Sjeik oppert ventilatoren langs het WK-parcours
foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad
donderdag 11 februari 2016 om 10:52

Sjeik oppert ventilatoren langs het WK-parcours

Het wereldkampioenschap wielrennen aan het einde van dit seizoen blijft de gemoederen bezig houden. De hitte is een van de vele zaken die renners tegen de borst stuiten. Sjeik Khalid bin Ali al-Thani heeft echter een oplossing in het verschiet: ventilatoren met waterdamp.

Extreme hitte
De sjeik is het hoofd van de organisatie rondom het WK in Qatar. Hij is zich bewust van de hitte in oktober, maar laat aan Sporza weten te bouwen aan een oplossing. “In oktober 2015 was het abnormaal warm, boven de 40 graden Celsius. Maar we zijn echt bezig met het weer. Er zijn plannen om in bepaalde zones ventilatoren te plaatsen die waterdamp verspreiden. Zo wordt het op die plaatsen koeler, waardoor de renners er een beetje kunnen recupereren. Ook denken we aan extra bevoorradingszones, waar meer water kan worden uitgedeeld. We willen het de renners zo comfortabel mogelijk maken.”

Sjeik spreekt van uitdagend parcours
Tijdens de tweede etappe in de Tour of Qatar reden de renners vier rondes op de Pearl, een opgespoten eiland. Daar reed het peloton een aantal rondes over het WK-parcours, maar de kritieken waren niet mis. Een veredeld criterium die gevaarlijke situaties kan opleveren, menen grote namen als Mark Cavendish, Alexander Kristoff en Greg Van Avermaet. “We hadden zelf al voorgesteld om enkele gevaarlijke rotondes te verwijderen”, countert sjeik Khalid bin Ali al-Thani. “Maar volgens de UCI was dat niet nodig. Het is niet evident om een parcours uit te tekenen in Qatar. Er zijn hier geen bergen en heuvels en we wilden geen artificiële aanpassingen. Uiteindelijk hebben we er toch een uitdagend parcours kunnen van maken. Het is technisch met veel bochten. Fans kunnen er bovendien gemakkelijk hun weg vinden en de renners aanvuren.”

RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
11 februari 2016 12:05
@DirkdeWolf

Ik ben het op zich wel met je eens hoor dat sporten niet zomaar op iedere plaats hoeven plaats te vinden. Zeker met voetbal zou ik het toejuichen als er gewoon 5 a 6 landen gekozen worden waar het WK gehouden wordt, en dat het daar blij blijft. Scheelt weer een gigantische investering van landen waar ze verder toch nooit iets met de stadions doen.

Maar waar ik moeite mee heb is dat er zo minderwaardig gedaan wordt over de mensen die het voor het zeggen hebben in Dubai, Qatar etc. Wat die mensen daar in de laatste decennia hebben neergezet is ongelofelijk en verdient in mijn ogen echt heel veel respect. Het zijn mensen met een visie die heel erg groot durven denken, en mogelijkheden zien in dingen waarvan wij in het westen meteen roepen dat het gekkenwerk is.

Ook hier zie je dat ze niet denken in problemen, maar in oplossingen. En het zou mij eerlijk gezegd niks verbazen als het WK in Qatar (Zowel wielrennen als voetbal) een van de beter georganiseerde WK's ooit gaat worden. Maar goed, zelfs als dat zo zal zijn zullen we dat hier nooit volledig toegeven.
11 februari 2016 12:14
@Don Hamstre

Het is zo'n onrealistische denkwijze om te gaan roepen leuk zo'n baan tegen een hongerloontje. Als die mensen een betere/makkelijkere keuze hadden om voor hun gezin te kunnen zorgen dan deden ze het wel. Maar feit is dat voor veel mensen niet zo'n keuze voorhanden is, en dus is werken in Dubai/Qatar het beste alternatief wat voorhanden is. En ja het klopt dat die taxichauffeurs daar met zijn 2en moeten zorgen dat de taxi 24/7 blijft rijden. Maar het gezin heeft te eten, en sommige goede werkgevers daar betalen zelfs nog een terugreis 1x per twee jaar.

