Pozzovivo rijdt naar zege in Girona, Rolland nieuwe leider
foto: Sirotti (archief)
woensdag 25 maart 2015 om 17:05

Pozzovivo rijdt naar zege in Girona, Rolland nieuwe leider

Domenico Pozzovivo heeft de derde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De klimmer van AG2R La Mondiale verraste met een late aanval, waarna hij solo over de streep kwam. Rigoberto Uran werd tweede, Daniel Martin eindigde als derde. Wilco Kelderman kwam als negende over de streep in Girona.

Snelle start
Na een razendsnelle start – met snelheden tot 60 km/h – geraakten zes renners los van het peloton. Luis Mas (Caja Rural-Seguros RGA) en Benoit Jarrier (Bretagne-Séché Environnement) kregen hulp van Tom Danielson (Cannondale-Garmin), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Rudy Molard (Cofidis) en Leonardo Duque (Colombia). Hun voorsprong bedroeg lange tijd ruim drie minuten.

Paterski in de problemen
Op de eerste beklimming van de Alt des Angles, een klim van zes kilometer aan 5,5% gemiddelde stijging, werd het tempo in het peloton de hoogte in gejaagd. Leider Paterski moest hier afhaken, maar kon even later terugkeren. Danielson, Molard en Duque bleven nog over na de klim en hielden een minuut voorsprong. Tinkoff-Saxo nam het voortouw in het peloton, maar ook het CCC Sprandi Polkowice van Paterski en LottoNL-Jumbo van de jarige Wilco Kelderman meldden zich van voren.

Valverde valt
Op 43 kilometer van de streep was het einde verhaal voor de vroege vlucht. Op de Alt de Santa Pellaia (2e cat.) vond een val plaats, waar Alejandro Valverde bij betrokken was. Tinkoff-Saxo, dat al op kop reed, hield een strak tempo vast. Valverde moest achtervolgen en sloot in de afdaling weer aan, maar miste de slag toen het peloton in tweeën splitste. Pierre Rolland zat mee, Paterski en Bart De Clercq niet, waardoor de Fransman virtueel in de leiderstrui reed. Het verschil was een halve minuut.

Favorieten vallen elkaar aan
Op de laatste beklimming van de Alt des Angles was het Diego Rosa die namens Astana aanzette, waardoor een selecte groep overbleef met Alberto Contador, Rigoberto Uran, Richie Porte, Domenico Pozzovivo, Fabio Aru en Andrew Talansky. Twee keer zette Contador aan, maar Uran, Porte, Pozzovivo en Aru bleven in zijn kielzog. Ook een speldenprik van Porte slaagde niet, waardoor ze met vijf de afdaling ingingen.

In de afdaling kwamen Talansky en Daniel Martin terug aan kop, terwijl Kelderman tussen het peloton (met Valverde en Froome) en de kopgroep in reed. Op de laatste twee vlakke kilometers was het de kleine Pozzovivo die wegsprong. Achter hem was de achtervolging ontregeld, waardoor Pozzovivo de zege kon vieren.

Rolland nieuwe leider
In het algemeen klassement was het Pierre Rolland die zich het beste weerde. De Fransman kwam in het voorste peloton over de finish. Maciej Paterski en Bart De Clercq verloren tijd, waardoor Rolland de leiderstrui omgehangen kreeg.

flag-es Volta Ciclista a Catalunya 2015 (2.WT)
Uitslag etappe 3: Girona – Girona (156 km)
1. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
2. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 3s
3. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) allen z.t.
4. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)
5. flag-it Fabio Aru (Astana)
6. flag-au Richie Porte (Sky)
7. flag-us Andrew Talansky (Cannondale-Garmin)
8. flag-it Diego Rosa (Astana) op 22s
9. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) z.t.
10. flag-es Alberto Losada (Katusha) z.t.
Volledige uitslag etappe 3

Algemeen klassement na etappe 3
1. flag-fr Pierre Rolland (Europcar)
2. flag-pl Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice) op 1m08s
3. flag-be Bart De Clercq (Lotto Soudal) op 1m16s
4. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) op 2m11s
5. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 2m21s
6. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 2m22s
7. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 2m27s
8. flag-au Richie Porte (Sky) z.t.
9. flag-it Fabio Aru (Astana) z.t.
10. flag-us Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) z.t.
Volledig algemeen klassement na etappe 3

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
25 maart 2015 17:43
@sa
Er is nog altijd verschil met doorrijden of vol gas geven met meerderd teams.
25 maart 2015 17:45
Wat ik ook zo heel fijn vind is dat eurosport, cq. Jose beens de uitslag van DDV verteld en laat zien, dan hoef ik die opgenomen wedstrijd ook niet meer te kijken, dat scheelt tijd, bedankt Eurosport......
25 maart 2015 17:47
@schipperaar

Zoals in de Tour van 2007/2011 dus. Contador geeft ze gewoon een koekje van eigen deeg.
25 maart 2015 17:58
VDB ook gewoon mee in de groep op 22 seconden, goed zo!
25 maart 2015 18:02
JVDB was in de Valverde groep ook misschien wel de beste op de klim.
25 maart 2015 18:08
Kelderman krijgt zo uitzicht op een prachtige top 10 klassering en de overwinning in het jongerenklassement. Dat zou voor de Lotto-Jumbo ploeg een hele mooie prestatie zijn na een ongelukkig begin van het wielerseizoen.
25 maart 2015 18:08
Quote:
That was the most horrifying moment of my career. Over the guardrail and into the bushes. Nothing broken, hope everyone else is ok.


