Speciale editie Ronde van Polen met herkenbaar parcours
foto: Sirotti
zaterdag 19 mei 2018 om 11:17

Speciale editie Ronde van Polen met herkenbaar parcours

De organisatie van de Ronde van Polen – die van 4 tot en met 10 augustus op het programma staat – heeft vandaag het parcours voor de komende editie bekendgemaakt. In vergelijking met vorig jaar fungeren Krakau, Katowice, Zabrze, Szczyrk en Bukowina Tatrzańska opnieuw als aankomstplaatsen.

Overigens heeft de 75e editie van de Poolse WorldTour-koers een speciaal tintje, gezien het feit dat de rittenkoers exact negentig jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd. Het was thuisrijder Feliks Więcek die zich als eerste op de erelijst wist te plaatsen. Daarnaast zal ook organisator Czeslaw Lang in het zonnetje worden gezet; de oud-coureur is namelijk voor de 25e keer verantwoordelijk voor de organisatie van de wedstrijd.

Naast enkele sportieve vieringen zal de komende editie ook vanuit historisch oogpunt bijzonder aanvoelen. Het is dit jaar namelijk exact een eeuw geleden dat Polen zijn onafhankelijkheid verwierf. Overigens duurde het nog tot 1921 – met het Verdrag van Riga – vooraleer de Sovjet-Unie en de Tweede Poolse Republiek het eens werden over de – toentertijd – vastgestelde grenzen.

Sprinters aan zet in openingsritten, muur van Szyrck eerste meetpunt
Om dit te vieren grijpt de organisatie terug op enkele vaste ingrediënten. De snelheidsduivels komen aan het begin van de ronde aan hun trekken. Zo voert de eerste etappe net als vorig jaar naar cultuur- en studentenstad Krakau, terwijl rit twee de renners brengt naar Katowice. De derde etappe naar Zabzre voert over een heuvelachtig landschap, waardoor de sterke sprinters een kans ruiken.

In de vierde etappe is het vervolgens de beurt aan de puncheurs, als de finishstreep is getrokken op de muur van Szyrck; een steile helling met pieken van maar liefst 17%. Vorig jaar was het Dylan Teuns die hier naar de zege wist te fladderen en een basis wist te leggen voor de latere eindzege. In rit vijf is het opnieuw klimmen geblazen met meer dan tweeduizend hoogtemeters, waaronder drie beklimmingen in de finale naar Bielsko-Biala.

Uitstapje naar Slowakije 
Op donderdag en vrijdag trekken de renners het Tatragebergte in. De voorlaatste etappe voert zelfs naar buurland Slowakije, om aan te komen in Poprad. Mocht de eindwinnaar dan niet nog bekend zijn, dan kan er nog een omwenteling plaatsvinden in de slotrit naar Bukowina Tatrzańska (5,5 km aan 4,4%), met zijn kenmerkende lastige omloop. Al sinds 2010 neemt de organisatie deze etappe op in het routeschema; onder meer Bauke Mollema, Daniel Martin, Rafał Majka en recent nog Wout Poels wisten hier te zegevieren.

Routeschema flag-pl Ronde van Polen 2018 (4-10 augustus)
Zaterdag 4 augustus: Etappe 1 – Krakau-Krakau (132 km)
Zondag 5 augustus: Etappe 2 – Tarnowskie Gory-Katowice (156 km)
Maandag 6 augustus: Etappe 3 – Stadion Slaski-Zabrze (140 km)
Dinsdag 7 augustus: Etappe 4 – Jaworzno-Szczyrk (179 km)
Woensdag 8 augustus: Etappe 5 – Kopalina Soli-Bielsko-Biala (152 km)
Donderdag 9 augustus: Etappe 6 -Zakopane-Poprad (180 km)
Vrijdag 10 augustus: Etappe 7 – Bukowvina Resort-Bukowina Tatrzańska (136 km)

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2018 12:30
Jammer dat er geen korte tijdrit is opgenomen, maar het parcours is toch best aardig.
19 mei 2018 15:07
@Covadonga: helemaal mee eens!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.