Oud-renner Tom Danielson (45) moet vinger amputeren in strijd tegen kanker
Danielson op archiefbeeld - foto: Cor Vos
zondag 21 mei 2023 om 09:39

Oud-renner Tom Danielson (45) moet vinger amputeren in strijd tegen kanker

Tom Danielson vocht als wielrenner heel wat duels uit op de fiets, maar de inmiddels 45-jarige ex-prof is nu bezig met de zwaarste strijd van zijn leven: die tegen kanker. De Amerikaan heeft in zijn strijd zijn linkermiddelvinger moeten laten amputeren. Dat maakte Danielson zelf bekend via social media.

Danielson kreeg niet zo lang geleden verschrikkelijk nieuws: er werd bij de oud-renner een tumor in zijn hand ontdekt. Deze maand ging Danielson onder het mes, waarbij zijn middelvinger en vingergewricht werden geamputeerd. Van deze ingrijpende operatie moest hij zo’n twee maanden revalideren.

Zijn pink, ring- en wijsvinger werden dan weer dichter bij elkaar gezet. “Deze vingers kunnen nu de functies van mijn verdwenen middelvinger overnemen. Dat is eigenlijk best cool”, kan Danielson nog lachen. “Ik ben vooral blij dat alles goed is verlopen. Ik ben nog wel moe en heb ook veel pijn.”

Danielson kan inmiddels weer een beetje fietsen. “Maar voorlopig wel alleen nog op de rollen. Ik mag mijn hand voorlopig nog nergens voor gebruiken. Ik kan nog niet remmen, mijn hand moet de tijd krijgen om te genezen. Het zijn natuurlijk lastige dagen, maar ik ben zeer strijdvaardig. Ik wil iedereen bedanken voor de steun”, laat hij weten via Twitter.

Danielson was van 2004 tot en met 2015 profwielrenner. De klimmer begon zijn carrière bij Fasso Bortolo en reed vervolgens voor Discovery Channel (2005-2007) en Team Garmin (2008-2015). Danielson stond te boek als een zeer goede klimmer en reed in zijn loopbaan naar top 10-noteringen in de Vuelta a España en Tour de France. Op zijn palmares prijken ook eindzeges in de Tour of Utah (2014 en 2015), Ronde van Oostenrijk (2006) en de Tour de Langkawi (2003).

Danielson is echter niet van onbesproken gedrag. In 2012 bleek dat hij in de jaren 2005 en 2006 bloeddoping had gebruikt. Danielson werd toen voor zes maanden geschorst. In maart 2013 keerde hij terug in het peloton, maar twee jaar later liep hij opnieuw tegen de dopinglamp. Zijn contract bij Team Cannondale-Garmin werd dan ook niet verlengd en Danielson verdween via de achterdeur.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.