Medisch bulletin naar aanleiding van horrorcrash in Ronde van het Baskenland 2024
foto: screenshot van de val
donderdag 4 april 2024 om 20:26

Medisch bulletin naar aanleiding van horrorcrash in Ronde van het Baskenland 2024

Overzicht De wielerwereld werd donderdagmiddag – helaas – voor de zoveelste keer de voorbije weken opgeschrikt door een zware valpartij. In een afdaling van de Ronde van het Baskenland ging het helemaal mis in een flauwe bocht, die veel renners niet konden houden. Door de hoge snelheid, rotsblokken en een stenen duiker langs de weg, hield de wielerwereld haar adem akelig lang stil. Enkele toprenners smakten hard tegen de grond. WielerFlits zet het medisch rapport op een rij.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

flag-dk Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike)
Een van de slachtoffers bij de val was de kopman van Visma | Lease a Bike, Jonas Vingegaard. In de buitenbocht ging de 27-jarige titelverdediger van de Tour de France als een van de eersten onderuit. De beelden van hoe hij er bij lag, waren huiveringwekkend.

Het duurde lang voordat de ambulance waarin hij lag mocht vertrekken. Eenmaal onderweg liet ploegleider Frans Maassen weten dat zijn renner bij bewustzijn was. ’s Avonds meldde zijn ploeg dat ook, en dat hij stabiel was. Het eerste verdict was echter zwaar: een gebroken sleutelbeen en meerdere gebroken ribben. Uit voorzorg blijft hij in het ziekenhuis.


flag-er Natnael Tesfatsion (Lidl-Trek)
De renner die als eerste het asfalt raakte, was Natnael Tesfatsion. De 24-jarige Eritreeër kwam tot stilstand tegen een van de rotsblokken aan de zijkant van de weg. Lidl-Trek laat donderdagavond in een statement weten dat de jongeling nooit buiten bewustzijn is geweest. “Natnael hoorde helaas bij de renners die het zwaarst hadden te lijden bij de grote val die de vierde etappe in het Baskenland zwaar markeerde”, schrijft zijn werkgever.

Tesfatsion werd vervoerd naar het ziekenhuis, maar kwam er vanaf zonder breuken of hersenschudding. “Wel liep hij talloze kneuzingen en schaafwonden op aan de rechterkant van zijn lichaam. Momenteel is hij in het ziekenhuis voor verdere behandeling. “Vooral aan zijn rechterelleboog, de ernstigste blessure die de renner opliep”, schrijft Lidl-Trek. Verder updates over zijn gezondheid volgen zodra dit bekend is.

Natnael Tesfatsion – foto: Cor Vos


flag-au Jay Vine (UAE Emirates)
Een ander slachtoffer dat afgevoerd werd in een ambulance naar het ziekenhuis, was Jay Vine. De Australische klimmer van UAE Emirates bleef lang bewegingloos liggen aan de andere kant van de stenen duiker; op de hoofdfoto blijft hij net buitenbeeld, Vine lag daar rechts van. Net als bij Vingegaard, duurde het bij hem lang voordat de ziekenwagen kon of dan wel mocht vertrekken.

Donderdagavond heeft zijn ploeg UAE Emirates een statement naar buiten gebracht via hun media-groepsapp. Aan het woord is ploegdokter Adriano Rotunno. “Jay is zwaar ten val gekomen en heeft daar bij een nekwervel en twee borstwervels in zijn ruggengraat gebroken. Gelukkig zijn er geen neurologische blessures (hersenen, ruggenmerg en zenuwen), andere ernstige verwondingen of een hoofdtrauma. Jay blijft in het ziekenhuis voor neurologische observatie. We wachten verder op een spinale orthopedische beoordeling en verdere behandeling.”

