Tom Dumoulin: “Als ik heel eerlijk ben, geef ik Mathieu van der Poel weinig kans in Luik”
Dumoulin en Van der Poel in de Giro d'Italia van twee jaar geleden - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zondag 21 april 2024 om 07:30

Tom Dumoulin: “Als ik heel eerlijk ben, geef ik Mathieu van der Poel weinig kans in Luik”

Interview Het houdt de gemoederen de laatste dagen flink bezig: kan Mathieu van der Poel nu winnen in Luik-Bastenaken-Luik, of niet? De 29-jarige wereldkampioen zelf denkt dat het mogelijk is, maar ex-collega Tom Dumoulin is minder enthousiast. “Als Tadej Pogačar dezelfde benen heeft als dit voorjaar, dan knalt hij er gewoon van weg op het moment dat het hem zint”, vertelt de voormalig winnaar van de Giro d’Italia en het WK tijdrijden aan WielerFlits.

Dumoulin zelf reed acht keer La Doyenne. Zijn beste resultaat was een twaalfde plek, bij zijn laatste deelname in 2020. Vaak was Luik-Bastenaken-Luik voor hem de laatste koersprikkel richting de Giro d’Italia. Tadej Pogačar bewandelt dit jaar datzelfde traject en dus weet de 33-jarige Nederlander maar al te goed hoe de Sloveen zich nu moet voelen. De kopman van UAE Emirates vertoefde na de door hem gedomineerde Ronde van Catalonië op hoogte in Sierra Nevada, samen met ploegmaats Felix Großschartner en Rafał Majka. Afgelopen week keerde hij terug naar Monaco en sinds vrijdag is het Sloveense wonderkind in Wallonië en omstreken.

Hoe heb jij die combinatie hoogte-Luik altijd verteerd?
“Ik was altijd zo’n twee weken na een hoogtestage op mijn best. Als ik dus meestal een paar dagen voor Luik terugkwam van hoogte, was ik meestal niet top-top-top. Maar goed, tegenwoordig zie je dat de echte toppers zoals Primož Roglič en Pogačar terugkomen van hoogte en dan meteen vliegen. Zij lijken dat wel te kunnen, ik vond dat lastig. Voor iedereen is het anders.”

Bij zijn eerste deelname aan LBL werd MVDP zesde; Dumoulin werd in datzelfde groepje twaalfde – foto: Cor Vos

“Is Pogačar eerder deze week al teruggekeerd? Dat is wel vroeg. Ik kwam soms pas de donderdag of zelfs de vrijdag voor Luik terug. Dan zit je natuurlijk korter op de koers. Misschien heeft Pogačar het wel slimmer aangepakt dan ik destijds. Maar omdat de Giro altijd twee weken na Luik pas begint, wilde ik zo laat mogelijk terugkomen. Dan maakte ik de keuze om in Luik iets minder te zijn, wat ook altijd zo was. Pogačars keuze is anders en dan kun je gewoon top zijn in Luik.”

Hoe is het om zo lang te trainen, geen wedstrijden te doen en dan ineens je lijf weer in racemodus te moeten zetten?
“Je bent dan altijd hongerig, omdat je al weken op zo’n berg hebt vertoefd. Daar heb je niet voor niets gezeten, je hebt daar hard gewerkt. Dan wil je in je eerste koers laten zien dat je hard gewerkt hebt. Aan motivatie heeft het bij mij in een eerste koers na een hoogtestage nooit gelegen en dat zal het bij Pogačar ook niet doen. Ik verwacht gewoon dat hij goed gaat zijn. De vraag is alleen of hij dan nu al in absolute topvorm is, of dat dit nog moet komen richting de Giro. Maar goed, Pogačar op 95% kan deze koers alsnog met twee vingers in zijn neus winnen.”

