Puck Pieterse overtuigt met tweede Europese titel MTB op loodzwaar EK mountainbike in Roemenië
foto: Cor Vos (archief)
zondag 12 mei 2024 om 20:45

Puck Pieterse overtuigt met tweede Europese titel MTB op loodzwaar EK mountainbike in Roemenië

Update Puck Pieterse heeft voor het tweede jaar op rij het EK mountainbike gewonnen bij de vrouwen. De nog maar 21-jarige Nederlandse was in abominabele omstandigheden in Roemenië een klasse apart, waardoor ze haar Europese titel met een jaar verlengt. Haar grote concurrente Pauline Ferrand-Prévot ging furieus van start, maar werd gecounterd door Pieterse en stapte uiteindelijk af na een valpartij.

De meeste ogen waren op het Europees kampioenschap gericht op titelverdediger Puck Pieterse en regerend wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot. Zij vochten eerder deze week ook al een tweestrijd uit in de Shorttrack-race op het EK; toen ging de winst naar de Française en pakte Pieterse zilver.

Deze zondag werd het Roemeense Cheile Grădiștei getroffen door de stromende regen, waardoor het parcours erg modderig was. Dat maakte de koers extra zwaar en zo kwamen in de eerste ronde Pieterse en Ferrand-Prévot al bovendrijven. De Nederlandse maakte echter te veel foutjes, waardoor de Franse topfavoriete in de tweede ronde al kon wegrijden.

Pieterse herpakt zich en ziet Ferrand-Prévot opgeven
Even was het gat 20 seconden, maar Pieterse knokte zich in de derde ronde terug op het wiel en ging de ronde daarna erop en erover bij Ferrand-Prévot. De voorsprong van Pieterse liep snel verder op toen de Française op een steile afdaling ten val kwam. Daarna was het ritme er volledig uit bij Ferrand-Prévot, waardoor Pieterse meer dan anderhalve minuut kon wegrijden. Niet veel later stapte PFP uit de wedstrijd.

Niets, behalve pech of een valpartij, stond een nieuwe EK-titel toen meer in de weg voor de Amersfoortse. Ze moest toen wel de dichte mist in Roemenië trotseren. Dat maakte de finale nog wat zwaarder. De strijd om de andere medailles gebeurde ruim achter de grote favorieten.

Onder meer Anne Terpstra zat in een achtervolgende groep, maar de Nederlandse kwam in de derde ronde ten val op de rotsen. Ze zakte weg, maar knokte zich nog naar de zesde plaats. Mona Mitterwallner uit Oostenrijk stelde het zilver veilig en de Duitse Nina Benz veroverde het brons.

Het volgende grote doel voor de mountainbikers is de Olympische Spelen, eind juli in Parijs. Het WK mountainbike staat eind augustus op het programma in het bergachtige Vallnord, Andorra.

flag-europe EK mountainbike 2024 in Cheile Grădiștei, Roemenië
Uitslag elite vrouwen
flag-nr1 flag-nl Puck Pieterse in 1u28m09s
flag-nr2 flag-ch Mona Mitterwallner op 1m11s
flag-nr3 flag-de Nina Benz op 2m14s
4. flag-ch Nicole Koller op 3m28s
5. flag-it Greta Seiwald op 4m34s

6. flag-nl Anne Terpstra op 5m21s

UPDATE

Bij de mannen ontbraken zowat alle grote namen. De Italiaanse ploeg was na de zilveren medaille in het teamrelay echter nog altijd zeer gemotiveerd en stuurde Simone Avondetto in de strijd. Hij moest het klusje al in even helse omstandigheden klaren als zijn vrouwelijke collega’s. Er was wel minder mist, maar het parcours lag er zowaar nog natter bij.

Avondetto rondde het werk ook af en werd in de gure regen Europees kampioen. Voor de 23-jarige Italiaan is het zijn eerste grote succes bij de profs, nadat hij in 2022 nog wereldkampioen werd in de U23-categorie.

Het was echter Simon Andreassen die misschien wel met de prijs van morele winnaar mag gaan lopen. Hij schoot het snelst uit de startblokken en reed lange tijd alleen aan de leiding. Alleen zorgde een lekke band voor een flinke terugval, in zowel plaatsen als tijd. Hij zou zich nog kunnen terugknokken tot de zilveren medaille, maar niet verder dan dat.

flag-europe EK mountainbike 2024 in Cheile Grădiștei, Roemenië
Uitslag elite mannen
flag-nr1 flag-it Simone Avondetto in 1h14m57s
flag-nr2 flag-dk Simon Andreassen op 50s
flag-nr3 flag-de Julian Schelb op 1m07s
4. flag-fr Thomas Griot op 1m14s
5. flag-de Maximilian Brandl op 1m46s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.