Paolini krijgt schorsing van 18 maanden
foto: ASO
woensdag 13 april 2016 om 11:27

Paolini krijgt schorsing van 18 maanden

Luca Paolini moet anderhalf jaar brommen voor zijn cocaïnegebruik, meldt de UCI in een persbericht. Hij testte tijdens de Tour de France van 2015 positief op de partydrug. Het middel staat op de dopinglijst, mits een renner daar tijdens een koers positief op test.

Opvallende uitspraak
De uitspraak van de UCI is op z’n minst opvallend te noemen. “Het Anti-Doping Tribunaal van de UCI heeft de renner schuldig bevonden aan een niet-opzettelijke overtreding van de antidopingregels, waardoor de coureur achttien maandenlang niet verkiesbaar is voor wedstrijden”, luidt het officiële statement. De Italiaan krijgt dus een schorsing voor het niet-opzettelijk breken van de antidopingregels. Het is onduidelijk of de schorsing vanaf heden ingaat, of met terugwerkende kracht. Door de uitspraak lijkt de carrière van de 39-jarige Paolini ten einde. Gerva had nog een doorlopend contract tot 2017, maar stond bij zijn ploeg Katusha sinds de Tour van vorig jaar op non-actief.

Paolini vol vertrouwen
Het verdict rammelt echter aan een paar kanten. Omdat Eduard Vorganov begin dit jaar ook op doping werd betrapt, hing Katusha een collectieve schorsing van een maand boven het hoofd. Daar kwam het niet van, omdat de UCI oordeelde dat Paolini’s cocaïnegebruik niet de intentie had om zijn sportprestaties te verbeteren en hij het enkel op recreatieve basis genomen had. Paolini kreeg, door de beslissing om Katusha niet te schorsen, hoop op een goede afloop in zijn individuele zaak. Als zijn advocaten Marco en Federico Cecconi aan konden tonen dat Paolini de partydrug enkel buiten de koersen om gebruikte, is het volgens UCI-regel 10.2.3 niet strafbaar. Hoewel de UCI verklaart dat het cocaïnegebruik dus ‘niet-opzettelijk’ was, besloot het machtsorgaan de winnaar van Gent-Wevelgem 2015 toch voor achttien maanden te schorsen.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
13 april 2016 11:29
'Brommen' doe je in de gevangenis. Zo'n vaart zal het niet lopen
13 april 2016 11:31
Toch belachelijk dat hiervoor een redelijk gelijke straf staat also epo bijvoorbeeld
13 april 2016 11:39
@illu inderdaad belachelijk. Dat hij een avondje lekker los is gegaan en met zijn neus in de poedersuiker is gevallen is wellicht niet goed voor wat betreft het hebben van een voorbeeldfunctie (al geef ik hem groot gelijk). Maar sportief gezien maakt het natuurlijk geen flikker uit. Doe dan een symbolische schorsing van een half jaar en een flinke boete.
13 april 2016 11:39
Einde carriere lijkt mij. Als ik hem bij de RvV voor wielertouristen zag heeft hij ook al aardig wat aan gewicht gewonnen.
13 april 2016 11:40
Tja, t staat op de lijst he, dat weet je. Wel jammer, zag opa altijd graag koersen. Zal over een jaar wel ergens bij Androni nog opduiken denk ik.
13 april 2016 11:49
Velen gaan ervan uit dat het puur en alleen 'gebruik ter vermaak' was. En dat is nooit bewezen hè...

Wel einde carrière denk ik. Al weet je het nooit
13 april 2016 11:52
Belachelijk :(
13 april 2016 11:55
Zwaar overdreven.
13 april 2016 11:56
Tja, geen spul gebruiken dat op de dopinglijst staat. Lijkt me niet zo moeilijk toch?
Sneu omdat het toch niet bevorderend werkt? Mwaoh, ik zou het vooral dom noemen.

Is trouwens al bekend hoe hij het binnen heeft gekregen? Vlak voor de Tourstart gesnoven? Wat me onlogisch lijkt; het blijft toch nog wel eventjes detecteerbaar, grote kans om positief te testen. Of zou het komen omdat hij het eerder heeft gebruikt, en nu door een bloedtransfusie het weer in z'n lichaam kreeg? In dat geval een meer dan terechte schorsing uiteraard.
13 april 2016 12:04
Klopt helemaal, waarvan akte!
13 april 2016 12:05
@Puffin87: de kans is vrij klein dat we dat ooit weten
13 april 2016 12:10
Even off topic: crashte Cancellara om deze reden in PR?

http://road.cc/content/news/185960-oil-crashed-moto-caused-fabian-cancellaras-paris-roubaix-fall
13 april 2016 12:21
Als ik het dus goed lees, wordt Paolini geslachtofferd ten koste van Katusha?
13 april 2016 12:50
Snapt de redactie de uitspraak wel "verdict rammelt aan alle kanten", "niet opzettelijk gebruik"...

