Juan Pedro López pakt eerste profzege en leiderstrui in kletsnatte bergrit Tour of the Alps
foto: Cor Vos
woensdag 17 april 2024 om 14:35

Juan Pedro López pakt eerste profzege en leiderstrui in kletsnatte bergrit Tour of the Alps

Juan Pedro López (Lidl-Trek) heeft woensdag een kletsnatte bergetappe in de Tour of the Alps gewonnen. In een korte maar venijnige rit rondom het Oostenrijkse Schwaz maakten de weersomstandigheden de etappe extra zwaar. López reed 25 kilometer voor de finish weg met Giulio Pellizzari, die hij vervolgens op de slotklim uit zijn wiel reed om vervolgens naar de zege en de leiderstrui te soleren. Pellizzari werd nog wel tweede, gevolgd door de rest van de favorietengroep.

De 124 kilometer lange derde etappe van de Tour of the Alps speelde zich af in de omgeving van het Oostenrijkse Schwaz, de start- en finishplaats van vandaag. Via een relatief vlakke aanloop met twee tussensprints, kwamen de renners aan bij een lokale ronde. In deze lokale ronde speelden de beklimmingen van de Weerberg (3,2 km aan 9,5%) en de Pillberg (3,2 aan 9,9%) een belangrijke rol.

Ganna begint aan lange ’tijdrit’
Beiden werden in de finale tweemaal afgewerkt en zorgden ervoor dat de etappe het karakter van een Ardennenklassieker kreeg. Filippo Ganna liet zich er niet door afschrikken en trok zijn aanvallende koersschoenen aan. De Italiaan van INEOS Grenadiers wist al snel een mooie voorsprong uit te bouwen op het peloton, alleen: hij kon niet rekenen op steun van medevluchters. Voor veel renners zou dit een reden zijn om de benen stil te houden, maar Ganna besloot er een lange tijdrit van te maken.

Kyrylo Tsarenko besloot op een gegeven moment nog wel in de tegenaanval te gaan, maar de Oekraïner van Team Corratec-Vini Fantini bleek in zijn eentje niet in staat om het gat te dichten en werd na een klassieke chasse patate dan ook weer ingerekend door het peloton. Ganna reed intussen onverstoorbaar verder. De hardrijder uit Verbania hield in zeer natte en frisse omstandigheden (een graad of vier) knap stand.

Hoe sterk is de eenzame fietser? – foto: Cor Vos

Loodzware omstandigheden, maar Bardet voelt zich goed
Met nog vijftig kilometer te gaan bedroeg de voorsprong van de eenzame koploper nog altijd ruim drie minuten op het peloton, waar de mannen van dsm-firmenich PostNL en Decathlon AG2R het tempo bepaalden. Ganna begon tien kilometer later aan de eerste klim van de dag, de bijzonder lastige Weerberg, met percentages ruim boven de 10%. Op deze beklimming werd de voorsprong van de Italiaan kleiner en kleiner, ook al omdat dsm-firmenich PostNL een eerste schifting wilde doorvoeren in het peloton.

Ganna kwam nog wel als eerste boven op de eerste passage van de Weerberg, maar zijn voorsprong was inmiddels wel geslonken tot driekwart minuut. Op de nog steilere Pillberg (gemiddeld 10%) werd de dappere renner van INEOS Grenadiers opgeslokt en werden de kaarten onder de klassementsrenners op tafel gelegd. Romain Bardet voelde zich duidelijk goed en gooide al vroeg de knuppel in het hoenderhok. De Fransman kreeg echter weinig ruimte van zijn concurrenten en hield zich dan ook in.

Pellizzari en López krijgen wel ruimte
Dit was voor Giulio Pellizzari het teken om maar eens te proberen. De beloftevolle Italiaanse klimmer van VF Group-Bardiani CSF-Faizanè – nog altijd maar 20 jaar oud – kreeg het gezelschap van de Spanjaard Juan Pedro López (Lidl-Trek) en deze twee lichtgewichten wisten wel een mooie voorsprong bijeen te klimmen. Op de top van de Pillberg was het verschil al opgelopen richting de twintig seconden. In de groep der favorieten – die nog maar bestond uit een twintigtal renners – was er niet meteen sprake van een gesmeerde samenwerking.

foto: Cor Vos

Op de top van de laatste keer Weerberg was de voorsprong van López en Pellizzari opgelopen tot 40 seconden, waarna het wachten was op de slotklim van Pillberg. Daar plaatste Wout Poels een eerste versnelling, maar leider Tobas Foss liet dat niet gebeuren. De Noor koos voor een strak tempo waarmee hij de rest liet afzien. Onder hen Bardet, Ben O’Connor, Poels, Antonio Tiberi, Iván Ramiro Sosa, Michael Storer en de broers Paret-Peintre.

Dubbelslag voor López
Vooraan probeerde López twee kilometer onder de top weg te rijden van Pellizzari. Dat lukte, waardoor de klimmer van Lidl-Trek met 20 seconden voorsprong op de Italiaan begon aan de laatste afdaling richting Schwaz. De favorietengroep volgde daar een halve minuut achter. In de natte afzink kwam de 26-jarige López niet meer in de problemen, wat hem zijn eerste profzege ooit opleverde. Ook pakte de Spanjaard de leiderstrui over van Foss, die in de achtergrond nog wel naar de derde plaats sprintte.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.