Ex-ploegmaat Vermote: “Vandaag zorgt Tony Martin voor rust in het hoofd van Steven Kruijswijk”
©Cor Vos
zondag 7 juli 2019 om 10:28

Ex-ploegmaat Vermote: “Vandaag zorgt Tony Martin voor rust in het hoofd van Steven Kruijswijk”

Interview Hoe belangrijk wordt Tony Martin deze namiddag in de ploegentijdrit van Jumbo-Visma? Julien Vermote, vijf jaar ploegmakker van de Duitser bij Quick-Step, weet het. “Ontzettend belangrijk! Geloof me, alleen al zijn aanwezigheid zorgt voor extra rust in het hoofd van kopman Steven Kruijswijk.”

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Julien Vermote verhuisde in 2018 van Quick-Step naar Dimension Data. Martin was een jaar eerder al vertrokken naar Katusha Alpecin. Vijf jaar lang waren ze ploegmaats bij de ploeg van Patrick Lefevere, waar ze meerdere successen boekten in het ploegentijdrijden. Martin werd met Quick-Step drie keer wereldkampioen in deze discipline. De laatste keer, in Doha, maakte ook Vermote deel uit van het winnende zestal.

Slipstream
“Een van de mooiste momenten uit mijn carrière”, vertelt Vermote aan WielerFlits. “Een dag die ik nooit vergeet. Niet alleen omdat we goud pakten, maar ook omdat ik zelden zo heb afgezien als toen. In een ploegentijdrit worden vooraf de posities vastgelegd en daar wordt de hele wedstrijd lang niet van afgeweken. Mijn plaats was toen net achter Tony, als buffer tussen hem en de rest van het team. Na nog geen tien minuten hing ik al volledig tussen mijn kader.”

Vermote verduidelijkt: “In een ploegentijdrit is de beste plaats om te herstellen, positie vier en vijf. Daar profiteer je optimaal van de slipstream van je voorgangers. Als tweede man vang je wel nog best veel wind. En als Tony Martin dan twee, soms drie en af en toe zelfs vier beurten van vijftien seconden na elkaar voor zijn rekening neemt, is dat moordend. Hij was toen ook op zijn best.”

Ervaring
“Tony was de motor van de ploeg en ik ben overtuigd dat hij dat ook bij Jumbo-Visma nog is”, gaat Vermote voort. “Zijn houding oogt ook zo natuurlijk. Hij zit als gegoten op die TT-fiets. Hij is niet alleen een verschrikkelijke tempobeul, hij is ook aerodynamisch en heeft de ideale lichaamsbouw om de groep te trekken. Dan doel ik op zijn grootte. Je kan maar beter achter Martin zitten, dan bijvoorbeeld achter Campenaerts, Castroviejo of Kwiatkowski, die een stuk kleiner zijn.”

Doha – Cor Vos © 2016

“Naast zijn capaciteiten als hardrijder, heeft Tony ook zijn jarenlange ervaring als groot voordeel. Ook ik heb ontzettend veel van hem bijgeleerd. Kleine, maar praktische dingen. Hoe je zo aerodynamisch mogelijk rijdt, bijvoorbeeld. Of de manier waarop je na je kopbeurt achteraan weer inpikt om zo weinig mogelijk energie te verspillen. Belangrijk, want in een ploegentijdrit zijn dat de twee zwaarste inspanningen: je kopbeurt, gevolgd door het opnieuw inpikken als laatste man. Dat is iedere keer weer een sprintje. Dat hou je best zo kort mogelijk.”

Psychologisch voordeel
Volgens Vermote beheerst Martin ook de kunst om – als hij aan zijn kopbeurt begint – het tempo op een zeer geleidelijke manier op te drijven. “Het heeft geen zin om onmiddellijk de snelheid met twee kilometer per uur de hoogte in te jagen en zo je ploegmaats de nek af te rijden. Het zijn allemaal dingetjes die logisch klinken, maar je moet er wel mee bezig zijn. Als team ben je immers maar zo sterk als je zwakste schakel. Ook dat realiseert Martin zich als geen ander.”

Die ervaring is volgens de 29-jarige Vermote een extra troef voor Jumbo-Visma deze namiddag. “Ik beweer niet dat je met hem erbij zekerheid hebt van een topresultaat. Kijk naar zijn periode bij Katusha. Die wonnen ook niet plots hun tijdritten met de komst van Tony Martin. Maar een meerwaarde is hij sowieso. Geloof me, alleen psychologisch is zijn aanwezigheid in je team al een pluspunt. Ik weet wel zeker dat een klassementsrenner als Steven Kruijswijk – in vergelijking met sommige concurrenten – met een pak minder stress aan de start staat in de wetenschap dat hij Martin aan zijn zijde heeft. En eigenlijk mag je daar ook de aanwezigheid van Wout van Aert bij vermelden.”

Power van Van Aert
Dat Van Aert nog geen ervaring heeft in deze discipline lijkt een minpunt, maar moeten we ook niet erger maken dan het is, vindt Vermote. “Ze hebben onlangs nog getraind op de automatismen. En Wout is sowieso een klasbak en is conditioneel in orde. Hij zal volgens mij, net als Martin, overschot hebben. De power die Van Aert kan ontwikkelen, compenseert zijn gebrek aan ervaring. Ook hij wordt straks een van de motoren van het achttal.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.