Kwiatkowski klopt Sagan in Milaan-San Remo
Foto: Sirotti
zaterdag 18 maart 2017 om 17:18

Kwiatkowski klopt Sagan in Milaan-San Remo

Michal Kwiatkowski (Sky) is de verrassende winnaar van Milaan-San Remo. De Pool versloeg Peter Sagan (BORA-hansgrohe) en Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) in de sprint. De drie waren samen weggesprongen op de Poggio.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Langzaam begin
Het was even wennen, maar de inmiddels gestopte Maarten Tjallingii zat vandaag voor het eerst sinds lange tijd niet in de vlucht van de dag. Er was ook geen enkele andere landgenoot mee in de kopgroep. We moesten het doen met Nico Denz (Ag2r La Mondiale), Mattia Frapporti (Androni Giocattoli), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), William Clarke (Cannondale-Drapac), Toms Skujiņš (Cannondale-Drapac), Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Umberto Poli (Novo Nordisk), Federico Zurlo (UAE Emirates) en Julen Amezqueta (Wilier Triestina). Deze tien kregen een maximale voorsprong van vijf minuten. Quick-Step Floors en vooral FDJ hielden het verschil beperkt.

foto: Sirotti

De gemiddelde snelheid lag in de eerste helft van de wedstrijd bijzonder laag. Tegenwind zorgde ervoor dat het peloton op de lange, rechte wegen van de Po-vlakte niet harder ging dan 36 kilometer per uur. De drie Capi werden om die reden vrij laat bereikt, maar eenmaal daar kreeg de kijker voor het eerst sinds de start weer eens wat actie te zien. Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) plaatste namelijk een demarrage vanuit het peloton. De Fransman kreeg echter niemand met zich mee, waardoor hij vanzelf terug waaide.

Dumoulin op kop
De Cipressa zorgde op 25 kilometer tot de meet voor beduidend meer spektakel. Nadat de kopgroep werd ingerekend, probeerden enkele grote namen weg te springen. Onder andere Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin, Philippe Gilbert en Tim Wellens wilden wegrijden, maar deze groep kreeg geen ruimte. Wellens probeerde het daarna nog eens, ditmaal samen met Mattia Cattaneo, maar opnieuw haalde het peloton de aanvallers terug. Simon Geschke en vooral Tom Dumoulin besloten vervolgens om het tempo hoog te houden. De twee Sunweb-renners probeerden op deze manier de koers zwaar maken voor hun kopman Michael Matthews. Het gevolg was dat Mark Cavendish moest lossen.

In aanloop naar de Poggio volgden nieuwe aanvalspogingen (van onder andere Tony Gallopin en opnieuw Philippe Gilbert), maar uiteindelijk stevende een grote groep af op de voet van de slotbeklimming. Dumoulin ging hier verder met waar hij op de Cipressa al mee bezig was: hard op kop rijden. De Nederlander nam bijna de volledige klim voor zijn rekening. Vlak voor de top ging Peter Sagan in de aanval. Sonny Colbrelli en John Degenkolb probeerden te volgen, maar beide renners moesten passen. Alleen Michal Kwiawkowski en Julian Alaphilippe konden naar het wiel van de wereldkampioen springen.

foto: Sirotti

Sprint met drie
Sagan reed vervolgens een groot deel van de afdaling op kop. Alleen op het einde hielp Alaphilippe een beetje. Eenmaal beneden hadden de drie aanvallers een voorsprong van zeventien seconden. Dat bleek ruim voldoende om stand te houden. Sagan zat in het laatste stuk op kop en was ook de eerste die de sprint aanging. Hij leek vervolgens naar de overwinning te rijden, maar Kwiatkowski wist hem nog net te passeren. Alaphilippe strandde op plaats drie. Daarachter won Alexander Kristoff de pelotonspurt, voor Fernando Gaviria en Arnaud Démare.

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
18 maart 2017 20:22
@girardengo
Paard van stal gehaald zeker?
18 maart 2017 20:27
@Jacco
Ja, twee paarden en nog wat andere hulptroepen;-)
18 maart 2017 20:39
Komen we toch weer uit bij Philidor... Inderdaad fantastisch.
18 maart 2017 21:13
girardengo, door sommigen ook wel de Alaphilippe van het moderne schaken genoemd.
18 maart 2017 21:23
@lemmens
Als je de laatste zes zeges had opgenoemd zat daar ook nog een wereldkampioenschap bij. Heerlijk palmares heeft ie.
18 maart 2017 21:33
Kreeg toch weer een flashback van een aantal jaar terug: Cancellara, Nibali en Gerrans. Ook daar won de sterkste niet. Maar dat maakt wielrennen, en in het bijzonder MSR zo mooi.
18 maart 2017 21:37
Zie (besef) het nu pas, maar Ewan zit er als broekie ook meteen wel erg goed bij hoor, in zijn eerste Sanremo!

