Daan Olivier (26) zet punt achter carrière

donderdag 2 mei 2019 om 15:17
Daan Olivier (26) zet punt achter carrière

foto: Cor Vos

Daan Olivier moet noodgedwongen een punt zetten achter zijn carrière. De klimmer van Jumbo-Visma heeft teveel last van knieproblemen, zo laat hij zelf weten op zijn website. “Ik besef dat ik de afgelopen maanden een gevecht tegen de bierkaai heb gevoerd”, aldus Olivier.

Dat de 26-jarige renner knieproblemen had, was al langer bekend. Zo moest hij dit seizoen nog opgeven in de Ronde van het Baskenland. Het begon volgens Olivier allemaal op 7 mei 2018. “De dag waarop ik tijdens een rit door de Rocky Mountains hard ten val kwam. Ik voelde meteen dat er iets goed mis was.”

“Mijn knie voelde niet goed en zowel lopen als fietsen bleek onmogelijk. Eenmaal thuisgekomen in Nederland bevestigde de radioloog mijn vermoedens. De knie zag er niet goed uit met een hoop inwendig letsel. De orthopeed kon op dat moment niet aangeven of een volledig herstel mogelijk was.”

“Het leek de goede kant op te gaan”
Olivier was echter vastbesloten om weer op topniveau te komen. “En het leek ook de goede kant op te gaan, maar vanaf de eerstvolgende wedstrijd voelde ik dat het niet juist was. Sterker nog: tijdens de Ruta del Sol van dit jaar merkte ik dat de knie begon op te spelen. Ik dacht juist dat ik op de goede weg was”

“Op training ging het namelijk goed. Ik evenaarde zelfs mijn vermogens uit mijn ‘goede tijd’. Ik was echt klaar voor het nieuwe seizoen, dat ik met de nodige spanning begon. Ik wist namelijk dat ik moest presteren om mijn toekomst bij Jumbo-Visma veilig te stellen. Helaas deed mijn linkerknie totaal niet wat ik wilde.”

Omslagpunt in het Baskenland 
In de Ronde van het Baskenland ging het vervolgens helemaal mis met Olivier. “In de openingstijdrit werd ik pas echt geconfronteerd met de ernst van mijn blessure. Op een steile klim blokkeerde mijn linkerbeen en stond ik te voet. Ik kwam strompelend boven, nog niet beseffend wat er zojuist was gebeurd.”

In het Baskenland ging het helemaal fout met Olivier – foto: Cor Vos

“Ik voelde bij het aanzetten dat mijn linkerknie instabiel was. Ik kreeg een acuut gevoel van machteloosheid. Van de een op het andere moment blokkeerde mijn knie gewoon. De volgende dagen kwamen de klachten terug.” En dus moest Olivier na vier dagen opgeven. Het bleek zijn laatste koers als profwielrenner.

“Revalidatie heeft me niks opgeleverd”
“Ik ben tot het besef gekomen dat ik een gevecht tegen de bierkaai heb gevoerd. De blessure blijkt te zijn verergerd. De revalidatie heeft me dus niks opgeleverd. Het feit dat ik door aanhoudende blessureleed moet stoppen met wielrennen, doet pijn en is onwerkelijk.”

Toch weigert Olivier bij de pakken neer te zitten. “Het wielrennen heeft me namelijk ook veel gebracht. Ik zal de opgedane ervaringen nooit vergeten. Daarnaast: het leven houdt niet op!”, aldus de Nederlander, die zich onder meer weer gaat richten op zijn studie Bestuurskunde. In 2015 zette Olivier ook al eens een punt achter zijn loopbaan.

Op Instagram @WielerFlits zie je tien foto’s uit de (korte) loopbaan van Daan Olivier

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.