Schadevergoeding oud-renner Bassons door onterechte dopingschorsing
Bassons in dienst van Jean Delatour, rechts in beeld - foto: Cor Vos
maandag 7 januari 2019 om 09:54

Schadevergoeding oud-renner Bassons door onterechte dopingschorsing

De Franse oud-wielrenner Christophe Bassons moet een schadevergoeding ontvangen van de Franse wielerbond FFC. De voormalig renner van Festina is in het gelijk gesteld door het Franse gerecht, omdat de wielerbond hem ten onrechte voor een jaar schorste vanwege het missen van een dopingcontrole.

De inmiddels 44-jarige Bassons deed in 2012 mee aan een mountainbikewedstrijd, maar toen miste hij een dopingcontrole. Daarop besloot de bond hem voor één jaar te schorsen. Bassons tekende beroep aan tegen die straf, omdat hij twintig kilometer voor de finish opgegeven had in die wedstrijd. “Pas twee en een half uur later kreeg ik te horen dat ik naar de dopingcontrole moest, maar ik was al bijna thuis en het was te laat om nog terug te keren en de dopingcontrole te ondergaan.”

De Franse rechter was het eens met Bassons, maar de FFC ging in beroep. Daarin werd de bond niet gevolgd, waardoor Bassons alsnog een schadevergoeding van ruim 31 duizend euro moet ontvangen.

‘Mister Proper’
Bassons behoorde tot de selectie van Festina in de jaren 1996, 1997 en 1998. Aan de Tour de France van 1998, toen de ploeg vanwege epo-gebruik uit koers gehaald werd, deed hij niet mee. De Fransman sprak zich in die tijd openlijk uit tegen het dopinggebruik en noemde zichzelf telkens ‘Mister Proper’. In 2001 stopte hij omdat hij geen graag geziene gast in het peloton meer was.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.