-
“The Anti-Doping Tribunal found the rider guilty of a non-intentional anti-doping rule violation (presence of a cocaine metabolite - benzoylecgonine) and imposed an 18-month period of ineligibility on the rider.
-

"Als ik het dus goed lees, wordt Paolini geslachtofferd ten koste van Katusha"?

Nee, Paolini krijgt de straf volgens de al jaren geldende regels mbt cocaïne tijdens koersdagen. Er is in de veroordeling niet afgeweken van de grens die bij cocaïne getrokken is tussen gebruik binnen competitie vs gebruik buiten competitie. Katusha is gespaard.
13 april 2016 13:09
Omdat cocaine in mijn beleving geen prestatieverhogend middel is voor duursporters vraag ik me al geruime tijd af of cocaine het gebruik van daadwerkelijk prestatieverhogende middelen maskeert?
13 april 2016 13:25
Partydrug? Cocaine is wel iets meer wijdverbreid ben ik bang (zakenleven, politiek, presenteren DWDD, presenteren Pauw etc etc..)
13 april 2016 13:39
Ja spinergy? Eén groot sossafestijn daar in de Westersnatsfabriek? :)

Ik blijf het een vreemd verhaal vinden, midden in de Tour op coke betrapt worden en later ook nog eens bekennen dat je aan de slaapmiddelen verslaafd bent. Maar tegelijk wel weer op die leeftijd een topjaar draaien en zelfs nog eens de lastigste koers van het jaar winnen. Wat moet die man nog goed zijn zonder al dat gebruik. En wat zegt het over de morele grens van Paolini om wel of niet middelen tot zich te nemen. Schij toch uit.. nog verdedigen ook zo'n kerel. Moet je wel heel erg naief zijn hoor.
13 april 2016 14:14
Hij heeft zelf aangegeven dat hij coke gebruikte om op gang te komen ondanks slaappillengebruik, dus in dat opzicht is het 'prestatiebevorderend'. De UCI heeft -lijkt mij- gewoon regel-is-regel toegepast en dan komt dit eruit. Zoals hierboven door sommigen gezegd is dat raar omdat coke (en slaappillen) niet objectief prestatiebevorderend zijn. Bron van de ellende is dus een stupide dopinglijst. Weet iemand waarom dat soort stoffen er toch op staat? Ben overigens blij te lezen dat hij van de slaappillen afgekickt is, lijkt me geen onsympatieke gast.
13 april 2016 14:26
@jooprioolpijp
Ik weet niet wat de reden is waarom het er op staat, maar ik ben wel bij dát het er op staat.
Als iemand vlak voor de start een lijntje neemt, en daarna lekker gaat fietsen midden in een peloton...dat is vragen om problemen. Levensgevaarlijk voor hemzelf en voor andere coureurs. Lijkt me zeer verstandig dat het verboden is om met cocaïne op deel te nemen aan wedstrijden. (Als je bij een out-of-competition gepakt wordt krijg je geen schorsing toch?)
13 april 2016 14:30
Cocaine is gewoon een prima stimulerend middel hoor. Werkt prima, geloof me. Dat het afbreuk doet aan je lichaam of de prestaties is volgens nog lang niet het geval bij eenmalig of gelegenheidsgebruik.
13 april 2016 15:33
@ klootje

Maar de drug werkt relatief kort toch, in vergelijking met de duur van een koers? Dat meende ik althans op verschillende sites te lezen. Het gevoel van extra energie en zelfvertrouwen is er met een halfuurtje klaarblijkelijk weer uit. Dus ga je er in de koers niets aan hebben, tenzij ... Paolini een poederdoosje in z'n koerstruitje meedraagt?
13 april 2016 15:53
Geeft in elk geval een goed gevoel, geen last van kou of honger gevoel, daardoor wel weer meer kans op te weinig eten en drinken.
Maar tijdens de tour, dan vind ik de stelling voor recratief gebruik niet correct. Hij heeft ook het volle pond gekregen, voor recratief gebruik.
Daar klopt toch niets van.
Najah hij vindt vast nog wel iets in zijn medicijnen kastje wat hem door deze moeilijke periode helpt, zodat hij er over een jaar weer staat.
13 april 2016 15:53
Voortaan gewoon aanvoeren dat je je EPO recreatief gebruikt.... opgelost!
13 april 2016 15:57
Sebas dat klopt helemaal, mits je het direct opneemt. Maar je kunt net zo goed cocaine in een capsule of pil doen en dan heb je weer makkelijk vertraagde en/of verlengde afgifte.

Vergeet de Pot Belge niet:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pot_Belge
Quote:
Pot Belge bevat heroïne, cocaïne en amfetamine. Dit mengsel werd in de wielrennerij gebruikt om coureurs door zware trainingsperioden te “helpen”.

Bron: http://www.dopingautoriteit.nl

Ik vermoed dat Paolini 'slachtoffer' is van een slordig uitgevoerde bloedtransfusie.
13 april 2016 18:02
@ klootje:
ja dat lijkt mij ook. eigenlijk wel goed dat hij dus geschorst is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.