foto: Cor Vos


flag-be Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step)
Ook Belgisch kampioen Remco Evenepoel was betrokken bij de massale valpartij. De 24-jarige ronderenner heeft de ronde verlaten, nadat hij zelf terug kon lopen naar de medische assistentie van de ronde. Evenepoel werd in het ziekenhuis onderzocht en daar werden breuken aan zijn rechter sleutelbeen en schouderblad vastgesteld. Vrijdag vliegt hij terug naar België, waar hij in Herentals een operatie ondergaat aan zijn sleutelbeen en verdere onderzoeken wachten.


flag-be Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck)
De ritwinnaar van woensdag lag ook langs de weg in de afdaling van de Olaeta. Quinten Hermans komt er echter zonder al te grote kwetsuren vanaf. De 28-jarige Belg van Alpecin-Deceuninck hield enkel een aantal schaafwonden over aan zijn tuimerperte. “We hopen van harte dat alle betrokken renners zo snel mogelijk herstellen”, schrijft het Belgische team erbij op het platform X (voorheen Twitter).

foto: Cor Vos


flag-be Steff Cras (TotalEnergies)
Steff Cras is eveneens zwaar getroffen door de massale valpartij. De 28-jarige Belg van TotalEnergies is volgens zijn ploeg opgenomen in het ziekenhuis met een klaplong aan de rechterzijde, meerdere gebroken ribben en twee gebroken rugwervels. Dat blijkt uit een uitgebreider onderzoek. Ook heeft de klimmer van de Franse formatie de nodige schaafwonden en bloeduitstortingen. Zijn benen lagen helemaal open, was op beeld te zien. Cras verblijft de komende dagen in het ziekenhuis.

foto: Cor Vos


flag-si Primož Roglič (BORA-hansgrohe)
Een van de ogenschijnlijke geluksvogels van de valpartij, heet Primož Roglič. De 34-jarige Sloveen – die de gele leiderstrui droeg – viel temidden van zijn oud-ploeggenoten van Visma | Lease a Bike en belandde in de stenen duiker. De renner van BORA-hansgrohe bleef er lange tijd beduusd in liggen en zitten, maar kon uiteindelijk zelf opstaan en weglopen.

Hij stapte in de ploegleiderswagen van BORA-hansgrohe en krijgt dus een DNF achter zijn naam. In beeld stak hij echter een duim op en zwaaide hij; een teken dat hij er zonder al te veel kwetsuren vanaf is gekomen. Een update vanuit zijn ploeg bevestigde donderdagavond laat dat er na onderzoek in het ziekenhuis geen breuken aan het licht zijn gekomen.


flag-us Sean Quinn (EF Education-EasyPost)
Tussen al het geel van Visma | Lease a Bike, lagen ook twee rozehemden van EF Education-EasyPost. Een van hen was Sean Quinn, die tussen Roglič en Vingegaard lag. De 23-jarige Amerikaan moest opgeven en werd onderworpen aan medische onderzoeken. Donderdagavond laat werd bekend dat hij kampt met een hersenschudding, een breuk in het borstbeen, schaafwonden en blauwe plekken. Hij blijft via het hersenschuddingprotocol de komende dagen onder toezicht van de medische staf van EF Education-EasyPost.

foto: Cor Vos


flag-ec Jefferson Alexander Cepeda (EF Education-EasyPost)
In tegenstelling tot wat er steeds op televisie werd besproken (in Nederland, althans), was het niet de piepjonge Markel Beloki die betrokken was bij de valpartij. De tweede renner van EF Education-EasyPost was de Ecuadoraan Jefferson Cepeda. De 25-jarige klimmer reed de rit wel uit en kreeg daardoor automatisch dezelfde tijd als de winnaar. Over zijn gezondheid is donderdagavond laat geen update gegeven.


Naast de hierboven genoemde namen, hebben in de vierde rit nog eens vier renners opgegeven. De desbetreffende ploegen van Omar Fraile (INEOS Grenadiers), Élie Gesbert (Arkéa-B&B Hotels), Pau Miquel (Kern Pharma) en Jonathan Lastra (Cofidis) hebben niets over de betrokkenheid bij de zware val gemeld, dan wel over eventuele blessures. 

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.