Sterke Sam Bennett zet puntjes op de i in koninginnenrit Vierdaagse van Duinkerke
Foto: Cor Vos
zaterdag 18 mei 2024 om 16:24

Sterke Sam Bennett zet puntjes op de i in koninginnenrit Vierdaagse van Duinkerke

Sam Bennett heeft ook de vijfde etappe in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Ier rondde sterk ploegwerk van Decathlon AG2R af in de lastige etappe naar Cassel en verstevigt zo zijn leidersplaats, met nog één dag te gaan.

Rond de klok van 12 uur werd het startschot gegeven voor de vijfde etappe in de Vierdaagse van Duinkerke, die in werkelijkheid zes dagen duurt. De renners kregen een lastige etappe voor de wielen geschoven, met start in Arques en finish in Cassel, waar een lokale ronde van 14,6 kilometer wachtte.

De lokale ronde bevatte twee beklimmingen, de Rue du Tambour (2,7 km aan 4,5%) en de Avenue Achille Samyn (3 km aan 4,3%), met de finish exact een kilometer na de top van de – met kasseien bezaaide – Rue du Tambour, ook wel Mont Cassel genoemd. De renners hebben dan ruim 2606 hoogtemeters in de benen. Maar door de slechte weersomstandigheden met wind en regen werd het allemaal nog eens wat lastiger.

In de eerste vijftig kilometer wisten Fausto Masnada (Soudal Quick-Step, Enzo Leijnse (dsm-firmenich PostNL) en Jérémy Lecroq (St Michel-Mavic-Auber93) zich af te zonderen. De drie waren absoluut geen gevaar voor het algemeen klassement en kregen dan ook een bonus van een vijftal minuten cadeau. Halverwege de rit had de op papier sterkere Masnada genoeg van zijn vluchtgenoten en ging hij solo.

Asgreen probeert het
Op dertig kilometer van de finish, met nog twee lokale rondes en vier beklimmingen te gaan, was alles te herdoen. En weer waren het de troepen van Soudal Quick-Step die zich het meest attent toonden. Vooral Kasper Asgreen voerde iets in zijn schild. Hij was bovendien niet echt een gevaar voor het klassement, omdat hij op de openingsdag op een slecht moment ten val was gekomen.

In verschillende schuifjes ontstond zo een groep met naast Asgreen ook Samuel Watson (Groupama-FDJ), Thomas Gachignard (TotalEnergies), Joris Delbove (St Michel-Mavic-Auber93) en Alexis Guerin (Philippe Wagner/Bazin). Watson en Gachignard waren op 30 seconden van leider Sam Bennett de best geplaatsten in het klassement, maar toch wist deze poging de troepen van Decathlon AG2R best nerveus te maken.

Bennett rekent op ploeg
Leider Bennett had in de diepe finale gelukkig wel nog steeds een drietal ploeggenoten bij zich in het uitgedunde peloton, waardoor de kloof bij aanvang van de laatste Casselberg weer teruggebracht was van twintig tellen tot een handvol seconden. Een sterke Oliver Naesen dichtte in functie van Bennett de laatste kloof, en nam zijn kopman bovendien nog eens op sleeptouw in de chaotische slotkilometer.

Daarin zette Bennett zelf van ver aan, met nog een vijftal renners in zijn spoor. De Ier toonde zich onverslaanbaar, want hij reed Jenno Berckmoes (Lotto Dstny) en Paul Penhoët (Groupama-FDJ) prompt uit het wiel. Bennett stond al stevig aan de leiding, maar lijkt nu een onoverbrugbare kloof te hebben uitgebouwd voor de eindzege.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.