En wat doen wij ondertussen? We roepen dat het daar klote is, dat het allemaal absoluut niet kan, en dat we eigenlijk zouden moeten zorgen voor een stabiele thuissituatie voor die mensen. En vervolgens om een daad bij het woord te voegen geven we waarschijnlijk zo'n beetje 2 euro per 10000 die we verdienen aan die mensen om onszelf goed te voelen.

Dat is dan in mijn ogen heel erg hypocriet.

Maar goed, om ook nog iets te zeggen wat on-topic blijft: Ik vind het zoeken naar methodes om de omstandigheden voor de renners te vergemakkelijker een goed idee. En een wielerhistorie in Qatar creëer je ook door er af en toe te wielrennen.
11 februari 2016 12:15
De Verenigde Staten geen wielerhistorie? Hmmmmmm... Misschien een gedeeltelijk geschrapte en bevlekte historie, maar ze hebben wel DEGELIJK een grote wielerhistorie.

De rest van het betoog (@Scotty) kan ik mij ook niet helemaal in vinden. Het voelt aan alsof ik sta te springen om kleding te kopen bij een winkelketen waarbij mensen uitgebuit worden.
11 februari 2016 12:19
36 graden gaat prima (dat is het vaak genoeg de halve Tour), bij 40 graden moeten ze inderdaad na gaan denken. Ik ben blij dat ze dat blijkbaar ruim van te voren doen, zodat ze bij extremen niet in paniek moeten reageren.


En dit land organiseert nu al een paar jaar misschien wel de best georganiseerde .HC wedstrijd. Zeer strak en heel goed. Het is niet alsof ze 0 ervaring hebben. Tour of Qatar wordt beter georganiseerd dan de WT koersen in Spanje, bijvoorbeeld.
11 februari 2016 12:24
WAAIERS!
11 februari 2016 12:24
@Scotty

Zullie is een (bargoense) combinatie van zij en jullie. Ik was in de veronderstelling dat dit een gangbare internet term was. Komt erop neer dat ik vind dat je conclusie een beetje krom is. Geen kritiek op qatar, omdat in het westen ook niet alles top is.
11 februari 2016 12:28
Mijn laatste bijdrage aan de off-topic discussie :

De kern van het meningsverschil ligt hem in wat wij belangrijk vinden in een samenleving. Bij mij is dat mensenrechten, bij 'jullie' de economische welvaart. En daarom gaan 'we' het dus nooit eens worden ;)
Ik heb dit soort discussies wel gemist, was er maar een forum voor...

Edit : om me aan bovenstaande belofte te houden, onderstaande reactie van Hakkie kan ik het tot op zekere hoogte mee eens zijn. Maar leef zelf maar eens in een cultuur waar je als minderwaardig wordt behandeld, kijken hoe at bevalt. Als het genieten is neem ik alles vanuit mijn westerse ivoren toren terug.
11 februari 2016 12:38
@Don Hamstre: ik denk niet dat het verschil "mensenrechten" of "economie" is, maar het verschil is "alles opleggen vanuit het 'superieure' westen" of "andere landen hun eigen normen en waarden respecteren". Ik kan er erg slecht tegen dat ieder land dat niet onze normen en waarden heeft, in Nederland altijd als minderwaardig wordt neergezet. Waarmee ik niet alle mensenrechtenschendingen van andere culturen wil goedpraten, natuurlijk.
11 februari 2016 13:11
Eerder las ik dat de UCI alleen voor de laatste 300m richtlijnen heeft omtrent de veiligheid en nu lees ik dat ze het niet nodig vinden rotondes te verwijderen wat de sjeik heeft geopperd. Lekker hoor, bemoeien met het parcours maar als er iets gebeurd zeggen:" Is niet onze verantwoordelijkheid"
11 februari 2016 13:30
@hakkie,

Ik weet niet in hoeverre je kan spreken over een goede organisatie als er niet eens een kleedkamer aanwezig is. Dat is iets wat we hier in de eerste de beste kermiswedstrijd voor nieuwelingen zelfs hebben.
11 februari 2016 13:31
@Sebas, ach nee, waarschijnlijk sta je er ook niet om te springen, maar haal je gewoon onverschillig je schouders erbij op.

