Nibali: “Dumoulin verraste ons een beetje”
Foto: Sirotti
vrijdag 13 mei 2016 om 08:42

Nibali: “Dumoulin verraste ons een beetje”

De aanval van Vincenzo Nibali kende donderdag weinig succes. Hij werd snel gecounterd door Tom Dumoulin. Dat had de Italiaan niet zien aankomen. “Hij verraste ons een beetje”, stelt Nibali tegen Cyclingnews over de Nederlander. “Op de vorige beklimming leek hij namelijk nog niet geweldig, maar hij heeft zichzelf goed verstopt en toen hij aanviel, viel hij ook overtuigend aan.”

Nibali kon Dumoulin op dat moment niet volgen. “Ik had al een versnelling geplaatst, dus dat was erg lastig. Ook voor de anderen was het lastig, aangezien niemand meteen achter hem aanging, het was niet alleen ik. We weten allemaal wie Dumoulin is en hij toonde vandaag wat hij in zijn mars heeft, dus we moeten nog oplettender gaan rijden. Deze Giro wordt een lange, zware wedstrijd en we hebben een erg belangrijke concurrent in Dumoulin.”

Dumoulin stelde na afloop dat Nibali op de verkeerde plaats demarreerde. De Italiaan erkent dat hij een fout heeft gemaakt. “Onze tactiek was slecht, op de aanval van Fuglsang na, want die was gepland. Ik vertrouwde misschien te veel op de woorden die ik kreeg in mijn oortje. Ik maakte een versnelling op het verkeerde moment.”

Nibali was van plan om te wachten in de finale omdat hij wist dat deze beklimming hem niet goed ligt. “Maar toen vertelden ze me dat ik zou moeten aanvallen als ik me goed voelde. En dat deed ik, maar ik had eigenlijk moeten blijven zitten en wachten.”

Ploegleider Giuseppe Martinelli legde daarom de schuld bij zichzelf. “We hebben misschien een fout gemaakt in de ploegleiderswagen toen we aan Vincenzo vroegen om aan te vallen terwijl er die wind stond”, stelde hij. “Het idee was eigenlijk om naar Fuglsang toe te springen.”

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
13 mei 2016 08:44
Reëel
13 mei 2016 08:56
Denk dat etappe 13 wel eens de moeilijkste kan gaan worden voor Tom met betrekking tot de tactieken. Daar zit een gigantisch groot tussenstuk tussen de Crai en de Cima Porzus en zie ik Astana hetzelfde proberen te doen als vorig jaar in de Giro.

Kangert/Fuglsang/Scarponi/Agnoli & Amador/Betancur/Visconti worden vooruitgestuurd en op de Craj proberen ze Dumoulin op een gaatje te rijden, waarbij de laatste op het tussenstuk geen steun heeft en daar minuten aan zijn broek krijgt.
13 mei 2016 09:00
Heeft Nibali dan niet naar de Vuelta van vorig jaar gekeken? Het is toch wel vrij duidelijk hoe Dumoulin koerst.
13 mei 2016 09:19
Hoe dan? @Reyn. Mij is het namelijk helemaal niet duidelijk hoe hij koerst en dat maakt hem juist zo'n leuke renner!
13 mei 2016 09:20
Uiteindelijk zullen ze Dumoulin kunnen slopen zoals Astana dit in de Vuelta deed; er ie niemand die hem kan helpen.
13 mei 2016 09:24
@LJ Ik denk dat Reyn het volgende bedoeld. Tijd pakken op de minder zware klimmen en in het hooggebergte zo min mogelijk verliezen door een goed eigen tempo te rijden. Verder de tijdritten als een echte bonus gebruiken.
13 mei 2016 09:57
Wat een prachtig gezicht zoals Tom er overheen ging gister! Alsof Nibali stil stond --> Heerlijk!

In elk geval is het wel duidelijk dat Astana het 'geen klassement-verhaal' van Dumoulin niet gelooft. In elk geval in de tijdrit van zondag proberen de concurrentie op 2 minuten te zetten, dan kan hij misschien de trui tot aan de derde week om zijn schouders houden. Record van Breukink gaat eraan! In het hooggebergte geloof ik niet dat hij het gaat halen.

