Richie Porte in topvorm: “Ik wil meer”
dinsdag 31 maart 2015 om 12:50

Richie Porte in topvorm: “Ik wil meer”

Richie Porte is tot nu toe de grote winnaar van het jaar. Het begon met winst in de tijdrit op het Australisch kampioenschap, gevolgd door een ritzege en een tweede plek in het klassement in de Tour Down Under. Ook in de Ronde van Algarve wist hij een ritoverwinning te pakken. In Parijs-Nice kwam hij zelfs in twee etappes als eerste over de streep en pakte hij de eindwinst. Ook in de Volta Ciclista a Catalunya pakte hij de eindzege. Maar hij is nog niet klaar: “Ik wil meer.”

“Ik heb tot nu toe een fantastisch seizoen”, zegt de Tasmaniër tegenover Cyclingtips. “Maar ik wil meer. Ik wil naar de Giro d’Italia en het daar opnemen tegen de besten op de langere beklimmingen.” Porte haalt veel geloof uit zijn overwinning in de Ronde van Catalonië. “Het is één ding op Parijs-Nice te winnen, maar ze zeiden dat daar het deelnemersveld niet zo goed was, maar in Catalonië winnen op een parcours dat niet helemaal het mijne was heeft me het geloof gegeven in mijn kunnen.”

Vertrouwen is een belangrijk punt voor de renner van Team Sky. “Dat is vooral belangrijk in belangrijke etappes wanneer je niet helemaal honderd procent bent. Dat zorgt ervoor dat ik kan blijven vechten. Ik weet dat je niet alles kan winnen, maar je kan wel het gevecht winnen dat alles beslist. Dat is de aanpak die ik moet hebben.”

Porte kijkt erg uit naar de Ronde van Italië. “Het is goed voor mij dat er een langere tijdrit in zit.” Mede daarom ziet hij het niet als een probleem dat de wedstrijd drie weken duurt in tegenstelling tot de wedstrijden van zeven en acht dagen. “Ja, het is langer. Maar wedstrijden als Parijs-Nice en anderen zijn veel stressvoller door de wind en andere zaken.”

In een grote ronde is de kans wel groter dat je een slechte dag hebt. “Voor mij is het de sleutel om gezond te blijven. Ik moet er voor zorgen dat ik die slechte dagen zo goed mogelijk doorkom en zo min mogelijk tijd te verliezen.”

De volgende wedstrijd die Porte rijdt is de Giro del Trentino in voorbereiding op de Giro d’Italia.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
31 maart 2015 13:18
Ik niet. Heb bijzonder weinig met deze renner en hoop dat het illustere duo Uran-Aru hem eraf peoiert in de giro. No offense verder hoor.
31 maart 2015 13:19
Ik snap dat hij meer wil, maar ik zou ervan opkijken als hij dadelijk de Giro wint. Heeft altijd wel een slechte dag en heeft nog nooit top 5 gereden in een grote ronde. Met Contador en Aru (Uran ook?) heeft hij bovendien renners als rivalen die ik beter acht als het de bergen ingaat. Daarbij kan het ook zijn dat hij te vroeg in vorm is gekomen gezien zijn overwinningen in Catalonië en Parijs-Nice, al kan ik dat niet goed inschatten.
31 maart 2015 13:24
Wat vooral opvalt is dat renners die 30+ zijn niet aanzienlijk minder gaan presteren ook al zou je dat wel gaan verwachten.
31 maart 2015 13:26
Bergop is Uran natuurlijk een lachtertje vergeleken met Porte, maar die laatste heeft altijd een slechte dag.

Ik denk ook niet dat hij de Giro wint, maar als er een mogelijkheid is om het podium te rijden, is het wel dit jaar.
31 maart 2015 13:37
In het goede jaar van Froome of Contador zag je toch dat ze het hele jaar door veel wonnen. Ook vanaf het begin van het seizoen. Wellicht dat Porte dit jaar hetzelfde kan. Ik acht hem best een goede kans toe om de Giro te winnen. Zeker met de lange tijdrit.
31 maart 2015 13:53
Porte is echter geen Froome of Contador natuurlijk.

En Uran een lachertje vergeleken met Porte bergop?
31 maart 2015 13:59
Een klasbak is Porte wel hoor, maar hij zit altijd met die slechte dag. Als hij die niet heeft rijdt hij gewoon podium in de Tour 2013. Moeilijk in te schatten hoe hij het gaat doen in de Giro.
31 maart 2015 14:32
Met Porte en Froome zijn wij Wiggins snel vergeten.
31 maart 2015 14:37
@Contador
Waarom valt dat op? Dat is toch inherent aan wielrennen? Het is niet voor niks dat jongerenklassementen tot 25 jaar zijn. Je hebt hardheid nodig, en die bouw je op in de loop der jaren.
31 maart 2015 14:47
@Contador, in het voetbal presteren voetballers van rond de 30 juist het best, kijk naar Ronaldo en Messi ;).

