Tom Dumoulin blij met debuut als co-commentator: “Je kunt geen moment verslappen”
vrijdag 19 april 2024 om 14:00

Tom Dumoulin blij met debuut als co-commentator: “Je kunt geen moment verslappen”

Tom Dumoulin maakte woensdag tijdens de Waalse Pijl zijn debuut als co-commentator bij de NOS. Had hem dat een jaar geleden gevraagd en Tom had vriendelijk bedankt. Afgelopen winter begon het toch te kriebelen en op eigen initiatief meldde hij zich bij de NOS met de vraag of er een mogelijkheid was. “Voor de uitzending heb ik anderhalf uur met Joris van den Berg alles besproken, meer voorbereiding heb ik eigenlijk niet gehad”, vertelt hij aan WielerFlits.

De goede verstaander had het woensdag al opgemerkt: Dumoulin klonk schor. Donderdag werd hij vervolgens ziek. Intussen is het vrijdag als we hem spreken en gaat het – behoudens de nog altijd aanwezige schorre stem én een volle neus, mede dankzij een pollenallergie – weer iets beter met de Giro d’Italia-winnaar van 2017. “Hoe het was? Moet ik dat niet beter aan jou vragen?”, lacht de intussen 33-jarige Limburger. “Ik laat dat oordeel liever bij de luisteraars en kijkers. Dat ga ikzelf natuurlijk niet doen. Maar ik moet wel zeggen dat ik het hartstikke leuk vond om te doen!”

‘Het leek me helemaal niets’
En dat terwijl hij in gesprekken over hun samenwerking, vorig jaar bij de NOS nog aangaf niets te zien in een rol als (co-)commentator. “Het leek me helemaal niks. Ik ken Karsten Kroon goed en hem heb ik het vaker horen doen, natuurlijk. Dan zit je vijf uur lang in de Giro d’Italia en op een gegeven moment weet je gewoon niet meer wat je moet vertellen. Dat leek mij dus helemaal niets. Maar ja, vorig jaar beviel het me als analist en aan tafel bij de Avondetappe zó goed, dat ik toch dacht: ‘ik wil dat dit jaar toch wel een keer proberen’. Zo kwam van het een het andere, haha!”

Dumoulin als analist aan het werk in de laatste Tour de France – foto: Cor Vos

Wat dat betreft was de doorgaans saaie Waalse Pijl misschien niet direct de ideale wedstrijd om het eens te proberen. “Dat heb ik natuurlijk getroffen. Ik had me voorbereid op een standaard traditionele Waalse Pijl. Maar dat was deze editie zeker niet het geval. Ik heb echt meegeleefd. Met zo’n koersverloop, ben je de wedstrijd veel beter aan het volgen. Het is op dat moment ook mijn werk om de wedstrijd naar de huiskamer te brengen. Je kunt geen moment verslappen. Dat terwijl ik thuis als ik de koers heb opstaan, het toch altijd een beetje met een schuin oog volg.”

Sprong in het diepe
Drie uur lang zat de ex-renner van Rabobank, Sunweb en Jumbo-Visma op het puntje van zijn stoel. En dat terwijl het écht zijn vuurdoop was. “Een proefuitzending heb ik niet gedaan. Ik was anderhalf uur voor de uitzending begonnen op kantoor. Samen met lead commentator Joris van den Berg hebben we alles doorgelopen en besproken. Hij heeft me even uitgelegd hoe het een beetje werkt. Tips en tricks gegeven, waar ik een beetje op moet letten, wat zijn rol is, wat mijn rol is. En daarna ben ik gewoon gaan zitten en heb ik het gedaan zoals iedereen het heeft kunnen horen.”

Het is voor Dumoulin in ieder geval een debuut om nooit meer te vergeten, juist omdat hij schor was. “Ik had heel veel last van mijn stem, dat was ook goed te horen. Ik heb me er doorheen gesleurd. Wanneer mijn volgende tv-klus wacht? Dat is tijdens het Critérium du Dauphiné, dan zal ik drie dagen opnieuw co-commentator zijn. En komende zondag tijdens Luik ben ik ook als analist te horen op de radio. Dat is weer een andere uitdaging, dan spring ik af en toe bij tijdens de uitzending. Vorig jaar heb ik dat ook al eens gedaan, dat was prima en ook leuk om te doen”, aldus de Limburger, die donderdag ook bekendmaakte dat zijn autobiografie op 4 juni uitkomt.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.