TJVG blijkbaar onderweg over de vangrail gedonderd met nog wat anderen.
25 maart 2015 18:11
@sa
En hoeveel kruimels hield hij over? Zinloos, had beter zn krachten gespaard en zich verstopt.
Reed 2/3 jaar terug ook getwee richting Galibier en werd tegenwind id afdaling Lautaret ingelopen waardoor ie de punch miste op Alpe d'Huez. Misschien toch de sponsor?
25 maart 2015 18:15
@ ghostwriter : ik zou Kelderman graag in de top tien zien. Ik zie alleen niet zo snel vier man die nu boven hem staan wegvallen.
25 maart 2015 18:23
@Bulcke
Ik denk dat Hivert, De Clercq, Paterski en Poels er nog wel tussenuit zullen vallen. Alleen zal Kelderman tegenlijkertijd mensen die nu nog achter hem staan van zich af moeten houden. Met onder andere Froome, Vd Broeck en Bardet wordt dat lastig.
25 maart 2015 18:47
Top 10 is wel mogelijk. Ik vind het jammer dat hij constant voor Daniel Martin klimt en daarna in de afdaling tekort komt om wat tijd te pakken. Ik zat zwaar te hopen dat ook Kelderman nog aan zou sluiten. Jammer jammer. Het word wel beter!! Go Wilco
25 maart 2015 18:54
Martin zat op de klim ook al constant voor Kelderman. Sloot vlak voor de eerste aanval van Contador nog bijna aan, terwijl Kelderman nog een stukje te gaan had toen. Daarna zijn ze bergop niet meer in beeld geweest.
25 maart 2015 18:59
Caleb Ewan DNF. Zijn eerste stap buiten de speeltuin is dus niet erg succesvol.
25 maart 2015 19:04
Tja, een blik op de onderkant van de volledige uitslag plaatst de afsluitende opmerking van Jose Been op Eurosport ook in perspectief. Ze vroeg zich af of de laatsten in koers het zouden redden binnen de tijdslimiet.

Bij de 6 laatste finishers zaten er 3 van haar eigen ploeg Wanty, waarvan 2 na het verstrijken van de limiet.
25 maart 2015 19:56
Kelderman best goed vandaag. Zat dichtbij de aansluiting van het kleine elitegroepje. Jammer dat hij de aansluiting aan het eind net niet meer kon maken, want dan had hij hier ook kunnen winnen.
Voor Kruijswijk nadert de Giro, en dat is te merken. Zijn vorm is ook aan het groeien.
Morgen nog zo'n dag !
25 maart 2015 20:20
Wat valt Giant tegen in deze ronde in vergelijking met vorig jaar. Jammer dat Kelderman net niet bij de favorieten kon blijven en terugvalt in de 2e groep. Hij hoeft alleen pas te pieken in de Tour en heeft dus nog rijd genoeg.
25 maart 2015 20:35
Ik weet niet wie het in het volgtopic poste maar je kan wel merken dat de renners die de Giro gaan rijden al goed in vorm zijn.
Leuk voor Pozzovivo aangezien het geen veel winnaar is. Ik had zelf verwacht dat Uran hem erop zou leggen in de sprint.
25 maart 2015 20:41
Barquil mikt waarschijnlijk ook op de Tour.
25 maart 2015 20:51
Kruijswijk? Ik weet het niet hoor, persoonlijk niet zoveel vertrouwen meer in. Ik zou mijn geld eerder op Lindeman inzetten.
25 maart 2015 20:56
5 beste klimmers van vandaag lijken me de giropretendenten minus contador (gaat toch op tour pieken) en Pozzovivo (niet compleet genoeg, bergtrui/rit/top5-10) Daar staat Kelderman eigenlijk gewoon net een stukje onder, duidelijk herstellende.
25 maart 2015 21:01
Poels en Kruijswijk ook in het groepje van de favorieten. Top.
25 maart 2015 21:21
@Wieg
Kun je die bijzondere vergelijking toelichten? Ze houden beide van meegaan in een vlucht op zijn tijd, maar verder zijn het totaal verschillende types.

Een renner die na veel fysieke problemen 15e wordt in de Tour (als knecht) en een overwinning pakt op zijn tijd, kan mij best bekoren. Een aanvaller als Lindeman ook, zijn matige eerste profjaar bij Vacansoleil wil ik best toeschrijven aan het ongeorganiseerde geklooi bij die ploeg. Maar in welke situaties zal het een keuze tussen Kruijswijk en Lindeman zijn?
25 maart 2015 22:23
Eigenlijk verdient Timo Roosen hier ook wel een vermelding. Heeft het echt niet slecht gedaan.
25 maart 2015 23:28
Tinkof was al volop de koers hard aan het maken toen valverde viel,dus zou ik niet weten waarom ze dan hadden moeten wachten,
@ schipperaar
praat geen onzin aub maar als je het beter weet ga je toch lekker mee fietsen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.