Maarten Tjallingii: “Ik ben nog steeds ontzettend gemotiveerd”
maandag 12 januari 2015 om 08:01

Maarten Tjallingii: “Ik ben nog steeds ontzettend gemotiveerd”

Maarten Tjallingii staat als een van de vaste waarden bij Team LottoNL-Jumbo aan de vooravond van een nieuw seizoen. De 37-jarige routinier is zich bewust van zijn rol binnen de ploeg, maar stiekem droomt hij nog steeds van een succesje in Parijs-Roubaix.

Seizoen in het teken van kasseien
Voor Tjallingii staat het nieuwe wielerjaar wederom in het teken van de kasseien in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Parijs-Roubaix blijft zijn droomwedstrijd. “Ik heb altijd al laten zien dat ik daar goed kan rijden. Ik ga niet heel lang meer fietsen, dus ik hoop nog altijd mee te zitten in een stiekeme ontsnapping die wegblijft. Dan hoop ik dat ik mag doen wat normaal van Sep verwacht wordt. Ik droom er ook van om als eerste vegetariër Parijs-Roubaix te winnen,” zegt hij met een glimlach. “Maar dat is een droomscenario. Dat past alleen maar in de tactiek voor de ploeg wanneer het zo uitkomt. Met Sep hebben we sowieso een hele sterke kandidaat om die steen mee naar huis te nemen. Ik denk dat we ook een hele brede en sterke ploeg hebben om dat te realiseren,” geeft hij aan.

Tjallingii geniet bij zijn ploeg ondanks zijn podiumplek in de Helleklassieker van 2011 geen beschermde status. “We mogen stellen dat Sep bij ons de absolute kopman is. Daar gaan we ook de tactiek voor uitzetten. Zelf wanneer ik onverhoopt mee kan springen met een vlucht, zal ik daar zitten in dienst van Sep. Eerder ben ik al eens derde geworden in dienst van Lars Boom. Voor mijzelf is dat het meest ideale scenario,” legt hij uit.

De routinier is een vaste waarde in de ploeg voor de klassiekers. Hoewel het seizoen nog moet beginnen, is het team al bewust bezig met de aprilmaand. “We hebben al samen gezeten om over de doelstellingen na te denken en over hoe we het gaan doen met zijn allen. We hebben geprobeerd de ambities te kanaliseren zodat we met zijn allen nog meer gemotiveerd raken.”

Balans vinden in de Tour
Het parcours van de Ronde van Frankrijk heeft dit jaar weer een rit waarin kasseien een grote rol spelen. De etappe leeft enorm binnen de ploeg. “Ik denk dat we als Nederlandse ploeg de hele Tour, en dan vooral het begin in eigen land, hoog in het vaandel hebben staan. We willen onszelf neerzetten als een goede ploeg. We hebben specialisten voor de kasseien, dus is het meer dan logisch dat je die rit er uit pakt,” legt hij uit.

Toch waakt hij voor al te veel optimisme. “Ik denk dat je voorzichtig moet zijn om die ambitie uit te spreken, omdat je nu met meerdere doelen aan de Tour gaat beginnen. In die eerste ritten wil je jezelf in eigen land laten zien als Nederlandse ploeg. Dan heb je de kasseienritten met één van de toppers op dat gebied moet je denk ik daarom ook de ambitie hebben om die binnen te halen. Dan hebben we nog een klassementsambitie met renners die in die ritten ook mee moeten zitten. Daar moeten we een mooie balans in zien te vinden.”

Een laatste grote klapper
Ondanks zijn leeftijd heeft Tjallingii nog niet besloten of komend seizoen zijn laatste wordt. “Ik heb afgelopen seizoen een heel leuk jaar gehad en heb leuke dingen kunnen laten zien. Het is nog niet gelukt om een wedstrijd op een mooie manier af te maken. Ook dit jaar ga ik daar mijn best voor doen. Ik ben ontzettend gemotiveerd en dat sterkt mij om in ieder geval dit jaar door te gaan. Gaandeweg gaan we zien wat de toekomst gaat brengen. Ik bekijk het per jaar.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.