Nys wint Superprestige Hamme-Zogge
zondag 14 november 2010 om 16:07

Nys wint Superprestige Hamme-Zogge

Sven Nys heeft de modderige Superprestigecross van Hamme-Zogge gewonnen. De Belgisch kampioen versloeg Klaas Vantornout en Niels Albert in een nek-aan-nekrace. Zdenek Stybar kon zich vanwege rugklachten niet met de beste meten.

De boze oproep van Sunweb-Revor ploegmanager Jurgen Mettepenningen leek al in de eerste ronde zijn vruchten af te werpen. Mettepenningen had in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad geëist zijn ploeg in beeld te zien, anders zou de bezem door de ploeg gehaald worden. Klaas Vantornout (België/ Sunweb-Revor) gaf gehoor en reed na een ronde solo aan de leiding met een voorsprong van dertien seconden, gevolgd door ploegmaat Sven Vanthourenhout (België/ Sunweb-Revor). De andere toppers hadden gekozen voor een rustige start. Daarentegen koos Thijs van Amerongen (Nederland/ AA drink) een snelle start maar na twee ronde verloor hij het contact met de kop van de wedstrijd.

Door een val – zonder erg – van Vantornout verloor hij zijn voorsprong op de achtervolgers. Niels Albert (België/ BKCP-Powerplus) wist daardoor aansluiting te vinden bij Vantornout. Anderhalve ronde later was de motor van Sven Nys (België/ Landbouwkrediet) opgewarmd. In eerste ronde passeerde hij de meet als veertiende maar halverwege de cross voegde hij zich bij de twee leiders.
Wereldkampioen en leider in de Superprestige trofee Zdenek Stybar (Tsjechië/ Telenet-Fidea) trok grimassen en werd tegengewerkt door zijn rug. De Wereldkampioen probeerde zoveel mogelijk te fietsen op het drassige parcours maar kon niet mee met de drie leiders.

Na vier van de zeven rondes begon Nys de eerste speldenprikjes uit te delen. Andermaal beschikte hij over goede papieren. Klaas Vantornout pareerde eenvoudig en koos de kop over te nemen. Voor Albert leek het tempo te hoog te liggen, maar het zou Albert niet zijn om terug te keren. Stybar verloor kostbaare punten en zakte terug naar de zesde plaats.

Op het rechte stuk voor start/finish demarreerde Nys, Vantornout reageerde niet direct en liet het initiatief van de achtervolging aan Albert over. Bij de materiaalpost wisselde Albert en Vantornout van fiets, hierdoor werd de voorsprong van Nys iets uitgebouwd. Op de modderige loopstroken wist Vantornout met zijn lange benen het gat naar Nys dicht te lopen. In een alles of niets poging van Vantornout wist hij opnieuw voorsprong te pakken. Op de trappen van de brug ging Nys erop en erover. Albert had zich inmiddels gewonnen geven en verloor in mum van tijd enkele tientallen secondes. In de zandbak op een honderdtal meters van de finishlijn verzekerde Nys zich ondanks een klein slippertje van de zege. Beste Nederland werd Gerben de Knegt op een achtste plaats.

Superprestige veldrijden
Derde mache: Hamme-Zogge

1. Sven Nys (België/ Landbouwkrediet)
2. Klaas Vantornout (België/ Sunweb-Revor)
3. Niels Albert (België/ BKCP-Powerplus)
4. Bart Wellens (België/ Telenet-Fidea)
5. Rob Peeters (België/ Telenet-Fidea)
6. Zdenek Stybar (Tsjechië/ Telenet-Fidea)
7. Kevin Pauwels (België/ Telenet-Fidea)
8. Gerben de Knegt (Nederland/ Rabo offroad)
9. Jan Denuwelaere (België/Rendementhypo Cycling Team)
10. Bart Aernouts (België/ Rabo offroad)

13. Thijs van Amerongen (Nederland/ AA drink)
14. Thijs Al (Nederland/ AA drink)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.