Lotto Soudal bevestigt komst Reinardt Janse van Rensburg en Carlos Barbero
Janse van Rensburg op archiefbeeld - foto: Cor Vos
maandag 25 april 2022 om 10:05

Lotto Soudal bevestigt komst Reinardt Janse van Rensburg en Carlos Barbero

Update Lotto Soudal trekt in zijn jacht op UCI-punten de Zuid-Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg en de Spanjaard Carlos Barbero aan. Beide sprinters fietsen per 1 mei voor het Belgische team en tekenden een contract tot het einde van het seizoen. Janse van Rensburg en Barbero zaten sinds het vertrek van Qhubeka NextHash zonder ploeg.

Als het gaat om de degradatiestrijd in de WorldTour, zit Lotto Soudal in slechte papieren. De ploeg bungelt onderaan in de UCI Team Ranking 2020-2022 en dreigt daardoor een WorldTour-licentie voor de volgende seizoenen mis te lopen. Het is dus zaak om de komende tijd voldoende punten te halen voor de UCI-ranking om een toekomst op het hoogste niveau zeker te stellen. Janse van Rensburg en Barbero moeten het team helpen om in de WorldTour te blijven.

Beide renners kwamen in het voorbije seizoen uit voor Qhubeka Nexthash, maar die ploeg verloor zijn hoofdsponsor. Omdat een nieuwe geldschieter niet werd gevonden, gaf het Zuid-Afrikaanse team zijn licentie op. Sindsdien zat het duo zonder profteam.

‘Opofferingen worden beloond’
Janse van Rensburg (33) werd in 2013 prof bij Argos-Shimano en won sindsdien de Ronde van Zeeland, Binche-Chimay-Binche en de Tour de Langkawi. Ook zette hij ritten in de Herald Sun Tour en de Volta a Portugal achter zijn naam. Dit jaar zegevierde hij al in de wegrit van het Zuid-Afrikaans kampioenschap. “Ik ben heel blij met deze kans. Na het seizoen heb ik me voorbereid zoals altijd, ondanks dat ik nog geen ploeg had.”

“Natuurlijk was het op sommige momenten moeilijk om opofferingen te blijven doen zonder te weten of ik nog op het hoogste niveau aan de slag zou kunnen, maar gelukkig worden die opofferingen nu beloond. Ik ben heel gemotiveerd om er iets moois van te maken. Een periode zoals ik nu achter de rug heb, doet je bestaan als profrenner des te meer waarderen”, vertelt hij op de website van zijn nieuwe ploeg.

Barbero (links) was in 2018 tweede in de GP Beghelli – foto: Cor Vos

Barbero (30) trad in 2015 toe tot het profpeloton en won o.a. de Circuito de Getxo en de Volta ao Alentejo. “Je moet erin blijven geloven”, vertelt de Spaanse renner, die nooit de moed verloor nadat zijn vorige ploeg ermee moest stoppen. “Dat heb ik altijd gedaan, ook al was het soms moeilijk. Ik ben klaar om direct te bewijzen dat ik deze kans waard ben. Zowel door zelf resultaten te boeken als door mijn ervaring door te geven.”

‘We moesten onszelf versterken’
Janse van Rensburg en Barbero moeten de ploeg in de breedte versterken en de nodige ervaring toevoegen. “Zoals elke ploeg dit jaar hebben we veel zieken gehad. Daardoor konden we niet altijd met een volledige ploeg aan de start verschijnen. Met Kamil Małecki en Jarrad Drizners hebben we bovendien twee langdurig geblesseerden. We moesten onszelf versterken om ons geplande programma te kunnen blijven afwerken”, zegt teambaas John Lelangue.

Volgens de Belgische manager zijn de Zuid-Afrikaans kampioen en de ervaren Spanjaard ideale versterkingen. “Ze zijn ervaren, wedstrijdklaar en gemotiveerd. We geven ze de kans tot het einde van het seizoen en geloven dat ze goed bij onze ploeg passen. Ze zijn heel dankbaar voor de kans die ze bij ons krijgen en ik ben er zeker van dat ze hun waarde zullen bewijzen voor onze jonge ploeg.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.