Opsteker voor Laura Verdonschot in Antwerpen: “Vorig jaar liep alles verkeerd”

Opsteker voor Laura Verdonschot in Antwerpen: “Vorig jaar liep alles verkeerd”

foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
donderdag 8 december 2022 om 15:47
Interview

Laura Verdonschot was afgelopen zondag misschien wel dé verrassing in de top-10 van de Wereldbeker Antwerpen. De 26-jarige Belgische reed een uitstekende cross in het zand en reed naar haar beste resultaat in een wereldbekermanche sinds 2020. “Dit is een heel erg grote opsteker”, vertelde ze achteraf aan WielerFlits.

Terwijl Fem van Empel en Puck Pieterse andermaal een mooi duel uitvochten, kreeg Verdonschot enkele minuten later de handen van de Belgische fans op elkaar. De renster van De Ceuster-Bonache was de eerste Belgische in de uitslag en strandde op plaats acht. “Ik had op voorhand op een goede uitslag gehoopt, maar dit is boven verwachting. Het zand ligt me natuurlijk wel heel goed. Ik rijd er altijd beter dan normaal.”

“Bij de start werd ik nog flink weggedrumd, maar ik wist dat ik niet moest panikeren. Bij de eerste zandstrook kon ik meteen een zevental rensters inhalen, daardoor kreeg ik veel moraal”, vertelde Verdonschot met een glimlach. “Dit seizoen heb ik eigenlijk altijd top-20 in de Wereldbeker gereden. Daar ben ik eigenlijk heel bij mee, vorig jaar kon ik amper 35ste worden in de Wereldbeker”, verwees ze naar haar mindere seizoen 2021-2022.

Verdonschot: “Vorig jaar wilde ik mijn contract nog aan iemand anders geven”
Een achtste plaats noemt Verdonschot ‘fantastisch’. Dat is het ook, want de Vlaamse komt van ver. “De laatste twee jaar waren heel zwaar. Vorig jaar heb ik getekend bij De Ceuster-Bonache, maar het ging echt niet. Ik dacht op een gegeven moment zelfs dat het beter was om mijn contract aan iemand anders te geven. Mijn buik was helemaal vol van het crossen, de motivatie was gewoon weg. Ik deed er alles voor, maar het resultaat was er niet.”

Verdonschot in actie in Overijse – foto: Cor Vos

“Ik dacht dat ik me gelukkiger zou voelen als ik gewoon zou werken. Ik heb dan maar zitten scrollen op de site van de VDAB”, gaf Verdonschot aan. Binnen de ploeg werd er vervolgens naar een oplossing gezocht. Die kwam er uiteindelijk ook. De crosser uit Lommel werkte samen met een mental coach van de ploeg en deed allerlei dingen om haar gedachten te verzetten. “Dat waren echt zaken zoals een uur puzzelen. Wonder boven wonder heeft dat echt geholpen.”

Minder mentale vermoeidheid en stress, dat doet de benen sneller rijden. Dat zien we ook aan de uitslagen van Verdonschot dit seizoen. In het begin van het seizoen kon ze driemaal winnen in Spanje en daarna was ze steeds goed voor een plaats in de top-20. “Vroeger vond ik dat niet goed, een plaats in de top-20. De top bij de vrouwen is gewoon zo breed. Nu ben ik daar echter tevreden mee. Ik heb echt een grote stap gezet, al lijkt dat misschien niet meteen zo.”

Op het Europees kampioenschap in Namen werd Verdonschot nog veertiende – foto: Cor Vos

Strijd met Sanne Cant op BK veldrijden 
Het hoofddoel voor Verdonschot volgt in de maand januari, wanneer het BK veldrijden in Lokeren wordt gereden. Sanne Cant kan er haar veertiende titel op rij winnen, al zal er dit seizoen misschien wel meer spankracht dan ooit zijn. “Sanne was de vorige jaren voor dat BK ook misschien wat minder, maar die dag staat ze er altijd.”

“Ze zegt wel dat ze ooit wel eens de fakkel moet doorgeven, maar als je het al dertien keer achter elkaar kan doen, is dat niet makkelijk. Het is en blijft een heel speciale titel.” Toch is Verdonschot strijdvaardig. Ze hoopt met name op een mooie strijd. “Ik denk dat de strijd spannender zal zijn dan de vorige jaren.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone