Meerdere ploegen uiten onvrede over dubbelrol Richard Plugge bij Jumbo-Visma en AIGCP
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juli 2023 om 08:17

Meerdere ploegen uiten onvrede over dubbelrol Richard Plugge bij Jumbo-Visma en AIGCP

Richard Plugge ligt onder vuur. De Nederlander is naast ploegmanager van Jumbo-Visma ook directeur van de AIGCP, de belangenvereniging voor professionele wielerploegen, maar verschillende teams zijn daar niet blij mee. Zij verwijten Plugge een dubbelfunctie en slechte communicatie. Dat meldt Cyclingnews.

Een boze brief is verstuurd naar Plugge, het bestuur van de AIGCP en andere stakeholders in de sport. In totaal hebben negen WorldTeams het document ondertekend. Het gaat om Jayco AlUla, Cofidis, Team dsm-firmenich, BORA-hansgrohe, Alpecin-Deceuninck, Bahrain Victorious, Groupama-FDJ, Intermarché-Circus-Wanty, Movistar en tevens ProTeams Lotto Dstny, Q36.5, Green Project-Bardiani CSF Faizanè en Bingoal WB.

Enkele andere teams deden dit niet. INEOS Grenadiers, Soudal Quick-Step, EF Education-EasyPost en Lidl-Trek hebben voorlopig de kant van Plugge gekozen, evenals zijn eigen Jumbo-Visma.

De ontevreden teams vragen om een verandering van de structuur van de AIGCP. Deze wijziging zou ertoe moeten leiden dat een teammanager niet meer zoveel macht kan hebben binnen de organisatie en de belangen van de ploegen beter behartigd zouden worden. Een stemming onder de teams, die nog plaats zou moeten vinden voor de Vuelta a España, zou deze verandering moeten bekrachtigen.

Reactie Plugge
Plugge, sinds 2021 aan het hoofd van de AIGCP, heeft bij Cyclingnews gereageerd op de brief. “Ik luister graag naar ideeën van de teams, maar we moeten ook de AIGCP-grondwet bestuderen, die onder de Franse wet valt. Als er een meerderheid van de stemmen voor verandering is, vind ik dat prima”, zei hij. “Ik denk dat we een aantal goede dingen hebben bereikt voor de teams. We hebben nu een goede relatie met de andere stakeholders en we hebben onlangs het SafeR-initiatief aangekondigd.”

“Ik denk dat ik heb gedaan wat ik beloofde te doen toen ik tot voorzitter van de AIGCP werd gekozen en wat de aangesloten teams wilden dat ik deed. Niet iedereen is altijd blij met wat je doet en hoe je werkt. Maar het managementcomité van de AIGCP, Javier Barrio en ik hebben veel werk verzet om alle teams te laten profiteren.”

“Het is een beetje jammer om te zien dat mensen ruzie maken, maar niet veel doen om te helpen en dingen voor elkaar te krijgen. Ik wil gewoon het profwielrennen naar een hoger niveau tillen, dat is alles wat ik altijd heb proberen te doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.