Peter Koning kreeg te maken met schietincident: “Het was allemaal een beetje vaag”
foto: Cor Vos
vrijdag 3 mei 2019 om 11:00

Peter Koning kreeg te maken met schietincident: “Het was allemaal een beetje vaag”

Interview In de categorie: hoogst opmerkelijk. Tijdens de eerste rit van Turkse UCI 2.2-koers Tour of Mesopotamia werden donderdag een achterblijvende groep en de ploegleiderswagens opgehouden door een schietincident. Een van de twee Nederlanders die er actief is, is Peter Koning. “Ikzelf heb niets gehoord”, vertelt hij aan WielerFlits.

De renner van het Duitse Bike Aid maakte deel uit van het peloton. Toen zij door een dorpje fietsten, was er nog niets aan de hand. Maar enkele minuten later was dat compleet anders, vertelt zijn Duitse collega Robert Müller aan Radsport-news. “Mijn ploeggenoot Yannick Mayer was betrokken bij een domme valpartij en raakte daardoor achterop. Toen de gevallen renners zich hergroepeerden, startten ze in de luwte van de teamauto’s de achtervolging op mijn groep. Niet veel later sloten ze bijna aan in het peloton. Maar kort voordat zij door hetzelfde dorpje als wij in fietsten, werden ze overvallen door twee donkere minibussen.”

Vervolgens ontstond er een wild west-scenario. “Plotseling hoorden ze van dichtbij schoten. Op een kruispunt waarschuwden militairen dat ze snel terug moesten rijden. Onze ploegleider Paul verliet meteen de auto, de renners gooiden hun fietsen weg en ze doken snel achter een muur van een meter hoog. Ook de andere ploegleiders volgden dat voorbeeld. Daar hurkten ze met hun hoofden bij elkaar twintig minuten lang, terwijl er herhaaldelijk werd geschoten – soms dreigend dichtbij. Toen de situatie enigszins was gekalmeerd, werden de gevallen renners verzorgd, wilden ze niets meer van de koers weten en zijn ze meteen naar de finish gereden.”

Koning: “Ik vond het allemaal wel meevallen”
Die taferelen gebeurden dus ver achter het peloton, waar Koning zich in bevond. De kopgroep en het peloton zijn gewoon doorgereden. “Het was allemaal een beetje vaag”, vertelt hij. “Eerst werd verteld dat het om een politiek conflict ging, later zeiden ze dan weer dat het om een burenruzie ging. Misschien dat we morgen (vrijdag, red.) meer informatie krijgen. Maar eerlijk gezegd vond ik het allemaal wel meevallen. Ik heb zelf niets van de schietpartij meegekregen. Ik voel me veilig, dat is het belangrijkste.” Het Turkse leger bevestigde later op vrijdag dat het een burenruzie was en dat daarbij twee renners en een auto dekking moesten zoeken.

De rit met aankomst bergop werd overigens gewonnen door ex-prof Branislau Samoilau (onder meer Quick-Step-Innergetic en Movistar), voor een andere oud-beroepsrenner: Anass Aït El Abdia (UAE Emirates). De tweede Nederlander in koers werd derde: Adne van Engelen (eveneens Bike Aid; regerend wereldkampioen bij de studenten) strandde op vier seconden van Samoilau. Koning – die vorige week de eindzege pakte in de Tour of Mersin – moest op plek zeven twee minuten en 44 seconden toegeven. Alle renners die buiten tijd eindigden, moesten stoppen vanwege het schietincident. Zij zijn vrijdag ‘gewoon’ weer opgestapt. Dan is er opnieuw een etappe met aankomst bergop en ook de laatste twee ritten op zaterdag en zondag zijn allesbehalve vlak.

“De vermogens die ik nu rijd, zijn profwaardig”, vindt Koning, die in 2020 weer beroepsrenner hoopt te zijn. “Ik heb een wat rommelig voorjaar gehad. Ik had een doel gemaakt van de Ronde van Kroatië, maar die werd op het laatste moment afgelast. Daarom rijden we nu in Turkije. Naast Kroatië (2.HC, red.), heb ik ook voor deze ploeg gekozen omdat we de Tour de Luxembourg (eveneens 2.HC, red.) zouden rijden. Alleen kregen we daarvoor geen wildcard. De trend om veel te betalen om te mogen starten, is een slechte trend. Nu rijd ik misschien de Ronde van Hongarije en daarna focus ik me op het NK tijdrijden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.