Nederlandse dames superieur op EK tijdrijden: Van Dijk klopt Van der Breggen
foto: Sirotti
woensdag 8 augustus 2018 om 11:19

Nederlandse dames superieur op EK tijdrijden: Van Dijk klopt Van der Breggen

Ellen van Dijk heeft haar Europese titel in het tijdrijden met succes weten te verdedigen. De 31-jarige renster van Sunweb klokte de snelste tijd aan het eerste tussenpunt, en wist in de finale nipt stand te houden. Anna van der Breggen zorgde voor een Nederlands één-tweetje, terwijl de Duitse Trixi Worrack het brons wist te veroveren.

Worrack zet eerste richttijd neer 
Alsof de tijdrit nog niet zwaar genoeg was, lieten de weergoden van zich spreken. In de stromende regen rolden de eerste rensters van het startpodium. De eerste deelneemsters reden mee voor spek en bonen, maar de Duitse Trixi Worrack zette een eerste richttijd neer aan het eerste tussenpunt. Na 8,07 kilometer klokte ze 15:31, waardoor ze een tijdje mocht hopen op het goud.

Van der Breggen-Van Dijk oppermachtig 
Die hoop was echter voor korte duur, want Audrey Cordon-Ragot, Anna van der Breggen en Ellen van Dijk doken onder de tijd van Worrack. De twee Nederlanders kwamen door na 14:50 (Van Dijk) en 14:53 (Van der Breggen), waarmee ze ruim sneller waren dan de concurrentie. Van Dijk had inmiddels zelfs de Belgische Ann-Sophie Duyck ingehaald, die vorig jaar nog naar het zilver wist te rijden.

Het bleek de voorbode van een ware demonstratie van beide landgenoten. Aan het tweede meetpunt bleef de hiërarchie ongewijzigd. Van Dijk ging door op haar elan, klokte met 24:10 de snelste tijd en was daarmee 17 seconden sneller dan Van der Breggen. Worrack volgde als nummer drie al op 59(!) seconden.

Van Dijk houdt nipt stand in spannende finale 
Van der Breggen was de eerste die de finish naderde. Met een eindtijd van 41:42 liet ze Worrack ruim één minuut achter zich. Cordon-Ragot bleek te snel van start te zijn gegaan. De Française verloor in de laatste tien kilometer veel van haar pluimen, waardoor ze aan de streep slechts genoegen moest nemen met plaats vijf.

Cordon-Ragot was niet de enige die wat verval kende. Van Dijk leek met overtuiging naar haar derde Europese titel af te stevenen, maar moest in de laatste honderden meters toch nog flink aanzetten. Het verschil aan de streep bleek uiteindelijk slechts twee seconden in het voordeel van de titelverdediger.

Uitslag EK tijdrijden – vrouwen
1. flag-nr1 flag-nl Ellen van Dijk in 41m39s
2. flag-nr2 flag-nl Anna van der Breggen op 2s
3. flag-nr3 flag-de Trixi Worrack op 1m09s

4. flag-ru Anastasiia Pliaskina op 1m22s
5. flag-fr Audrey Cordon-Ragot op 1m56s
6. flag-dk Pernille Mathiesen op 2m09s
7. flag-it Elisa Longo Borghini op 2m12s
8. flag-pl Katarzyna Pawlowska op 2m21s
9. flag-si Eugenia Bujak z.t.
10. flag-gb Hayley Simmonds op 2m28s

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
8 augustus 2018 23:03
@leegloper: Dat concludeerden de commentatoren uit de beelden: VdB en Van Dijk stonden, terwijl ze aan het wachten waren op de podium-ceremonie, met de ruggen naar elkaar. Daarop zeiden de commentatoren dat dit aantoonde dat de verstandhouding niet goed was.

Verder staat inderdaad ook een dergelijke opmerking in het artikel over deze tijdrit op de site.

Op de NOS site is trouwens een foto geplaatst waarop ze allebei lachend de medailles in handen nemen, dus ik denk dat het echt wel mee valt met die veronderstelde vijandigheid.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.