Lizzie Deignan boekt in Women’s Tour eerste ritzege sinds rentree

vrijdag 14 juni 2019 om 15:55
Lizzie Deignan boekt in Women’s Tour eerste ritzege sinds rentree

foto: Cor Vos

Lizzie Deignan mocht aan het feest in de vijfde etappe van de OVO Energy Women’s Tour. In Builth Wells was de Britse Katarzyna Niewiadoma te snel af. Voor Deignan was het haar eerste dagzege sinds ze terugkeerde in het peloton na de bevalling van haar dochtertje Orla.

Gisteren zagen we flink wat verschuivingen in het klassement. Zo wist Liane Lippert de leiderstrui over te nemen van haar landgenote Lisa Brennauer. De Duitse lijkt echter nog niet zeker van de eindwinst. Op de voorlaatste dag vond de etappe van de waarheid plaats. In Wales ging het de hele tijd op en af en aan het einde van de etappe zouden de fietscomputers van de rensters liefst 2200 hoogtemeters aangeven.

Vanuit de start in Llandrindod Wells lag het tempo meteen hoog. Tien rensters slaagden er al snel in een gaatje te slaan. Daarbij waren ook de Nederlandse vrouwen Janneke Ensing en Ellen van Dijk. De best geplaatste renster vooraan was Leah Kirchmann op de veertiende plaats op 0:38 van haar leidende ploeggenote Liane Lippert. Het peloton was echter niet tevreden met de samenstelling en na veertig kilometer werd de groep opnieuw ingerekend.

foto: Cor Vos

Al snel vormde zich een nieuwe kopgroep met daarbij Amalie Dideriksen, Asja Paladin, Aude Biannic en Erica Magnaldi. De vier vrouwen vooraan pakten al gauw drie minuten voorsprong. Paladin ging bij het ingaan van de laatste zestig kilometer overboord, waardoor drie vluchters overbleven. In de laatste veertig kilometer werd de voorgift van de kopgroep dan teruggebracht en op 22 kilometer was iedereen weer ingerekend door het uitgedunde peloton.

Deignan troeft Niewiadoma af
Amper enkele honderden meters verder kozen Katarzyna Niewiadoma en de Trek-ploegmaats Lizzie Deignan en Elisa Longo Borghini het hazenpad, waarmee de koers ontplofte. Met een kleine halve minuut marge begon het drietal aan de laatste tien kilometer. Uiteindelijk bleek dat de winnares vooraan moest worden gezocht. Deignan klopte Niewiadoma in de laatste rechte lijn en pakte de winst. Bovendien nam ze de leiderstrui over van Lippert.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.