Te vroeg juichen: Lorena Wiebes was zeker niet de eerste
Oeps, Lorena Wiebes juicht toch echt te vroeg - foto: Cor Vos
maandag 15 april 2024 om 17:40

Te vroeg juichen: Lorena Wiebes was zeker niet de eerste

Overzicht Lorena Wiebes zal een slechte nacht achter de rug hebben. De sprintster van SD Worx maakte zondag een pijnlijke blunder in de Amstel Gold Race door te vroeg het zegegebaar te maken. “Ik kan me wel voor mijn kop slaan”, reageerde ze na afloop bij WielerFlits. Maar het overkomt de beste, Lorena. Een overzicht van een reeks pijnlijke blunders.

1990: Luc Roosen

In de Amstel Gold Race van 1990 verdedigden de Belgen Luc Roosen en Jan Goessens een kleine voorsprong in de slotkilometer. De twee begonnen aan hun sprint en het was Roosen die op weg leek naar de zege. De toen 26-jarige strekte de armen op enkele tientallen meters voor de streep, maar vanuit de achtergrond kwam er nog iemand over: Adrie van der Poel.


2004: Erik Zabel

Erik Zabel had al vier keer Milaan-San Remo gewonnen en wist dus hoe dat moest. Alleen was de Duitser in 2004 overmoedig en vergat hij tot de streep te spurten. De sluwe Oscar Freire duwde zijn wiel nog voor dat van Zabel en won zijn eerste Milaan-San Remo. Zabel baalde en zou geen vijfde meer winnen.

foto: Cor Vos


2008: Tom Boonen

Ook ene Tom Boonen kwam het voor. In 2008 was hij enkele dagen na zijn tweede overwinning in Parijs-Roubaix ook op weg naar een tweede overwinning in de Scheldeprijs. Boonen liet zijn stuur echter te vroeg los en zag een zekere Mark Cavendish nog passeren.


2016: Adam Toupalik

Adam Toupalik, tegenwoordig actief bij TDT-Unibet, dacht in 2016 wereldkampioen veldrijden te zijn geworden bij de beloften. De Tsjech stak echter zijn armen een ronde te vroeg in de lucht. Pas een seconde of tien na de streep drong het Toupalik door dat er nog een ronde te gaan was, en dus moest hij zich snel herpakken. Uiteindelijk moest hij in de sprint de duimen leggen voor Eli Iserbyt.


2020: Alexey Lutsenko

Alexey Lutsenko won vorige week nog een rit en het eindklassement van de Giro d’Abruzzo en leerde dus uit zijn fouten. Want ook hij maakte die, in 2020, in de slotrit van de UAE Tour. In een sprint tegen Tadej Pogacar balde de Kazach zijn vuist te vroeg. Pogacar kwam er nog langs en verwees Lutsenko zo naar plek twee.

foto: Cor Vos


2020: Julian Alaphilippe

Een heel vreemd slot in Luik-Bastenaken-Luik van 2020. Julian Alaphilippe ging op wandel met Marc Hirschi en leek daardoor de snelste man te hebben uitgeschakeld. De wereldkampioen begon van ver aan zijn zegegebaar, maar zag dan plots Primoz Roglic passeren. Uiteindelijk verloor Alaphilippe ook zijn tweede plaats door een volgens de jury onreglementaire sprint.

foto: Cor Vos


2021: Demi Vollering

Demi Vollering, ploeggenote van Wiebes, overkwam het in 2021. In de Brabantse Pijl was het met het blote oog niet te zien wie er won. Demi Vollering of Ruth Winder. Vollering was zeker van haar stuk en vierde feest. Het was echter de Amerikaanse Winder die de bloemen in ontvangst mocht nemen.

foto: Cor Vos


2022: Wout van Aert

In 2022 won Wout van Aert de openingsrit van het Critérium du Dauphiné. In de derde rit kreeg hij een nieuwe kans en die greep hij met beide handen. De Belg was opnieuw de beste, maar begon te vroeg aan zijn viering. De Fransman David Gaudu profiteerde. Van Aert won twee dagen later wel opnieuw.

foto: Cor Vos


2023: Ilan Van Wilder

Het moest zijn eerste profzege zijn: de tweede rit van de Ronde van de Algarve in 2023. Ilan Van Wilder was op de Alto da Fóia de sterkste, of dat dacht hij toch heel even. De Belg stak één arm in de lucht, om dan vast te stellen dat Magnus Cort aan de linkerkant nog passeerde. Later op het jaar pakte Van Wilder wel zijn eerste profzege.

foto: Cor Vos


2024: Tobias Johannessen

Ook een heel pijnlijke: die van Tobias Johannessen in de Classic Var begin dit seizoen. De Noor was op de slotklim duidelijk de beste en stopte al op 25 meter van het einde met trappen. Lenny Martinez leek de hoop op een overwinning al te hebben opgegeven, maar zag de Noor uitbollen en remonteerde hem alsnog.

foto: Cor Vos


2024: Lorena Wiebes

De laatste die zich in dit twijfelachtige rijtje heeft weten te fietsen, is dus Lorena Wiebes. De renster van SD Worx-Protime waande zich in de laatste meters van de Amstel Gold Race 2024 al zegezeker. Wiebes leek in een sprint aan het langste eind te trekken, maar begon te vroeg met juichen en werd zo alsnog gepasseerd door Marianne Vos.

foto: Cor Vos


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.