Sanne Cant schrijft geschiedenis met elfde BK-titel op rij
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 11 januari 2020 om 15:58

Sanne Cant schrijft geschiedenis met elfde BK-titel op rij

Het is Sanne Cant gelukt: de renster van IKO-Crelan werd vandaag in Antwerpen voor de elfde keer op rij nationaal kampioene veldrijden. De wereldkampioene reed nog voor halfweg cross weg van Laura Verdonschot en Ellen Van Loy, die uiteindelijk het zilver en brons wisten te veroveren.

Laura Verdonschot staat niet te boek als een snelle starter, maar de renster van Pauwels Sauzen-Bingoal schoot in Antwerpen wél als een komeet uit de startblokken. De 23-jarige Verdonschot ontwikkelende al snel een hoog tempo op en rond het strand van Sint-Anneke, maar nam wel titelverdedigster Sanne Cant, Ellen Van Loy en Loes Sels mee in haar spoor.

Cant maakt een foutje, maar is verder superieur 
De wereldkampioene wachtte geduldig op haar moment en toen ze eenmaal versnelde reed ze zonder pardon weg van Verdonschot en Van Loy. Cant leek op weg naar haar elfde titel in successie, maar maakte plots een zeldzaam foutje in een modderstrook, waardoor Verdonschot opnieuw kon aansluiten. Die laatste kreeg plots weer vleugels, waardoor we ons konden opmaken voor een spannend slot.

foto: Cor Vos

De ervaren Cant liet zich echter niet gek maken, in de wetenschap dat ze technisch het verschil kon maken in de zandstroken. En dus besloot de topfavoriete om na goed twintig minuten crossen weer te versnellen, waardoor de koers in een beslissende plooi werd gelegd. Cant liep alsmaar verder uit op Verdonschot, die op haar beurt weer afstand wist te nemen van Van Loy.

Record
In de laatste ronde gebeurde er weinig meer, waardoor Cant alle tijd had om haar shirtje recht te trekken en een zegegebaar te bedenken. De wereldkampioene schrijft ook meteen geschiedenis, aangezien ze de eerste is met elf Belgische titels op rij. Roland Liboton wist in de jaren tachtig van de vorige eeuw tien keer op rij te zegevieren.

Verdonschot finishte nog maar eens als tweede op het BK, terwijl Van Loy op 39-jarige leeftijd de bronzen medaille wist te pakken.

foto: Cor Vos

Uitslag BK veldrijden vrouwen – Antwerpen
flag-nr1 Sanne Cant
flag-nr2 Laura Verdonschot
flag-nr3 Ellen Van Loy
4. Loes Sels
5. Karen Verhestraeten
6. Alicia Frank
7. Suzanne Verhoeven
8. Kim Van de Steene
9. Marthe Truyen
10. Kiona Crabbé


Marthe Truyen pakt titel bij de beloften

In de schaduw van Cant, Verdonschot en Van Loy pakte Marthe Truyen de titel bij de beloften. De renster van Telenet-Baloise finishte tussen de elites als negende, wat ruim voldoende was voor de tricolore trui. Truyen werd op het podium vergezeld door Kiona Crabbé en Jinse Peeters. De titel bij de elite zonder contract ging naar Suzanne Verhoeven, de dochter van oud-renner Nico Verhoeven.

Suzanne Verhoeven straalt op het eindpodium – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
11 januari 2020 16:12
Verdonschot had in de zandstrook voor Cant moeten zitten om het haar wat lastiger te maken. Cant gewonnen zoals verwacht en ze was eerlijk in het interview, haar vorm moet nog beter om de Nederlandse vrouwen lastig te maken.
11 januari 2020 17:53
Waarom staat dit niet ook op de Nederlandse site? Ik moet via klein berichtjes over Richards en Majerus achterkomen dat er een linkje naar de Belgische uitslag is. Daarbij interesseert mij de uitslag in België toch duidelijk meer dan die van Luxemburg.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.