Richie Porte voor vijfde maal op rij de beste op Willunga Hill, Slagter derde
zaterdag 20 januari 2018 om 05:27

Richie Porte voor vijfde maal op rij de beste op Willunga Hill, Slagter derde

Richie Porte heeft de koninginnenrit in de Santos Tour Down Under 2018 gewonnen. De renner van BMC viel tijdens de slotklim naar Willunga Hill op anderhalve kilometer van het einde aan en kwam als eerste over de finish. Op acht seconden werd Daryl Impey tweede voor Tom-Jelte Slagter. Robert Gesink finishte als achtste. Impey neemt de leiderstrui over van Peter Sagan.

Zeven koplopers
Op de voorlaatste dag van de Tour Down Under reden in aanloop naar de tweevoudige beklimming van Willunga Hill zeven renners voorop. Thuisrijders Zakkari Dempster en Scott Bowden (beide UniSA-Australia) kregen bergkoning Nickolas Dlamini (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Fumiyuki Beppu (Trek-Segafredo), Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) en Nuno Bico (Movistar) met zich mee.

Het zevental reed een maximale voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar. BMC had de controle over het peloton. De eerste tussensprint was een prooi voor Beppu, de tweede werd gewonnen door rasaanvaller De Gendt. Tijdens de eerste beklimming van Willunga Hill lieten Dlamini en De Gendt hun medevluchters ter plaatse. De Gendt leek Dlamini zijn bergpunten te gunnen, maar de Zuid-Afrikaan verkeek zich op een finishboog en loste uiteindelijk 200 meter te vroeg bij De Gendt. In het peloton bepaalde Bahrain-Merida het tempo.

Porte blijft oppermachtig op Willunga Hill
Op tien kilometer voor de eindmeet was de voorsprong van Thomas De Gendt nihil. Net voor de tweede en laatste beklimming van de traditionele scherprechter Willunga Hill trok EF Education First-Drapac p/b Cannondale een kleine waaier, maar alles was te herdoen met nog vijf kilometer te gaan. BMC nam met Rohan Dennis het initiatief aan kop van het peloton op Willunga Hill voor Richie Porte. Net voor het ingaan van de voorlaatste kilometer demarreerde Porte. Jay McCarthy kon in eerste instantie nog mee. Bij een volgende splijtende demarrage liet de Australiër de rest achter, waardoor de 32-jarige coureur de voorlaatste rit van de Tour Down Under op zijn naam kon schrijven, net als in 2014, 2015, 2016 en 2017.

Ondanks zijn vijfde opeenvolgende zege, neemt Porte de leiderstrui niet over van wereldkampioen Sagan. Impey en Porte staan binnen dezelfde seconde bij elkaar. Impey draagt morgen de leiderstrui omdat de optelsom van de ritslagen van de Zuid-Afrikaan beter is dan die van Porte.

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
20 januari 2018 13:09
TJS was maar 1 keer zo goed op deze Hill. Gesink ook heel goed. Oomen niet explosief genoeg.
Porte duidelijk ziek, anders had ie met grote afstand gewonnen.
20 januari 2018 13:34
@assen
Scherp gezien. Een fitte Porte rijdt de hele meute op minstens 30 secondes.
20 januari 2018 13:46
Prima prestatie van Slagter, na winst in 2013 weer kans op een mooie ereplaats.
Gesink en Omen verliezen niet al te veel tijd en eindigen in goed gezelschap. Porte was "een beetje ziek" volgens eigen zeggen, klein zonnesteekje denk ik :).
Voor Sagan was de klim net wat te zwaar al had ik hem iets korter verwacht. Maurits Lammertink doet aardig mee en verliest niet zo veel tijd op de grote jongens.
20 januari 2018 13:52
Gek dat er zoveel uitgegeven wordt ter promotie van een regio en dat dan zo amateuristisch de finale in beeld wordt gebracht. Hoe duur zou een regisseur zijn die iets van wielren tactiek begrijpt?
20 januari 2018 14:55
Hier worden veel te snel conclusies getrokken. Dit is een voorbereidingskoers, met ritjes van 120 tot 150km maximum. Ja, Bernal en Guerreiro zijn goed, maar die willen hun debuut bij de profs niet missen. Buiten wat Australiërs en wat mannen die willen zien hoe goed ze werkelijk zijn, heeft deze koers weinig waarde om conclusies uit te trekken over het seizoen. Ik weet nog dat de teneur hier vorig jaar bij de zege van Hermans in Oman ook zo was en men had gelijk (ook wel door een pechseizoen van Hermans). Idem hier, er zijn een paar indicaties over goede winters van enkele renners, maar niet meer dan dat.
20 januari 2018 15:32
Zegt nog niks over de inhoud vd renners zo'n korte klim en Oomen laat wie weet het achterste van zijn tong niet zien, waarom zou ie, maar strandt net als Robert gewoon op 14 sec. Lijkt een beetje op Peter Winnen die ook werd gemeden als de pers omdat ie unief gevolgd had en zelfs boeken las.
20 januari 2018 16:18
Hopelijk is het goede rijden van Slagter een teken dat zijn nieuwe trainingsprogramma (wat hij in in de loop van 2017 heeft doorgevoerd) beter is dan het trainingsprogramma van zijn trainer bij Garmin.
20 januari 2018 17:31
@djerkson
Behalve dat Bernal al 2 en Guerreiro al 1 jaar prof is. Vooral Bernal heeft vorig jaar al getoond dat hij niet zo veel moet onderdoen voor de wereldtop in Lombardije, Trentino of Tirreno.
20 januari 2018 18:06
Gesink lekker bezig! Zo lang uit de roulatie en alweer top 10.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.