Sean De Bie keert terug in peloton na lange revalidatie: “Wil tonen dat ik nog besta”

Sean De Bie keert terug in peloton na lange revalidatie: “Wil tonen dat ik nog besta”

Foto: Cor Vos

maandag 26 augustus 2019 om 08:30
Interview

Een opvallend gezicht aan de start van de Schaal Sels was Sean De Bie. Het was intussen al bijna honderd dagen geleden dat we De Bie nog in koersverband zagen, dat heeft alles te maken met het trainingsongeval dat hem afgelopen voorjaar trof.

De Bie belandde 13 mei in het ziekenhuis na een frontale botsing met een auto, tijdens een trainingstochtje op stage in het Italiaanse Brescia. De gevolgen waren niet min: meerdere gebroken ribben, een barst in het borstbeen, breuken in zijn schouderblad, een gekneusde long en milt én een bekkenbreuk. Een hele boterham, waardoor de renner uit Herentals ruim vier weken op de intensive care in het ziekenhuis van Brescia moest blijven.

“Als ik nu aan die periode terugdenk, dan besef ik dat ik veel geluk heb gehad”, vertelt De Bie in een gesprek met WielerFlits. “Ook met het herstel trouwens: er zijn zelfs geen operaties aan te pas gekomen. Alles is zo kunnen genezen. Maar verder was die revalidatie een constant afwegen… Enerzijds wil je zo snel mogelijk terugkomen, maar je wil je herstel ook niet forceren natuurlijk. Het is een kwestie van de signalen van je lichaam op te pikken, ook als die niet positief zijn. Dan moet je gewoon een beetje gas terugnemen en vooral niet in paniek slaan.”

Beetje bij beetje kwam De Bie zo dichterbij zijn debuut. “De afgelopen weken kwamen die negatieve signalen steeds minder voor. Ik heb goed kunnen doortrainen in de Vogezen en ik voelde zelfs dat ik goed recupereerde van die zware trainingen. Dat was een belangrijk signaal met het oog op een terugkeer in competitie. Er zijn natuurlijk nog wel kleine mankementen, maar niets om me zorgen om te maken. Dit was gewoon het ideale moment om terug in competitie te keren.”

“Met frisheid kan je ver geraken”
Hoge verwachtingen had De Bie voor de Schaal Sels echter niet. De Antwerpenaar was zelfs eerder voorzichtig in zijn uitspraken. “Als je zo’n lange tijd uit roulatie ben geweest, dan weet je dat het in die eerste ronden heel lastig wordt om weer het juiste ritme te vinden. Daar terug aan wennen en de aankomst halen wordt eigenlijk het belangrijkst.”

“Wat de komende weken betreft, mag ik misschien iets meer ambities koesteren. Ik ben aan de ene kant heel fris, maar aan de andere kant kom ik natuurlijk nog niet in de buurt van mijn beste vorm. Ik weet dat je met die frisheid soms al heel ver kunt geraken, zelfs zonder die absolute topvorm. Alles moet dan wel meezitten. Je moet een goede dag hebben en voor mij is het ook niet onbelangrijk dat de hitte weer wat gaat liggen. Ik heb ook gezien dat ik over een paar weken een tiental dagen zonder koersen zit. Als ik dan een mooi trainingsblok in Spanje kan inbouwen, kan mijn najaar er plots helemaal anders uitzien. Ik hoop het echt.”

Reden te meer voor de 27-jarige De Bie om nog iets te tonen is dat hij nog geen contract heeft voor volgend jaar. Nu Roompot-Charles ermee stopt, staat De Bie op straat. Speelt er achter de schermen al iets? “Voorlopig heb ik in ieder geval nog niets achter de hand. Dat is trouwens ook een van de redenen waarom ik per se nog wilde koersen dit najaar. Ik wil aan de ploegen en ook aan de fans laten zien dat ik nog besta en heel wat in mijn mars heb.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone