Tejay van Garderen mikt op Giro in 2017
foto: Sirotti
vrijdag 25 november 2016 om 10:03

Tejay van Garderen mikt op Giro in 2017

Tejay van Garderen wil zich volgend seizoen gaan toeleggen op de Ronde van Italië. De Amerikaan twijfelt over deelname aan de Tour de France. Van Garderen finishte tweemaal als vijfde in het algemeen klassement (2012, 2014), maar is inmiddels het kopmanschap bij BMC in de belangrijkste wedstrijd op de kalender verloren aan Richie Porte.

Van Garderen heeft zijn teammanagement laten weten zich liever te blijven ontwikkelen als kopman, dan als superknecht voor Porte in de Tour. De 28-jarige renner wilt hierdoor in mei voor het eerst aan de start van de Giro d’Italia verschijnen, in plaats van de Ronde van Californië, die hij in 2013 won.

“In eerste instantie had ik geen idee wat ik wilde doen. Wil ik naar de Tour in een diende rol voor Richie en opnieuw Californië proberen te winnen? Ik wilde wachten tot de Giro-route was gepresenteerd. Ik heb het parcours gezien en dat bevalt me”, zegt Van Garderen tegen CyclingTips.

Dit jaar reed hij de Tour de France (29e) en de Vuelta a Espana (DNF).

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
25 november 2016 10:06
Volgens mij heeft hij daar niks te zoeken met de vele colls. Maar ik laat mij graag verbazen.
25 november 2016 10:08
Leuk idee. Overigens is Porte de absolute kopman en wil TJ (mits fris na de Giro) graag naar de Tour om Porte in welke rol dan te ondersteunen.
25 november 2016 10:09
Gezien het zware parcours en de andere aanwezigen geef ik hem ook niet veel kans. Maar misschien is hij wel een renner a la Gesink die, als er geen druk op hem ligt, hoge ogen kan gooien.
25 november 2016 10:12
De giro lijkt dit jaar sterker bezet dan de tour, dus de kans op 'succes' is relatief klein. al kan je in zijn geval al zeggen dat uitrijden in de top 10 zonder slechte dagen al succes is.

Persoonlijk denk ik dat in het kielzog van Richie Port meerijden in het klassement een betere optie voor hem is: geen druk en als Porte een foutje maakt ben je wel weer de man. Voorbeelden te over van renners die in het kielzog van hun kopman top 10 haalde.
25 november 2016 10:34
wauw, alweer een grote naam die voor de Giro kiest in 2017. Wat gaat dat een ongelofelijk mooie ronde worden zeg. Ik kijk er nu al naar uit.
25 november 2016 10:40
Het wordt toch wel een beetje het jaar van de waarheid voor Van Garderen. Als hij zich volgend jaar niet bewijst in een grote ronde is hij toch wel een beetje kopman af, in ieder geval als het om het grote rondewerk gaat. Wel al een mooi rijtje namen zo voor de Giro.
25 november 2016 10:55
Ik zou als van Garderen zijnde ook geen trek hebben om samen met Porte zijn buddy4ever Froome richting wederom een tourzege te loodsen.
25 november 2016 11:02
Fijn, eindelijk een renner die volgend jaar voor de Giro kiest.... zucht... maar ja je kunt natuurlijk niet achterblijven bij al die andere toppers die gaan :)
25 november 2016 11:34
Pffffff de giro of de tour in 2017? De tour : Froome, Porte,Contador en een verdwaalde topper. De Giro:,Quintana, Nibali, Mollema, Kruiswijk, Landa, Van Garderen, Zakarin, Chaves, Bardet ( als hij mag van zijn ploegleiding), Aru, Pinot, Formolo en Dumoulin. Als Froome voor de dubbel zou gaan dan kan de tour wel inpakken. 2 van de grote 3 namen van het moment met alle net niet /net wel podiumkandidaten! Gaat mooie ronde worden!
25 november 2016 11:50
@ serzzio;
De Tour: Rondewinnaars als Froome, Contador, Quintana en wie hen maar wil uitdagen (zullen er genoeg zijn). De Giro: Nibali en een heel aantal verdwaalde en potentiële toppers (gechargeerd uiteraard).
25 november 2016 11:53
Ik mik op een snelle gang naar de vergetelheid bij Cannondale vanaf 2018 voor TJ2. Porte wint de Tour in 2017.
25 november 2016 11:54
Droomscenario > Alle toppers starten in de giro omdat ze geen zin hebben om het af te leggen tegen mr Robot in Frankrijk, zinderende finales die aan oude tijden doen denken tengevolge, Zakarin, Quintana en Kruijswijk op stek 1, 2 en 3 eindigend. Vervolgens loopt Froome in de Dauphine de blaffende snothik op en besluit het hele circus zich ook nog op de tour te storten alwaar de zekere winnaar en niet-girostarter Porte in etappe 3 reeds DSQ voor (per ongeluk, de boel staat hier weer op de kop, die arme 'mate', weer genaaid!) parcours afsnijden krijgt > wederom spektakel.
25 november 2016 12:03
Verwacht er weer niks van. Van Garderern is gewoon geen klimmer en zou zich zeker niet meer moeten richten op grote rondes, daar wordt ie echt weg geblazen. De groep sterke ronde renners is alleen maar groter geworden.
25 november 2016 12:10
@ witte trui

