatste plaats in de etappe
- Modolo finisht hier als 79ste, toch niet onaardig voor een sprinter (ook al wist ik wel dat hij redelijk goed over een berg kon).
22 mei 2016 19:22
@LL

Roglic is natuurlijk wel een apart geval omdat die uit een geheel andere sport komt en je dus totaal geen inschatting kunt maken van zijn potentie en progressie.
Die rijdt nu voor het eerst op goed materiaal en zal ook veel specifieker getraind hebben dan voorgaande jaren, sowieso lijkt het mij dat voor iemand die veel later begint met fietsen dat er relatief veel progressie mogelijk is omdat er heel veel te leren valt.
Kennelijk pakt hij sommige zaken vrij snel op zoals het tijdrijden maar is het in een peloton rijden bijvoorbeeld nog gewoon ondermaats.
Sowieso is zijn tijdritzege moeilijk op waarde te schatten door de weersomstandigheden.

Onze Russische vriend van vandaag heeft natuurlijk de schijn veel meer tegen door alle recente dopingperikelen in Rusland en het feit dat hij gewoon zoveel tijd pakt op dat tweede gedelte, hij rijdt daar bijna een kilometer per uur harder dan Chaves en Kruijswijk.
22 mei 2016 19:23
Edit redactie: Niet doen
22 mei 2016 19:25
Als ik die statistieken bekijk qua klimtijden lijkt het er idd bijna op dat Foliforov misschien wel een kilometer aan de razende auto heeft gehangen, dat zou wel lef zijn zeg ! Tja, volgens mij is de techniek ver genoeg om iedere coureur met een chip in de fiets uit te rusten en dit allemaal netjes op de computer te zetten, toch ?
22 mei 2016 19:27
@JimKro

Sinds wanneer is Rus een ras?
Mensen die altijd maar de racisme kaart trekken, om te kotsen.
22 mei 2016 19:31
@JimKro
Je zou gelijk hebben, als:
- er afgelopen maanden niet meer dan 100 Russische meldonium betrapten waren
- er afgelopen jaar niet verschillende onderzoeksrapporten zouden zijn verschenen waaruit blijkt dat Russische sporters op grote schaal doping gebruiken
- er geen hoge Russische official was die heeft verklaard dat de KGB het dopinggebruik organiseert
- twee andere hoge Russische officials (die ook wilden bekennen) niet plotseling onder verdachte omstandigheden zouden zijn overleden

Tot zover de combinatie "Russen" en "racisme".

Om te reageren moet je ingelogd zijn.