Sven Nys wint ook in Neerpelt
zondag 26 september 2010 om 17:12

Sven Nys wint ook in Neerpelt

Sven Nys heeft de cross in Neerpelt gewonnen. De Belg van Landbouwkrediet, vorige week ook al winnaar van de seizoensopener in Erpe-Mere, liet van begin af aan zien dat hij de beste was. Klaas Vantornout (Sunweb-Revor) werd uitendelijk tweede, terwijl de derde plaats weggelegd was voor Aernouts (Rabobank-Giant).

Nadat het stoplicht op groen sprong startte het crosspeloton het TV-crossseizoen. Sven Nys (Landbouwkrediet) duikte als eerste het veld in gevolgd door Bart Aernouts (Rabo Offroad Team). De gehele eerste ronde leidde Nys de dans. Met vier man op voorsprong werd de tweede ronde ingeleid.

Na drie ronden bedroeg de voorsprong van Nys, Aernouts, Pauwels (Telenet-Fidea) en Klaas Vantornout (Sunweb-Revor) 24 seconden op een tiental achtervolgers. Daartussenin spartelde Sven Vanthourenhout (Sunweb-Revor) op een handvol seconden van de kop van de wedstrijd. Bij de achtervolgers moest Tom Meeusen (Telenet-Fidea) de groep laten gaan vanwege een lekke band. Zijn ploegmaat Bart Wellens kon vanwege een stuurfout, waardoor hij van de fiets moest niet in de kop van wedstrijd komen.

Met nog zeven rondes te gaan reden de vier nog altijd voorop. Aernouts passeerde als eerste de meet met een halve fietslengte voorsprong op de rest. Wellens fietste nog altijd achter de feiten aan met een achterstand van een halve minuut.

Ondanks het vrij technische parcours maakte de renners weinig stuurfouten. Bart Wellens startte zijn opmars richting de kop. De andere drie achtervolgers; Rob Peeters (Telenet-Fidea), Dieter Vanthourenhout en Jim Aernouts (beide BKCP-Powerplus) konden het tempo van de man uit Vorselaar niet volgen. Op zes rondes was de voorsprong teruggedrongen naar negentien seconden.

Op vijf ronden van de finish liep de achterstand van Wellens op met vier tellen naar 23 seconden. Elf tellen later volgde Rob Peeters en Dieter Vanthourenhout. Belofte Jim Aernouts moest hen iets eerder laten gaan.
Inmiddels nam Klaas Vantornout het heft in handen, de lange renner van Sunweb-Revor leidde de voorste groep. Pauwels moest alle zeilen bijzetten om te volgen. Het jojo spelen was voor hem begonnen. Wellens kwam daarentegen weer dichterbij. Op vier rondes van het einde en een achterstand van vijftien secondes.

Voor Nys leek dat het teken om zijn eerste prik uit te delen. De koplopers konden eenvoudig volgen, maar de achterstand van Wellens liep ligt op. Samen met Aernouts namen ze een paar meter op Pauwels en Vantornout, maar echt veel ruimte kregen ze niet. De achterstand van Wellens liep veder op naar 25 seconden. Daarachter reden nog altijd Rob Peeters en Jim Aernouts.

In het bos versnelde Nys opnieuw en kon Aernouts wederom volgen, de voorsprong op de twee andere leek iets groter te zijn dan een ronde eerder. Op de asfalt strook konden Pauwels en Vantornout vrij gemakkelijk terugkeren.

Op twee rondes van het einde moest Wellens weer een paar tikken bijschrijven, hij volgde op 29 seconden. Op anderhalve ronde demarreerde Klaas Vantornout, net op het moment dat Bart Aernouts een lastig moment had. Samen met Nys kregen ze vijftig meters maar het asfalt bracht alles weer terug.

Bij het klinken van bel begon het touwtrekken om als eerste het veld in te duiken. Uiteindelijk trok Bart Aernouts aan het langste eind, maar hij werd direct gepareerd door Klaas Vantornout en vervolgens leek Nys zijn definitieve aanval te plaatsen maar die werd knap ontmanteld door Klaas Vantornout. Pauwels moest afhaken en kon zijn vierde plaats gaan verdedigen.

Ondanks een aantal demarrages van de drie koplopers leek een sprint niet te vermijden. Maar daar wilde Klaas Vantornout niets van weten. In het bos versnelde hij opnieuw om met voorsprong aan de zandstrook te beginnen, maar hij kreeg geen ruimte. Op 300 meter nam Nys de leiding opnieuw en in de zandstrook reed Nys ogenschijnlijk simpel weg van de rest en won vrij gemakkelijk de cross in Neerpelt. Klaas Vantornout werd knap tweede.

GP Neerpelt Wisseltrofee Eric Vanderaerden (C2)
1. Sven Nys (België/Landbouwkrediet)
2. Klaas Vantornout (België/Sunweb-Revor)
3. Bart Aernouts (België/Rabobank-Giant Offroad Team)
4. Kevin Pauwels (België/Telenet-Fidea)
5. Bart Wellens (België/Telenet-Fidea)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.