Sörensen wint achtste etappe Giro d’Italia (+beeld)
zondag 16 mei 2010 om 17:17

Sörensen wint achtste etappe Giro d’Italia (+beeld)

Chris Anker Sörensen heeft de achtste etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Saxo Bank was de sterkste in de eerste etappe met finish bergop. De tweede werd Stortoni, derde Tondo (Cervelo).
De roze trui blijft om de schouders van Vinokourov

De Australiër Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) zorgde voor de eerste actie van de dag. De groene trui-drager demarreerde na veertig kilometer op de eerste heuvel van de dag. Op de top pakte hij de meeste punten, tweede werd Krivtsov (Ag2r-La Mondiale ) voor Ochoa (Androni Giocattoli – Serramenti PVC Diquigiovanni) Lloyd verstevigt zijn leiderspositie in het bergklassement.

Bij het begin van de televisie-uitzending reed een groep van zeventien man in de aanval. In de kopgroep onder meer twee landgenoten; Steven Kruijswijk (Rabobank) en Addy Engels (Quik-Step). De rest van de groep bestond uit Ochoa, Rodriguez (Diquigiovanni), Tschopp, Voeckler (Bouygues Télécom), Uran (Caisse d’Epargne), Moncoutié, (Cofidis) Brändle (Footon-Servetton), Froome, Cummings (Sky) Petrov (Katusha), C. Sörensen (Saxo), Stortoni (Colnago – CSF Inox), Sarmiento (Acqua & Sapone), Hinault en Ravard(AG2R). Het peloton onder leiding van Lampre hield de voorsprong constant onder de drie minuten.

De tussensprint op zestig kilometer van de meet in Termi werd gewonnen door Ravard. De Fransman mocht de punten en vijfhonderd euro bijschrijven achter zijn naam. Tweede en derde werden Brändle en Sörensen. Het peloton nog altijd aangevoerd door Lampre volgde op 2 minuut 36.

Het zeventiental kloplopers reed vervolgens door naar de tweede officiële heuvel van de dag. Het relatief eenvoudige klimmetje met een gemiddeld stijgingspercentage van 2,5% zorgde niet voor problemen. Na 9.3 kilometer klimmen pakte Hinault de meeste punten op de Marmorre, achter hem eindigde Rodriguez als tweede. Het laatste puntje werd gewonnen door Voeckler.

Op ruim veertig kilometer van de streep leek de rek uit de kopgroep te zijn. Sörensen reed op kousenvoeten weg van de rest, Ravard sprong niet veel later mee. Enkele kilometers later reden Voeckler en Stortoni eveneens weg uit de groep. Samen reden de twee het gat dicht naar de twee koplopers. Ondanks dat de organisatie uit de kopgroep verdween groeide de voorsprong met zeventien seconden naar 2:53 minuut.

Op zeventien kilometer van de voet van de Terminillo klitte de zeventien koploper weer bijeen. De twee Sky-renners reden het gat dicht op de vier koplopers. Met nog 24 kilometer te gaan was de voorsprong iets teruggelopen naar 2:20 minuut.

Aan de voet van de Terminillo had het peloton nog een achterstand van 1:55 minuut. Inmiddels was de samenwerking in de kopgroep ver te zoeken, een spelde prik van Sörensen leverde niets op. Kruijswijk was bij de pinken. Onze landgenoot versnelde eventjes maar kreeg niet veel ruimte van de rest. De achterdeur van het peloton stond wagenwijd open. Renners konden het tempo in de kop van het peloton niet meer volgen en moesten de groep laten gaan.

Met nog 12,4 kilometer te gaan was de kopgroep geschift tot vier man. Kruijswijk, Sörensen, Petrov en Sarmiento leken definitief weg te rijden maar een aantal achtervolgers wist toch terug te keren in de kop van wedstrijd. De voorsprong was met slechts vijf seconden geslonken tot 1:50 minuut.

Stortoni bleek over goede benen te beschikken en demarreerde nog een keertje uit de kopgroep. Samen met Sörensen reden ze dwars door de mist weg van de rest. In het peloton hielden de kopmannen een wapenstilstand. Op 8,4 kilometer van de meet verloren zij nog altijd terrein op de koplopers. Serpa en Scarponi (Diquigiovanni) leidde het peloton gevolgd door de andere favorieten.

De boog van de vijf kilometer was het sein voor kopmannen om uit hun schulp te kruipen. Scarponi versnelde voor een eerste keer direct gevolgd door Basso (Liquigas), Vinokourov (Astana), Cunego (Lampre), Evans (BMC) en andere. Vervolgens was het Cunego met een spelde prik maar zijn aanval werd direct geneutraliseerd. Grote afwezige in de roze trui-groep was Sastre (Cervelo).

Op 2,1 kilometer van de meet demarreerde Mollema (Rabobank) maar ook hem lieten ze niet gaan. Gadret (Ag2r) die vanuit achtere was terug gekomen demarreerde eveneens tweemaal maar kon geen noemswaardige voorsprong nemen.

Sörensen reed inmiddels solo naar de meet. De Deen had op vier kilometer van de finish Stortoni achtergelaten en was opweg naar de top van de Terminillo. De groep met alle favorieten heeft zich rustig gehouden. Verliezer van de dag is Sastre, de Spanjaard finishte op twee minuten van de winnaar.

Giro d’Italia 2010 (2.HIS)
Etappe 8: Chanciano – Terminillo (189 km)

1. Chris Anker Sorensen (Denemarken/Saxo Bank) 4:50:48
2. Simone Stortoni (Italië/Colnago – CSF Inox) +0m30s
3. Xavier Tondo (Spanje/Cervélo) +0m36s
4. Evgeni Petrov (Rusland/Katusha) +0m49s
5. John Gadret (Frankrijk/Ag2r) +0m55s
6. Damiano Cunego (Italië/Lampre) +0m56s
7. Stefano Garzelli (Italië/Acqua & Sapone) z.t.
8. Alexandre Vinokourov (Kazachtsan/Astana) z.t.
9. Cadel Evans (Australië/BMC) z.t.
10. Ivan Basso (Italië/Liquigas) z.t.

Complete uitslag

Algemeen klassement na etappe 8
1. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana) 29u01m26s
2. Cadel Evans (Australië/BMC) +1m12s
3. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas) +1m33s
4. Ivan Basso (Italië/Liquigas) +1m51s
5. Marco Pinotti (Italië/Columbia) +2m17s
6. Richie Porte (Australië/Saxo Bank) +2m26s
7. Vladimir Karpets (Rusland/Katusha) +2m34s
8. Stefano Garzelli (Italië/Acqua & Sapone) +2m47s
9. Damiano Cunego (Italië/Lampre) +3m08s
10. Michele Scarponi (Italië/Androni Giocattoli) +3m09s

Complete klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.