Door deze nederlaag zullen de allerlaatste mensen die Sagan een nieuwe zege in Vlaanderen of een zege in Roubaix misgunnen ook wel verdwenen zijn. Nog eens teruggekeken, wat was dit een wedstrijd waarin hij weer heeft laten zien de ABSOLUTE koning van het wielrennen te zijn. Dit is sinds de eerste keer dat ik hem echt opvallend heb zien fietsen (Grindelwald, Ronde van Zwitserland) de aller- aller beste renner die ik ooit gezien heb gebleken. Is voor mij echt geen enkele twijfel over. Wat een held, en wat een onvoorstelbaar goede verliezer, terwijl ie toch weer een beetje verneukt wordt.
18 maart 2017 21:46
Kwiatkowski was hartstikke sterk! Sterker dan Sagan in de sprint. Kwiat won terecht.
Tom is al over zijn top heen, dat zag je ook al in de Tirreno. Het getuigt van grote klasse dat ie nog zijn best deed voor Matthews. Meer dan 90% van de eerste groep reed immers alleen voor pelotonvulling mee. Net als die TLJers, bah. Of zouden ze niet beter hebben gekund? Als dat zo is, excuus, en erg jammer.
18 maart 2017 21:47
Ja man, nu beseffen we allemaal dat hij de opperkoning is ja.
18 maart 2017 21:50
Nee niet allemaal, op besef heb ik jou nog nooit betrapt :)
18 maart 2017 22:00
Voor de goede orde > Sagan mag van mij zowel winnen als verliezen zolang het maar een mooie en spannende koers is. Hij is vaak de bepalende renner met simpelweg de sterkste poten maar het wielrennen is niet afhankelijk van hem. Renners komen en gaan maar koersen blijven, ook zonder Sagan blijft het rijk bestaan, hier geen koning nodig.
18 maart 2017 22:00
Als je zijn bovenbenen bekijkt kan ie eigenlijk moeilijk verliezen, dacht gewoon dat ie er al was aan zijn onnodige extra iets te late jump te zien.
@assen
Vraag me af hoe lang Tom nog doorgaat, hij geeft echt alles waar sommige anderen naar boven lijken te fladderen, maar al over zijn top heen half maart lijkt me iets voorbarig.
18 maart 2017 22:07
Romāns Vainšteins - 18 maart 2017 om 11:26
(Volgtopic Milaan-San Remo 2017)
“Ik geef den Kwiat van alle sterke outsiders wel een goede kans vandaag…”

Man, je moet van die wielerpooltjes spelen, jij!
18 maart 2017 22:11
@rv
Verre van koningsgedrag in ieder geval, hij werkt als een paard en legt ook de loper nog uit voor de minderen en het enige wat ie ooit gestolen heeft zijn harten zo te zien hier, fijn weekend.
18 maart 2017 22:12
Geweldige finishfoto, de kracht en het plezier spat er vanaf. Alaphilippe ziet er 50 jaar ouder uit, mag ook best na 290 km koers.

Wat onze Tom betreft, die zette wel de achterdeur open. Ik zag onder andere zijn rivaal Roglič lossen. Benieuwd naar het verhaal van Dumoulin.
18 maart 2017 22:16
Overwinning van een twijfelachtige ploeg
18 maart 2017 22:18
Volgens mij deed Dumoulin toch helemaal niks boeiends? Die man van Sky erachter deed niet eens zijn best om naar Tom toe te rijden. Die reed gewoon zijn eigen tempo, en trok zich geen moer aan van wat Dumoulin deed. Dat was ook duidelijk te zien aan het feit dat als Dumoulin ff aanzette er weer een gaatje was, en zich dan weer liet zakken. Die bepaalde echt het tempo niet, dat deed Sky gewoon.

Maar ok, vooraan rijden maakt meer indruk dan als speerpunt van Lotto achteraan gelost worden. Waar was Lobato trouwens? Had Dylan hier nou écht niet kunnen starten..?
18 maart 2017 22:24
Volgens had Dumoulin zelf ook zoiets van 'wat doe ik hier eigenlijk precies'. Sowieso vind ik dat je zo'n renner niet puur in dienst stelt maar carte blanche moet geven, zonder al op de Cipressa tekeer gaan had ie misschien nog wel een mooie demarrage
18 maart 2017 22:36
@rv
Op 2 paarden wedden had niet gelukt, Tom had Sagan vrijwel nooit gelost dus de keuze voor Matthews leek logisch.
18 maart 2017 22:40
Geschke was er op de Cipressa wat snel aan voor de moeite, anders had Dumoulin daar waarschijnlijk nog geen kopwerk hoeven doen. Mede daardoor was zijn kopwerk op de Poggio prima, maar ook niet meer dan dat. Vooraf zou je tenslotte minder dan zestig man in zijn wiel verwachten bij een kopbeurt vanaf de voet van de Poggio. Ik zie hem op basis van deze dag, de komende jaren dan ook nog geen kans maken om zelf weg te komen in Sanremo.
18 maart 2017 23:07
Sagan sprintte zeker 2 tandjes zwaarder dan Kwiatkowski.
18 maart 2017 23:26
@Lennimator, Wheely
Philidor, Alaphilippe...what's in a name?
18 maart 2017 23:28
Overigens wel opvallend: slechts vijf renners hebben de finish niet gehaald. Dat lijkt me redelijk zeldzaam voor een WT-koers, of ligt dat aan mij?
19 maart 2017 00:12
Kwiat kan alleen koersen winnen als je hem niet verwacht. Dat is jammer want met zijn talent gooit hij soms echt periodes in een seizoen voor zichzelf weg. Nu gaat iedereen hem weer verwachten voor LBL maar dan zie je hem doorgaans al relatief snel lossen op de Saint-Nicolas.
19 maart 2017 09:09
Sympathie voor de winnaar, maar niet voor zijn ploeg. Spijtig dat die bij Sky rijdt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.