Portugese ploeg ontbindt contract Antwan Tolhoek na positieve dopingtest
foto: Cor Vos
donderdag 8 februari 2024 om 14:22

Portugese ploeg ontbindt contract Antwan Tolhoek na positieve dopingtest

Antwan Tolhoek is ontslagen door Sabgal-Anicolor. Dat laat de Portugese ploeg weten op sociale media. De Zeeuw stond pas sinds 1 januari onder contract bij het continentale team, maar woensdag kwam het nieuws naar buiten dat er bij een dopingtest sporen van anabole androgene steroïden zijn gevonden.

“We willen duidelijk maken dat de positieve test is afgeleverd op 27 november, toen de Nederlandse renner nog niet voor ons reed. Het team heeft besloten zijn contract onmiddellijk te beëindigen en al zijn functies binnen ons team op te zeggen. Pas vandaag (woensdag, red.) werd het resultaat van de positieve test aan ons medegedeeld. Toen hij bij onze ploeg geregistreerd werd, waren wij niet op de hoogte van de situatie”, doelt Sabgal-Anicolor erop dat Tolhoek pas sinds 1 januari onder contract stond bij het Portugese team.

B-staal
Anabole androgene steroïden, waarvan dus sporen zijn gevonden in een test van Tolhoek, staan op de verboden lijst van het WADA. Volgens de Internationale Wielerunie zijn de sporen aan het licht gekomen bij een out-of-competition-controle op maandag 27 november 2023. De dopingcontrole werd uitgevoerd door de International Testing Agency, namens de UCI.

Tolhoek is door de UCI voorlopig geschorst. Dat gebeurt standaard volgens de anti-dopingreglementen van de UCI. De Zeeuw – die tussen 2016 en 2023 uitkwam voor Roompot-Oranje Peloton, Jumbo-Visma en Lidl-Trek – heeft wel het recht om de B-staal aan te vragen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.