@kelderbelg, die opmerking gaat nu niet echt op, omdat ik spreek vanuit het Westen/Nederland en niet vanuit Qatar. Ik vind het zo makkelijk om constant met dezelfde simpele opmerkingen te komen over Qatar. Een iets gezondere blik op de situatie lijkt me niet verkeerd.

@Hakkie2 (12:43), volledig mee eens. Zodra landen hetzelfde welvaartsniveau als wij hebben, zal er pas iets aan mensenrechten gedaan gaan worden. We leven in een wereld waarin economische welvaart een noodzaak is (of we dat moeten willen is een andere discussie), het is niet iets dat je onbelangrijk kan vinden.
11 februari 2016 14:02
@Scotty: een sneeuwkanon vind ik nou net niet zo'n mooi voorbeeld, gezien de milieu-belasting van zo'n ding. Bovendien vraag ik me af of even snel veel verkoeling halen nou wel zo gezond is.

Dat het in de Tour en Vuelta ook wel eens heet is? Dat is waar, maar dat is ook niet gewelding. Alleen kun je die moeilijk verplaatsen in de kalender of qua locatie, met het WK kan dat wel.

Wat betreft de mesnenrechten: het gaat mij te ver om mensenrechten elders ondergeschikt te maken aan vertier/plezier voor 'ons'. Dat staat los van 'ze zijn nog niet zover als wij', wat op zich al niet zo'n geweldige gedachte is. Wielrennen is een luxe, die niet hoeft. Om voor het WK een land op te zoeken waar het zo mistig aan toe gaat als Quatar (Rusland, Kazachstan, ....) vind ik niet zo fijn.
11 februari 2016 14:38
We gaan redelijk offtopic ;) maar wat is er zo milieubelastend aan een sneeuwkanon als ik vragen mag? Behalve dat het veel water verbruikt, afkomstig uit speciaal aangelegde bassins dat zich vult met regenwater in de zomer.

Zo'n sportevenement kan ook een aanjager zijn voor veel goeds, waaronder werkgelegenheid/oog voor mensenrechtenschending/infrastructuur etc. Dat "mistige" is volledige arbitrair. Klopt, er gelden daar andere normen en waarden dan in Nederland. Als je daar niks mee te maken wilt hebben moet je het misschien gaan zoeken in regionale wedstrijden. Het gaat mij wat ver om deze landen volledig de diskwalificeren.

Maar goed, Qatar is te warm, de mensen zijn stom, het heeft geen historie, het waait te hard, of te zacht, overal is zand, als er iets aan gedaan gaat worden is het te megalomaan of niet uitvoerbaar, de organisatie is bij voorbaat crap, het zal allemaal wel. Ik zit in elk geval voor de buis en pak indien mogelijk het hele WK van voor tot achter mee. Net als de rest hier waarschijnlijk.
11 februari 2016 18:28
@scotty
@Noud86
Is er ruimte bij jou uvoor discussie of blijf je jezelf herhalen totdat iedereen in jouw zelf benoemde gelijk stikt? (Waarna je onherroepelijk wordt uitgekotst, al is het maar zodat we weer adem kunnen halen??

Tot zover, tot volgend jaar (hopelijk)
11 februari 2016 19:35
Wat een onzin allemaal.
Maar dat geldt ook al voor die ventilatoren.
Totaal volslagen krankjorem idee.
Hoe groot moeten die dingen wel niet zijn en hoeveel moet je er wel niet neerzetten om ook maar enig merkbaar effect te hebben ??
Een honderd bier gooiende Belgen langs het parkoers zou meer effect hebben. Die doen dat graag, schijnt het...
Maar ja, voor bierbeluste Belgen lijkt me dit ook geen echt geschikt land.
11 februari 2016 19:52
Moeten ze die man eens niet gaan beschermen tegen zichzelf?!
11 februari 2016 21:36
Als je deze dingen rond een ravittailleringspost neerzet, laten we zeggen zelfs 500 meter lang, en de renners passeren aan 30km/u (langzaam, ik weet het) dan ervaren ze de warme natte nevel welgeteld 60 seconden (ervan uitgaande dat ze op een lint rijden waardoor de nevel iedereen kan bereiken).