Ga je misschien/hopelijk naar huis met twee tijdritoverwinningen, twee weken roze en wie weet nog wel een top 10-klassering --> Giro geslaagd!!!
13 mei 2016 10:21
TdM heeft dit jaar een betere ondersteuning in de ploeg dan vorig jaar in de Vuelta.
Het was me een wonder dat hij vorig jaar zover kwam zonder steun in de finales van de etappes.
Dit jaar is het een open boek die tactiek van Astana zoals vorig jaar in de ronde van Spanje.
Het zal toch niet gebeuren dat Giant etc. zich dit jaar op dezelfde wijze in de Giro laten verrassen ?
Geen toekomst zonder geschiedenis !
Kan me herinneren dat Bruyneel als ploegleider bij Motorola op die manier in bergetappes mannetjes vooruit stuurde om Armstrong in de finale te ondersteunen.
Er is zo'n spreekwoord over een dier en die stoot zich dan ergens aan en laat dat niet nog een keer gebeuren.
13 mei 2016 11:26
@LJ
Wat Brakkel schreef bedoel ik inderdaad. Je sterke kanten uitbuiten. En waar je wat minder goed in bent, daar het verlies proberen te beperken. De klim van gisteren lag Tom nu eenmaal veel beter dan Nibali. Gisteren was het dus aan Nibali om geen tijd te verliezen op Tom.
13 mei 2016 11:26
Die move van Tom mag van mij in het rijtje "mooiste wielermomenten van '16" En het jaar is nog lang niet voorbij... Genieten!
13 mei 2016 11:45
@Bettinwel het kan misschien wel een mooie move zijn, maar misschien was het slimmer om die move niet te doen. Nu weten ze dat ze echt rekening moeten houden met Dumoulin en zullen ze ieder moment gaan aangrijpen om hem pijn te doen. Hij had volgens mij beter sneaky achteraan de groep kunnen meerijden en andere mensen in de waan laten dat hij wel zou afhaken in het hooggebergte.
13 mei 2016 11:57
@Squadra:

Waar. Maar afhaken kan altijd nog. Deze moves zitten alvast in da pocket. En anders sta je zo maar weer met lege handen. Oftewel het ijzer smeden als het heet is.
13 mei 2016 12:16
@Squadra
Ze weten allang dat ze Dumoulin eraf moeten rijden. Astana zei dat ook al. Het was zelfs hun plan om dat gisteren te doen. Door nu aan te vallen, demotiveert Dumoulin de anderen juist. Die zullen nu denken: Oef, ik kan maar beter voorzichtig doen, anders loop ik ook op zo'n counter van Tom. Het was echt een tik die Nibali daar kreeg, hoor. Die zal voortaan wat langer nadenken over een eventuele aanval.
13 mei 2016 12:17
Dumoulin heeft helemaal geen betere ploeg dan in de vuelta, die staat er straks gewoon weer alleen voor hoor. Wat Nibali betreft en de mooie counter, één zwaluw maakt nog geen zomer, volgende x doet ie het wel op een voor hem goed moment (net voor een afdaling oid) en dan kan hij wel wegrijden. Voorts eerlijke mea culpa
13 mei 2016 12:33
Haga en Preidler zouden toch redelijk lang mee moeten kunnen. Zo dramatisch is die Giant selectie deze Giro toch niet
13 mei 2016 13:11
@Raketvuist ik snap je redenatie maar ik geloof er niet zo in dat dit andere mensen demotiveert om aan te vallen. Ik ben juist bang dat Dumoulin in de eerste echte bergetappe een slecht moment heeft op de voorlaatste berg en waar die 1km voor de top moet lossen. Normaal zouden ze dan rustig doorrijden , zodat hij eventueel nog terugkan komen (met het idee die verliest nog wel wat tijd op de laatste berg). Maar nu zijn ze zo bang dat ze waarschijnlijk keihard door gaan rijden en meteen zijn hele Klassement over en uit is.
13 mei 2016 15:37
Als Nibali zijn niveau haalt en in 1 ruk naar Fuglsang gereden was dan was het een geniale zet geweest, om aan te geven dat zijn vorm bepalend is of de tactiek slecht is of dat een meesterzet zou zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.