Michael Woods wint op iconische Puy de Dôme: “Ik moest geduldig zijn”
foto: Cor Vos
zondag 9 juli 2023 om 18:31

Michael Woods wint op iconische Puy de Dôme: “Ik moest geduldig zijn”

Michael Woods heeft zondag de grootste zege uit zijn carrière geboekt: hij won de Touretappe met finish op Puy de Dôme. De Canadees remonteerde op de iconische beklimming Matteo Jorgenson, die lang op weg naar de zege leek. “Ik moet mezelf nog even in de arm knijpen”, zei Woods in het flashinterview na afloop.

“Ik kan niet geloven dat het gelukt is. Ik ben trots op mezelf, trots op het team. Het is heel speciaal”, aldus de renner van Israel-Premier Tech, die aan het einde in stilte klom. Op de laatste kilometers van de Puy de Dôme werd namelijk geen publiek toegelaten. “Tot ongeveer vier kilometer van de finish kon ik bijna niets horen, daarna was plots alles stil. Ik had veel tijd om te denken, veel tijd om af te zien. Ik keek gewoon vooruit en probeerde zoveel mogelijk tijd goed te maken op Jorgenson.”

Matteo Jorgenson zat net als Woods mee met de vroege vlucht, maar reed op een kleine vijftig kilometer van het einde in zijn eentje weg. Hij begon met een mooie voorsprong aan de slotklim. Woods zat een stuk verder, want hij had ook het tweede groepje gemist. “Ik wou dat ik kon zeggen dat het allemaal gepland was. Ik had graag bij Matteo Jorgenson gezeten, maar zo werden de kaarten helaas niet gespeeld. Ik wist dat ik waarschijnlijk de slimste was in die groep. Ik speelde mijn kaarten niet super, maar ik moest geduldig zijn….. Op vier kilometer van de finish dacht ik niet eens aan winnen, ik dacht alleen dat ik een tijdrit moest rijden naar de top. Wat het resultaat ook zou zijn, ik zou sowieso trots op mezelf zijn.”

Woods won in zijn carrière tweemaal een rit in de Vuelta, maar nog nooit eerder in de Tour. “Ik ben 36 jaar oud, word dit jaar 37. Ik word er niet jonger op. Ik heb altijd gedroomd van het winnen van een rit in de Tour de France en nu is het eindelijk gelukt. Ik heb gewoon het geluk dat ik zoveel geweldige mensen achter me heb staan. Mijn familie, mijn team, Sylvain Adams (de grote baas bij Israel-Premier Tech, red.), mijn ouders, mijn vrouw, mijn kinderen. Ze hebben me altijd gesteund in de moeilijkere tijden de afgelopen jaren, maar ik ben terug aan de top. Dat maakt me heel trots.”

Wat betekent het voor Woods om te winnen op de Puy de Dôme? “Het is een iconische, heel mooie klim. Het is superspeciaal. Hopelijk komen we hier in de komende jaren terug.”


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.