Rondewinnaars met een Contador die niet op z'n best is de laatste 2 jaren( hoop dat het nog eens terugkomt en een Quintana die twijfelt of hij misschien niet de dubbel giro/tour moet doen. Dan heeft de giro toch meer te bieden.

wie gaat Froome uitdagen? Ze rijden allemaal mee voor een 2e plek in de tour. Als zelfs Quintana ( in mijn ogen de enige die Froome van een eindzege kan afhouden los van blessures en materiaalpech) twijfelt over de dubbel wat heeft de tour dan voor speciaals? Liever een ronde met potentiele en verdwaalde toppers dan 3 weken achter een zwart blok aan fietsen die in 2 etappes alles in het slot gooien.
25 november 2016 12:22
Ik ben er wel blij mee dat steeds meer toprenners beginnen in te zien dat de Tour niet heilig is. Renners als TJ moeten gewoon voor eigen kans rijden, desnoods in een andere ronde. De Tour blijft de belangrijkste ronde, zeker voor de media en het grote publiek, maar waarom daar rijden als je elders meer kans hebt op podium of winst? Gewoon lekker naar de Giro. Als Froome niet valt of ziek wordt wint hij de komende jaren toch gewoon de Tour.
25 november 2016 12:45
@Taliesin
Ja, toen TJ 5e werd in de Tour en 2e in de Dauphine zagen we het al: gokken op de tijdritten en elke berg op zichzelf in de bus omhoog slepend.
25 november 2016 12:48
Het hoeft geen voordeel te zijn dat zoveel toppers voor de Giro kiezen. Als dat betekent dat er meer controle komt (drie treintjes naast elkaar op kop, zoals in de Tour met Sky, Movistar, en BMC), dan wordt het zelfs minder leuk. :-(
25 november 2016 12:51
Deze man is er in zijn laatste 4 grote rondes compleet doorheen gezakt na 2 weken. Dus ben benieuwd of hij het nu wel weer een keer 3 weken gaat volhouden. Had hem toch gezien als vaste top-5 klant maar hij weet het niet waar te maken.
Hij zal echter een vet contract hebben dus om hem nou als knecht te gaan gebruiken zou waarschijnlijk zonde zijn. Prima om hem in de Giro uit te spelen..
25 november 2016 15:02
Zal wel kleurloos vierde worden als hij niet ziek wordt of een off-day krijgt.
25 november 2016 17:20
Tja, je moet natuurlijk iets als je nog altijd een van de kopmannen van de ploeg bent. BMC zal er goed aan doen om veel vrijbuiters mee te sturen (GvA) en voor dagsucces gaan. Wat mij betreft staat TJ inmiddels in het rijtje: Costa, Spilak, Kelderman & Barguil. Rekening mee houden in de kleine rondes en in de eerste anderhalve week van een GT.
25 november 2016 20:04
Weinig zelfkennis, deze man.
26 november 2016 16:13
Ik kan me moeilijk voorstellen dat TJ in deze moeilijke Giro een rol van betekenis kan spelen. Maar dat zou ook voor een nieuwe Tourdeelname gelden.
De keuze van zoveel vrij sterke klassementsrenners voor de Giro is wèl opvallend. Na de saaie door Sky gedomineerde Tour van afgelopen jaar en het weinig opwindende parkoers van komend jaar lijkt de Tour duidelijk aan aantrekkingskracht in te boeten. Dat is best een bijzondere ontwikkeling !
Als het inderdaad een spetterende en van begin tot eind spannende Giro zou gaan worden, en de Tour inderdaad volgens de verwachtingen saai en weinig opwindend, dan moet de ASO zich zorgen gaan maken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.