Teklehaymanot de sterkste van het Afrikaanse continent
zondag 14 november 2010 om 22:37

Teklehaymanot de sterkste van het Afrikaanse continent

Eritreeër Daniel Teklehaymanot is afgelopen weekend in Rwanda zowel Afrikaans kampioen op de weg geworden, als in de tijdrit. Afgelopen woensdag werd hij met zijn land ook al Afrikaans kampioen tijdens de ploegentijdrit voor landen. Teklehaymanot was afgelopen najaar stagiair bij Cérvelo.

De pas 22-jarige renner uit Eritrea was in beide races met uitstek de beste. Waar de meeste titels in de nog korte geschiedenis van het Afrikaans kampioenschap naar Zuid-Afrika gingen, stond er dit jaar geen maat op Teklehaymanot.

In de tijdrit van afgelopen vrijdag was de belofte renner, die op deze dag 22 werd, over 33 kilometer de sterkste van zowel de elite als de beloften. Het Afrikaans kampioenschap kent geen aparte belofte categorie. Teklehaymanot was op de streep 51 seconden sneller als de Zuid-Afrikaan Reinhardt Janse van Rensburg(eveneens een belofte), derde werd Algerijn Ezzedine Lagabwerd op 2 minuten en 24 seconden.

Ook tijdens de wegwedstrijd van vandaag was hij verreweg de beste. De concurrentie werd stuk voor stuk weggeblazen over een parcours van 144 kilometer. Met iets minder dan een halve minuut voorsprong kroonde Teklehaymanot zich tot Afrikaans kampioen. Tweede werd zijn landgenoot Meron Russom, die de sprint om het zilver won voor Dan Craven uit Namibië.

De Eritreeër was de afgelopen maanden stagair bij Cérvelo, maar door het opheven van die ploeg is hij nu contractloos en dus nog opzoek naar een ploeg voor het volgende seizoen. Op het wereldkampioenschap voor beloften werd hij nog 61ste, op één minuut en vier seconden van Rabobank aanwinst Michael Matthews. Wel was hij betrokken bij meerdere ontsnappingen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.