Ik geef hem een goede kans om de Giro te winnen, maar als hij weer één of twee slechte dagen heeft kan hij het schudden.
31 maart 2015 15:02
Aldus Oliver Twist
Dat liep ook niet goed af...
31 maart 2015 16:03
@Noverca
Omdat Uran overschat wordt. Prima renner, maar komt tekort op de echt belangrijke momenten.

Porte daarentegen is natuurlijk wel een wereldtopper die wel belangrijke koersen wint.
31 maart 2015 16:43
@ purito

2x 2e in giro en 2x 3e in lombardije.. weet gij wel waarover ge het hebt?!
31 maart 2015 16:57
@joeri
Meestal wel hoor! Als er een is waar ik een reactie van serieus neem is het Purito. Ondanks dat hij meer ronderenner is dan klimmer zie ik hem juist wél degelijk meeklimmen op de belangrijke momenten. Dit voorjaarspeelt iig vóór hem.
31 maart 2015 17:49
Misschien wordt Uran overschat en in topvorm zal Porte misschien net wat beter kunnen klimmen, maar Uran is ook in de bergen constanter dan Porte als je het mij vraagt. Porte wint misschien wel belangrijke koersen, in de grote rondes laat hij het vaak op één of meerdere dagen afweten. Ligt er dus aan wat je maatstaven zijn als je conclusies trekt over wie beter bergop is. Ben je de betere bergop als je, in het geval dat beiden in topvorm zijn, harder omhoog rijdt, of ben je de betere bergop als je over alle bergen in een grote ronde het snelste rijdt? In de context van de Giro die in aantocht is, ga ik voor de laatste.
31 maart 2015 17:51
@joeri
En dat is precies waarom hij geen topper is a la Porte. Hij komt zo nu en dan dichtbij, maar die laatste stap kan hij niet maken. Neem Catalonië van afgelopen week. Prima de gehele week, maar in de enige echte aankomst bergop naar La Molina weer net buiten de top-10 en teveel tijd verspelend. Dat is het verhaal van Uran.

Hij kent ook periodes waarin hij geen platte prijs rijdt. Het verschil tussen podium rijden in grote rondes/klassiekers/rittenkoersen, en ook daadwerkelijk winnen, is een niet te onderschatten stap. Je kunt zeggen van Porte wat je wilt, maar hij heeft aangetoond rittenkoersen te kunnen winnen. Dat verschil bedoel ik.
31 maart 2015 19:00
@ purito

akkoord maar dan moet ge niet zeggen dat hij overschat is want dat is hem oneer aandoen.. porte heeft nog alles te bewijzen in een grote ronde want buiten een 7e plaats in de giro van 2010 dankzij een vlucht met 25 man heeft die daarin nog niks bewezen. bovendien heeft hij ook nog niks gepresteerd in het eendaagswerk. beide zijn gewoon verschillende types
31 maart 2015 19:02
Uran tot zover de betere rondeman. Taai in alle opzichten. Porte meer een grillige springveer en voorversneller, explosiever. In lange ritten met meerdere cols achtereen zie ik Uran verder komen maar beiden Aru niet overtreffen, dat is mijn favoriet voor de giro. Dat Contador daar vol gaat geloof ik niet.
31 maart 2015 22:26
Zelfs op 80% is Contador beter dan Uran, Porte en Aru.
31 maart 2015 22:39
Zoals Porte droomt van de Giro d' Italia. Droom ik er ook van. Beste ronde ter wereld.
31 maart 2015 23:32
'Zelfs op 80% is Contador beter dan Uran, Porte en Aru'

Nee, zo zit wielrennen niet meer in elkaar anno 2015. Tegenwoordig gaat Contador op 80 % er gewoon af bij een razende Porte, Aru en Uran die helemaal vlijmscherp staan en dat is maar goed ook.
31 maart 2015 23:36
Zeker waar, Contador, Froome en Nibali zijn allemaal nog niet in supervorm geweest en zeker niet over langere tijd dit jaar. Dat is inderdaad maar goed ook en geeft vertrouwen.
1 april 2015 00:35
Haha die Porte...
" (...). Ik wil naar de Giro d'Italia en het daar opnemen tegen de besten op de langere beklimmingen."
Euhm Froome is er niet. Quintana is er niet. Nibali is er niet. Keep. Dreaming.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.