Om vervolgens weer 40 tot 50 graden in te duiken voor vele kilometers. Een lichaam dat oververhit aan het raken is, en waarbij de core temperature gevaarlijk stijgt, koelt niet tot nauwelijks af van ocharme, 60 hele secondjes nevel die gelijk verdampt als hij je huid raakt. Sterker de luchtvochtigheid is ook van belang. Hoe hoger die is, hoe moeilijk hitte kwijt kan worden gespeeld. Edit: drinken hydrateert het lichaam vanbinnen en is veel effectiever dan warme 'mist' op je armpjes en knietjes..

Dat kan deze sjeik niet weten, want op een fiets zal hij nooit gezeten hebben bij die temperaturen. Maar ik geef toe, in de koelte van de airco op de achterbank van je Bentley scrollend door je touchscreen TV, lijkt het wel een cool en goed idee. Doe je toch iets voor die zeurende mietjes.. :6
11 februari 2016 21:45
@Coldeportez

Volgens mij niet zo veel herhaling hoor, en een discussie bestaat toch juist uit het geven van je mening. Snap niet echt wat je met je post wil zeggen.
12 februari 2016 01:18
@noud98
Een discussie gaat niet over (quote) "juist het geven van je mening". Als dat je uitgangspunt is, verklaart dat waarom je mijn post niet begrijpt en zelf post zoals je post...
Veel van de gebruikelijke definities over 'discussie' bevatten het woord 'gedachtewisseling'. Zenden, zenden en zenden, waarbij het doel is de ander het eigen gelijk op te dringen, voldoet niet aan het criterium waarbij er gedachten worden uitgewisseld met elkaar, en argumenten van de een jouw eigen gedachten ook weer aan het werk zetten (waarbij je soms je mening zelfs kunt herzien)... Het maakt dan de facto niet uit wat de ander zegt, je positie is gefixeerd. Wel grappig is dat de posts erop gericht zijn dat anderen het met jouw mening eens moeten zijn. Het veronderstelt dat zij niet gefixeerd (mogen?) zijn ;)
12 februari 2016 06:56
Zo vind ik dan ook het type dromen dat ze in die staatjes hebben en de middelen die ze ervoor inzetten regelrechte megalomane misdaad tov tegelijkertijd natuur en mens maar sta ik altijd open voor mooie betogen die die gekke, vrouwonvriendelijke theedoekomdekopdraaiers enigszins positief uit de verf laten komen.
12 februari 2016 08:18
Als je gedachten uitwisseld met elkaar over een bepaald onderwerp geef je automatisch toch je mening? Dat betekent niet dat mijn mening per definitie niet kan veranderen of dat ik niet open sta voor de mening van de ander.

Sterker nog, ik heb zelfs best wel respect voor het gedachtegoed waar de mens op deeerste plaats ststaat, maar ik geloof niet dat dat in de VAE en Dubai behaald gaat worden zonder eerst de welvaart naar een hoog niveau te brengen.

Wat dat betreft is van mening veranderen een van de mogelijkheden in een discussie, maar geen must. In dit geval zijn mijn medeforum leden en ik niet tot een vergelijk gekomen, wat wat mij betreft prima is. Dat we het beide niet na een uitwisseling van gedachte hebben opgegeven lijkt me niet voldoende voeding voor de reprimande die je me probeert te geven. ;)

Daarbij was het onderwerp van mijn posts nog anders ook:
1) De ambitie van de sjeiks
2) Het organiseren van de sportevenementen in deze landen
3) De mensenrechten in dezelfde landen

Ik heb me inderdaad over alle drie niet negatief uitgelaten, maar zie het niet bepaald als een mening door de strot duwen, en kan prima leven, met de in mijn ogen wat naïeve, geromantiseerde mening van bijvoorbeeld don hamstre.
12 februari 2016 20:28
Prima, wat jou gelukkig maakt ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.