Oud-ploeggenoot gelooft in onschuld Antwan Tolhoek: “Hij is GEEN dopingzondaar”
Antwan Tolhoek in 2023 - foto: Cor Vos
donderdag 8 februari 2024 om 17:14

Oud-ploeggenoot gelooft in onschuld Antwan Tolhoek: “Hij is GEEN dopingzondaar”

Zijn ploeg Sabgal-Anicolor ontsloeg Antwan Tolhoek woensdag meteen, nadat bekend werd dat de renner een positieve dopingtest heeft afgeleverd. Maar niet iedereen gelooft dat hij bewust verboden middelen heeft genomen. Alexander Kamp, die in 2022 ploeggenoot was van Tolhoek bij Trek-Segafredo, neemt het op sociale media op voor de Nederlander.

“Ik was ploeggenoot van Antwan Tolhoek en ken hem al behoorlijk wat jaren”, begint Kamp, die momenteel voor Tudor Pro Cycling rijdt. “Eén ding weet ik zeker: hij is GEEN dopingzondaar. Het is een geval van besmetting. Niemand zou hem moeten veroordelen voordat alle details onthuld zijn over zijn zaak, waarvan ik hoop dat het zijn onschuld bewijst.”

Anabole androgene steroïden
Tolhoek testte positief op anabole androgene steroïden. Deze staan op de verboden lijst van het WADA. Volgens de Internationale Wielerunie zijn de sporen aan het licht gekomen bij een out-of-competition-controle op maandag 27 november 2023. De dopingcontrole werd uitgevoerd door de International Testing Agency, namens de UCI.

Tolhoek is door de UCI voorlopig geschorst. Dat gebeurt standaard volgens de anti-dopingreglementen van de UCI. De Zeeuw – die tussen 2016 en 2023 uitkwam voor Roompot-Oranje Peloton, Jumbo-Visma en Lidl-Trek – heeft wel het recht om de B-staal aan te vragen. Zijn ploeg Sabgal-Anicolor heeft die B-staal niet afgewacht en ontsloeg hem woensdag per direct.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.