Giro 2024: Pozzovivo (41) en Pellizzari (20) vormen klimmersduo bij Bardiani
Domenico Pozzovivo - foto: Cor Vos
dinsdag 30 april 2024 om 13:29

Giro 2024: Pozzovivo (41) en Pellizzari (20) vormen klimmersduo bij Bardiani

Domenico Pozzovivo staat zaterdag aan de start van zijn achttiende (!) Giro d’Italia. De 41-jarige veteraan is niet de enige klimmer die VF Group-Bardiani CSF-Faizanè opstelt, want het ProTeam neemt ook het 20-jarige talent Giulio Pellizari mee. De ploeg maakt daarnaast ook kans op ritsucces met mannen als Filippo Fiorelli en de snelle Enrico Zanoncello.

Pozzovivo reed de Giro elf keer uit, zesmaal moest hij eerder opgeven. Zijn beste resultaten in het eindklassement zijn twee vijfde plaatsen, in 2014 en 2018. Daarnaast won hij in 2012 een etappe. Momenteel is Pozzovivo bezig aan zijn laatste seizoen als prof. Hij eindigde in maart als achtste in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali en werd nadien nog tiende in de Giro d’Abruzzo.

Voor de 21 jaar jongere Pellizzari was de Tour of the Alps zijn laatste voorbereidingskoers op de Giro. Het klimtalent sloot de vijfdaagse af als nummer acht van het klassement. Ook was hij tweede in de derde etappe. Vorig jaar eindigde Pellizzari als tweede in de Tour de l’Avenir.

Om aan de zeventien deelnames van Pozzovivo te komen, zal Fiorelli nog heel lang door moeten koersen, maar ook de 29-jarige renner heeft al behoorlijk wat Giro-ervaring. Hij startte reeds vier keer in de ronde van zijn land. Zowel in 2021 als 2023 kwam de Italiaan, die behoorlijk bergop gaat én een sterk eindschot heeft, tot een derde plaats in een rituitslag.

Zanoncello maakt zijn debuut in een grote ronde, maar kan zeker meedingen om de ereplaatsen in de vlakke ritten. De sprinter pakte onlangs nog een tweede plek in rit drie van de Ronde van Turkije. Kort daarvoor had hij de openingsrit van de Giro d’Abruzzo op zijn naam geschreven.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.