Renners klagen massaal over smog in Peking
vrijdag 10 oktober 2014 om 18:53

Renners klagen massaal over smog in Peking

Het verdwijnen van de Tour of Beijing uit het WorldTour-programma zal door veel renners met luid gejuich zijn ontvangen. De Chinese rittenkoers, die de laatste vier seizoen als afsluiter van de WorldTour-kalender geldt, werd in het leven geroepen om de wielersport te mondialiseren. Vandaag stond de eerste etappe – die gewonnen werd door Luka Mezgec – op het programma, maar na afloop klaagden de renners steen en been over de smog in de Chinese hoofdstad Peking.

En dat is niets nieuws. Al vanaf de eerste editie in 2011 is smog het zorgenkindje van de UCI in de Chinese wedstrijd. En dat net nu Peking te maken heeft met de ernstigste smog in de afgelopen acht maanden. De bevolking kreeg het advies om ramen en deuren te sluiten en mondkapjes te dragen. Desondanks begonnen de coureurs vandaag ‘gewoon’ aan hun eerste etappe in lijn.

Vanaf volgend seizoen heeft het bestuursorgaan geen last meer van de kritiek, maar de renners grijpen de laatste mogelijkheid wel aan om de organisatie nog even door het stof te laten gaan. Zo vertelt Philippe Gilbert dat hij vandaag meer smog binnenkreeg dan in de rest van het seizoen. Nelson Oliveira (Lampre-Merida) moest zelfs opgeven vanwege ademhalingsproblemen. Een overzicht:

Ook de thuisblijvers maakten zich druk om hun collega’s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.