Niels Bastiaens
dinsdag 16 april 2024 om 07:04

Tobias Foss: “Het was lastig om niet te presteren en niet te weten wat er aan de hand was”

Video Toptalent Tobias Foss heeft in de openingsetappe van de Tour of the Alps eindelijk zichzelf teruggevonden. De wereldkampioen tijdrijden van 2022 kende een lastig jaar, waarin hij meer ziek dan gezond was. Maar met zijn eerste overwinning in een rit in lijn hoopt de 26-jarige Noor van INEOS Grenadiers opnieuw vertrokken te zijn. Bij WielerFlits doet hij zijn verhaal.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Het is altijd onzeker, die eerste wedstrijd nadat je terugkomt van een trainingsperiode op hoogte”, doet Foss zijn verhaal. “Maar het was oké. Het tempo op de laatste klim voelde soms een beetje oncomfortabel aan, maar ik heb de klim wel goed in de favorietengroep overleefd. Met de top in zicht kreeg ik nog kleine krampen, maar gelukkig hebben we onze kaarten goed uitgespeeld. We moesten kalm blijven en dan had ik goede benen voor de sprint. In de stroken met tegenwind kon er niet veel gebeuren, maar vanaf we rugwind hadden, stond de deur open voor aanvallen. Het was een coole finale.”

Wat een oerschreeuw hoorden we, bij het overschrijden van de aankomst. Het lijkt een emotionele overwinning.
“Dat klopt. Ik wacht al lang op mijn eerste profzege in een wedstrijd op de weg, daarom is dit extra mooi en emotioneel. Je hebt geen idee hoeveel deugd dit doet na wat er vorig jaar allemaal is gebeurd. Er komt nu veel samen op dezelfde tijd, maar het is een speciaal gevoel.”

Vertel nog eens wat je allemaal hebt meegemaakt in 2023. Je mocht je vierde en laatste jaar bij Visma | Lease a Bike in de regenboogtrui rijden in de tijdritten, maar veel hebben we je dat niet zien doen.
“Ik had gezondheidsproblemen, waarvan we sommige issues niet hebben gevonden tot oktober of november. Dat definieert mijn seizoen wel een beetje. Het ging goed tot de Ronde van Romandië, maar daarna heeft een covidinfectie mezelf en Robert Gesink te pakken gekregen. Vier à vijf weken heb ik platte rust moeten nemen en ook daarna heb ik nooit consistent kunnen trainen. Elke keer was het drie à vier weken opbouwen, om dan te moeten vaststellen dat ik nood had aan meer rust.”

“In september was ik nog altijd periodes ziek en dan kwamen we er dus op uit dat ik ook de ziekte van Pfeiffer had. Dat was dus de hoofdreden dat ik mezelf niet meer was voor het hele jaar. Ik heb mijn tijd genomen om terug te komen, door een winterbreak van liefst acht weken te nemen. En ik ben eigenlijk nog altijd aan het herstellen. Ik voel me nog altijd op de weg terug na een pechjaar.”

Die onzekerheid lijkt me mentaal niet simpel om mee om te gaan.
“Het moeilijkste was om te ervaren dat er iets niet klopt in je lichaam, maar tegelijkertijd ook geen antwoorden te vinden. Gelukkig zijn we blijven speuren en doorzetten. En nu ik voel dat ik de antwoorden heb en steeds beter word, kan ik ook mentaal terug mijn vizier op mijn toekomst als renner leggen.”

Dat doe je wel bij een nieuwe ploeg. Nadat je in 2020 door de grote poort werd binnengehaald bij het toenmalige Jumbo-Visma, besloot je afgelopen winter de beste ploeg ter wereld te verlaten voor INEOS Grenadiers.
“Het was gezond om te veranderen. Ik ben heel blij en vereerd dat ik vier jaar bij Visma | Lease a Bike heb mogen doorbrengen. Het waren vier heel mooie jaren, maar nadat ik het WK tijdrijden van 2022 won, voelde ik dat ik een plek binnen de ploeg innam die niet noodzakelijk open was bij Visma | Lease a Bike. Dat maakte het een logische beslissing om te vertrekken, maar wel een lastige. Het was een heel goede groep en ik mis mijn ploegmaats nog steeds. Maar het is goed om af en toe van omgeving te veranderen.”

Wat ga jij INEOS Grenadiers bijbrengen?
“We zijn nog altijd aan het opbouwen. Daarna moeten we zien waar mijn lichaam toe in staat is, als ik écht honderd procent ben. Hopelijk kan ik een van de toprenners worden bij de ploeg in de jaren die komen. Ik wil helpen om de ploeg terug aan de top te krijgen, na een paar moeilijke jaren. In de eerste plaats door zelf goede resultaten neer te zetten. Er is niets zeker, niets staat in steen gebeiteld, maar dat is wel een rol die ik voor mezelf zie.”

“Ik zie INEOS Grenadiers nog altijd als een sterke ploeg, eentje die de laatste jaren interessante veranderingen ondergaat. Je voelt dat de oudere generatie de ploeg aan het verlaten is en de jonge het overneemt. Dat geeft meer ruimte en vertrouwen aan de jonge gasten.”

Voel je op dat vlak ook druk? Soms lijkt het alsof de verwachtingen rondom jouw persoon altijd heel hoog zijn geweest na je overwinning in de Ronde van de Toekomst in 2019.
“Die verwachtingen kwamen niet van mezelf, hoor. Dat ging over andere mensen, die dachten dat ze konden inschatten wat er omgaat in mijn hoofd. Iedereen in deze sport heeft soms last van de hoge druk, maar mijn zege in de Ronde van de Toekomst zie ik eerder op dezelfde manier als het WK tijdrijden. Met andere woorden, als een bevestiging dat ik het in mij heb en dat mijn dromen realistisch zijn.”

Liggen die dromen nog in het tijdrijden, waar je jouw grootste overwinning op het WK hebt gepakt, of juist in die grote rondes?
“Eigenlijk focus ik me alleen op een betere klassementsrenner worden. Ik wil mijn capaciteiten ontwikkelen en werk eraan om hard te kunnen pushen bergop. Dat mis ik op dit moment nog een beetje. Ik ben ook niet de lichtste van het pak. Ik heb natuurlijk wel een grote motor, dan kom je automatisch goed voor de dag in de tijdritten.”

“Anderzijds zie ik wel signalen dat ik het in mij heb om in die grote rondes mee te doen. Ik heb in 2021 natuurlijk al top 10 gereden in de Giro d’Italia (Foss werd negende, red.). Dat is goed genoeg om het geloof te houden (lacht). Vanuit dat punt weet ik ook dat ik nog veel te bewijzen heb. Het ding is nu dat ik eerst mijn lichaam helemaal gezond wil krijgen en daarna stappen wil zetten.”

Welke rol speelt de komende Giro d’Italia in dat plan?
“Voor alle duidelijkheid: mijn deelname is niet honderd procent zeker. Ik sta op de longlist en het ziet er goed uit. Ik kijk ernaar uit om in dienst van G (Geraint Thomas, red.) en Thymen (Arensman, red.) te rijden. Ik zag dit eerste halve jaar als een soort rehab, waarin ik terug mijn ritme kon vinden en opnieuw een normale renner worden. Als ik nu zonder problemen door de Giro kan komen, dan heb ik een super solide blok in mijn rugzak. Daarna kan ik voortbouwen naar de olympische tijdrit, mijn hoofddoel van het jaar, en ik wil ook nog wat etappekoersen meepakken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.