Iedereen heeft het natuurlijk over dat duel tussen Pogačar en Van der Poel. Maar is dat in jouw ogen wel een duel, hoe veel kans maakt Mathieu eigenlijk?
“Nou, als Pogačar van onder tot boven op La Redoute volle bak doorhaalt, dan den ik dat daar weinig aan te doen is. Als ik heel eerlijk ben, dan geef ik Mathieu weinig kans. Dan komt hij gewoon te kort, omdat hij zwaarder gebouwd is. Een scenario waarbij ze met zijn tweeën naar de streep rijden, dat lijkt mij heel onwaarschijnlijk. Laten we gewoon eerlijk zijn: Pogačar heeft de grotere winstkansen zondag. Je kunt honderden scenario’s gaan bedenken hoe Mathieu van der Poel of wie dan ook Pogačar kan verslaan. Maar volgens mij, als de ploeg van Pogačar alles onder controle heeft en hijzelf de benen heeft die hij het hele voorseizoen had, dan knalt hij er gewoon van weg op het moment dat het hem zint.” 

Pogacar voerde een groots nummer op in Strade Bianche – foto: Cor Vos

Waar ligt dan wel dat ene waterkansje?
“Het is voor hem vooral te hopen dat er een klein groepje samen overblijft. En dat Mathieu op een licht glooiend stuk bijvoorbeeld een keer aan de aandacht ontsnapt en volle bak wegrijdt. Dat ze dan daarachter heel even een moment twijfelen. Dat lijkt me het meest logische scenario. Maar zeg nooit, nooit. Stel dat Pogačar wel net even een paar procent minder is, omdat hij zijn hoogtestage nog voelt. En dat Mathieu plots zijn benen van Vlaanderen en Roubaix weer vindt. Dan gaat Pogačar hem er niet afkrijgen, hoor. En dan in de sprint met twee tegen elkaar op een vlakke weg, dan maakt Mathieu natuurlijk wél de grootste kans.”

Het gaat veel over Van der Poel en Pogačar, daar doen we zelf ook aan mee. Maar wie anders dan die twee?
“Nou, sinds afgelopen woensdag Stephan Williams! Die was wel indrukwekkend, hoor. Nou denk ik wel dat afgelopen woensdag niet echt een graadmeter is voor zondag, omdat je daar duidelijk de invloed van het weer zag. Maar eigenlijk is het wel zo dat we maar twee namen hebben. Ik weet namelijk niet of ik nou heel veel moet verwachten van Tom Pidcock in Luik. Die gaat wel meedoen in de finale. Maar of hij het Pogačar echt lastig gaat maken, betwijfel ik. 

Je hebt nog Michael Matthews en Simon Yates. Misschien een João Almeida. Als de rest even niet oplet en UAE Emirates stuurt hem naar voren… Maar verder heb ik niet veel namen. Normaal had ik Mattias Skjelmose nog gezegd, maar ik vermoed dat woensdag hem niet in de koude kleren is gaan zitten, haha. Al denk ik ook dat we door het beestenweer van woensdag en de situatie in de finale van de Amstel Gold Race, we sommige mannen ook nog niet gezien hebben.

Dan denk ik bijvoorbeeld aan Benoït Cosnefroy, De Brabantse Pijl is weliswaar van een lager niveau, maar hij won daar wel met overschot. In de Amstel zat hij gevangen in de ploegentactiek en in de Waalse Pijl deed hij het opnieuw behoorlijk goed met een vierde plek, misschien toch wat gemarkeerd door het weer. Dat zou wel eentje kunnen zijn die zondag ineens supergoed is. Al denk ik ook wel dat de jongens die woensdag reden echt wel een jasje hebben uitgedaan.

Maar goed. Als Pogačar niet ziek is hij komt met goede benen van hoogte, dan zie ik alleen Mathieu van der Poel als enige serieuze uitdaging. Maar ook voor hem zal het lastig zijn.”

Kan Mathieu van der Poel opnieuw zegevieren? – foto: Cor Vos


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.