Thor Hushovd volgt Jens Haugland op als teammanager Uno-X Mobility
Thor Hushovd op archiefbeeld - foto: Cor Vos
maandag 22 januari 2024 om 17:39

Thor Hushovd volgt Jens Haugland op als teammanager Uno-X Mobility

Niemand minder dan Thor Hushovd is vanaf 1 februari de nieuwe teammanager van Uno-X Mobilty. De inmiddels 46-jarige Hushovd, die kan terugkijken op een zeer succesvolle wielercarrière, volgt Jens Haugland op. Die laatste zal wel betrokken blijven bij de Noorse wielerformatie.

Vegar Kulset, de CEO van het bedrijf Uno-X Mobility, legt uit waarom de ploeg is uitgekomen bij de voormalig wereldkampioen. “We hebben zojuist voor het tweede jaar op rij een wildcard voor de Tour de France weten te bemachtigen. We zijn dankbaar en blij, maar een wildcard is niet ons uiteindelijke doel. Vanaf het begin is Jens Haugland teammanager geweest en ik de voorzitter van de wielerploeg.”

“Voor ons beiden is het een aanvulling op onze belangrijkste verantwoordelijkheden als bedrijfsleiders bij Reitan Retail.” Uno-X Mobility is onderdeel van Reitan Retail, een retailbedrijf. “We zijn zeer ambitieus en staan voor een continue ontwikkeling van de wielerploeg. Dat vereist sterk en gefocust leiderschap. Ik ben dan ook blij dat Thor met ingang van 1 februari bij Uno-X Mobility Cycling komt werken als algemeen directeur.”

Nieuwe stap
“Het aantrekken van Thor Hushovd betekent een nieuwe stap in de ontwikkeling van de wielerploeg en versterkt ons leiderschap in Reitan Retail en de Uno-X Mobility-activiteiten. Thor heeft geen verdere introductie nodig. Hij heeft een uitstekende achtergrond en de persoonlijkheid om de ploeg te helpen bij het zetten van de benodigde stappen. Onze WorldTeam-ambities in het mannen- en vrouwenwielrennen zijn geen geheim.”

Haugland zal dit jaar dus niet meer opereren als teammanager, maar blijft wel nauw betrokken bij de formatie. “Naast zijn grote taken en verantwoordelijkheden als algemeen directeur van Uno-X Mobility Noorwegen, zal Jens een belangrijk bestuurslid zijn van Uno-X Mobility Cycling. Ook ik blijf lid van het bestuur en in de nabije toekomst zullen we nog meer bestuursleden bekendmaken.”

De wielerfan zal Thor Hushovd vooral herinneren als wielrenner. De ‘Beer van Grimstad’ stond bekend om zijn machtige sprint en zijn capaciteiten als allrounder en klassiekerspecialist. Hij werd in 2000 prof bij het Franse Crédit Agricole en zette veertien jaar later – in 2014 – in dienst van het Amerikaanse BMC een punt achter zijn carrière.

foto: Cor Vos

Hushovd won tijdens zijn rijkgevulde carrière onder meer tien individuele etappes in de Tour de France. In de edities van 2005 en 2009 nam hij bovendien de groene puntentrui mee naar huis. Op klassiek gebied won hij onder meer Gent-Wevelgem en de Omloop Het Nieuwsblad. Zijn grootste zege boekte hij in 2010: dat jaar werd hij namelijk wereldkampioen op de weg, in het Australische Geelong. Hushovd boekte in totaal 66 profoverwinningen.

Na zijn actieve carrière werd de Noor ambassadeur van de Arctic Race of Norway. Hij deed ook een poging om een volledig Noorse wielerploeg op te richten, maar dit idee kwam uiteindelijk nooit echt van de grond.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.