‘Sky lijkt gered, Israel Cycling Academy onderzoekt mogelijke fusie’
woensdag 9 januari 2019 om 12:08

‘Sky lijkt gered, Israel Cycling Academy onderzoekt mogelijke fusie’

De toekomst van wielerploeg Sky lijkt te zijn gewaarborgd, zo schrijft La Gazzetta dello Sport in haar papiereneditie. Volgens de Italiaanse sportkrant heeft Comcast – de nieuwe eigenaar van het bedrijf Sky – aan teammanager Sir Dave Brailsford de garantie gegeven dat zij voor 70% garant staan voor het budget van 2020 en 2021.


Op die manier kan Brailsford in alle rust een nieuwe hoofdsponsor vinden. Met de doorlopende contracten van onder meer Egan Arley Bernal, Chris FroomeMichał Kwiatkowski, Gianni Moscon en Geraint Thomas, zou dat de teammanager goed uitkomen. Comcast zou het deel van het budget zelfs willen betalen zonder zelf op het shirt van de wielerploeg te hoeven – dan wel willen – staan, schrijft La Gazzetta. Andere bedrijven zouden daarmee hun slag kunnen slaan.

Diezelfde constructie werd ook toegepast op Blanco, nadat Rabobank eind 2012 de stekker uit de Nederlandse ploeg trok. Het Amerikaanse bedrijf Belkin zat daarna anderhalf jaar voor een dubbeltje op de eerste rij. Of de zeventig procent waarvoor Comcast garant wil staan het percentage van het gehele budget of enkel van de inbreng van Sky is, is niet duidelijk. Daarnaast zou een Amerikaanse miljonair – die tevens wielerfan is – interesse hebben om de ploeg over te nemen.

Israel Academy zoekt toenadering met de WorldTour

Israel Cycling Academy voor de start van de Brabantse Pijl, Van Winden derde van links – foto: Cor Vos 2018

Het laatste scenario zou heel goed mogelijk kunnen zijn. Het gaat hier dan echter niet om een Amerikaan, maar waarschijnlijk om een Canadees. Volgens VeloNews is Sylvan Adams namelijk voornemens om de stap naar de WorldTour te maken. Hij is de grote man achter Israel Cycling Academy, de ploeg van Dennis van Winden. De ProContinental-formatie wil in 2020 graag de Tour de France rijden en daartoe ziet hij drie mogelijkheden. Een daarvan is een fusie met een WorldTour-ploeg.

Adams wil tegen het Engelstalige medium niet bevestigen dat hij in gesprek is met Sky, maar hij ontkent het ook niet. “We hebben diverse gesprekken met meerdere WorldTour-teams”, stelt de Canadees-Israelische miljardair, die al veel geld pompte in diverse sportgerelateerde zaken. “Ik ben me bewust van de markt. We houden onze ogen open en we zijn opportunistisch. Israel Cycling Academy groeit gestaag. Maar als er een kans voorbij komt, kunnen we die overwegen. Soms moet je je eigen geluk creëren.”

Volgens VeloNews pompt Adams dit jaar acht miljoen dollar in de ploeg, die in 2019 bestaat uit het maximale aantal van dertig renners. Daarmee heeft Israel Cycling Academy de grootste selectie van alle profploegen ter wereld. Overigens is die acht miljoen dollar maar een fractie van het budget van Sky, dat volgens La Gazzetta en VeloNews 43 miljoen dollar is. Of een fusie tussen de ploegen van Adams en Brailsford er ooit komt, zal de toekomst moeten uitwijzen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.