woensdag 9 augustus 2017 om 13:23

Tom Dumoulin: “Girostart in Israël kan wat mij betreft best”

Tom Dumoulin heeft geen probleem met het voornemen van de Giro d’Italia om volgend jaar in Israël van start te gaan. De titelverdediger zal zijn beslissing om volgend jaar de Giro d’Italia te rijden, niet laten afhangen van de keuze van de organisatie voor Israël. “Dit is geen reden om weg te blijven uit de Giro voor mij”, aldus Dumoulin voor de camera van WielerFlits.

“De meeste zorgen maak ik mij over of het allemaal wel veilig is. Maar dat zal wel wanneer ze daar gaan starten”, aldus Dumoulin.  “Het wordt logistiek een grote operatie. Maar we zijn gewend om veel te reizen. Als we daar een extra rustdag voor terug krijgen, dan mag dat van mij.”

[poll id=”577″]

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
9 augustus 2017 13:26
edit WF: bedankt, aangepast
9 augustus 2017 13:32
sinds z'n vergoeding voor de start van het criterium in Maastricht snap ik, dat wat Dumoulin betreft met geld heel wat mogelijk is.
9 augustus 2017 13:33
Duidelijk verhaal van Dumoulin. Lijkt mij geen speld tussen te krijgen.
9 augustus 2017 13:34
Veiligheid is de grootste reden om er eventueel vanaf te zien. Het zal wel goed gaan wanneer het halve Israëlische leger langs de weg staat. Maar of je dat moet willen... Je kan het ook opzoeken, zegt mijn vader altijd.
9 augustus 2017 13:36
@ Jan, wat een onzin. Hij krijgt er persoonlijk geen euro meer voor als ze in Israel starten ipv Italie.
Hij vind het belangrijker dat het gewoon goed geregeld is, gelijk heeft hij.
9 augustus 2017 13:44
@redactie
Dit item wellicht samenvoegen met item over Bakelants? Nu krijg je dezelfde discussie op 2 plekken.

On: de reactie van de broodfietser. Als het veilig is, en ze betalen goed dan rijd ik. Vanuit zijn perspectief snap ik dat ook wel weer, daarom moet een organisatie dit gewoon niet doen. Voor redenen zie Bakelants-item.
9 augustus 2017 13:47
Zeldzaam nikszeggend interview met een Dumoulin die duidelijk een air heeft van 'lalala, het zal wel allemaal joh, goed jonguh, is goed'
9 augustus 2017 13:48
Als hij dan start, toch wel in een kampioenstrui hoop ik. wat een belachelijke trui had hij gisteren aan. Maar ja wie petaald die bepaald.
9 augustus 2017 13:50
@Jan
Sneue reactie. Je zou dat geld toch ook niet laten liggen in zijn positie.
9 augustus 2017 13:53
Die rijdt toch de Tour
9 augustus 2017 13:53
Je kan bij Dumoulin eigenlijk aan alles merken dat hij helemaal niet bezig is met wereldpolitiek en het conflict in Israel/ Palestina. Vraag me eigenlijk ook wel af hoeveel renners daar wel mee bezig zijn.
9 augustus 2017 14:01
edit WF: hou het bij wielrennen svp
9 augustus 2017 14:05
Gelijk heeft Tom. De Giro kan prima starten in Israël. In 2012 ben ik er acht dagen geweest. Zoveel soldaten en politie in de straten van Jeruzalem. Ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld.
9 augustus 2017 14:15
Wat betreft veiligheid kan Europa nog iets van Israel leren. Sinds de vele terreuraanslagen in Frankrijk en Europa liepen er (en lopen in de toekomst) bij o.a. de Tour de France ook vele duizenden (undercover) beveiligers rond en stond er op de Champs-Elysées om de 25 meter minstens één gendarme met mitrailleur. Ik juich de start van de Giro in Israel toe, het enige democratische en enige moderne land in het Midden-Oosten met een Israelische ploeg welke de laatste tijd aan de weg timmert, hopelijk zorgt dit voor een mooie boost voor het Israelische wielrennen. Wie weet krijgt Israel Cycling Academy een wildcard en zien we Dennis van Winden in de Giro ;)
9 augustus 2017 14:20
@RobertMollema:
Ligt er een heel klein beetje aan waar je je bevindt, maar ik voelde mij afgelopen voorjaar ook prima veilig in Israel. Ik was er maar een week en vooral op plekken waar toch al toeristen komen, maar ik zie geen reden om er geen Giro-start te organiseren. Volgens mij kunnen ze nog best een leuke route bedenken.
9 augustus 2017 14:23
Helemaal eens @ToNNePoN. Israël is geen schurkenstaat @Bonifazio, maar juist een voorbeeld voor Europa. Ik denk dat de Girostart daar een feest kan worden. Prachtig land, fantastische hotels, heerlijk (sport)klimaat.
9 augustus 2017 14:27
@Bonifazio

Goed punt.
9 augustus 2017 14:32
@Tonnepon & RobertMollema en andere liefhebbers van politiestaten
Zou het wellicht zo kunnen zijn dat die soldaten en politie er staan omdat het juist niet veilig is? Verder is democratie niet alleen dat een select deel van de bevolking af en toe mag stemmen. In Isreal is de gemiddelde Palestijn een tweederangs burger die wel belasting moet betalen maar voor de rest nergens heen mag, nergens recht op heeft en z'n eigendommen niet zeker is. Bravo.
9 augustus 2017 14:39
@romains. journalistiek gewoon niet zo'n sterk intervieuw. Dumoulin antwoord misschien een beetje langerig maar met respect. Begrijp me niet verkeerd, want Wielerflits is mijn nummer 1 site. Maar dit is gewoon nog een beetje nieuw voor ze.
9 augustus 2017 14:51
@RobertMollema: Israël is absoluut geen voorbeeld voor Europa, het verdient wel degelijk het predicaat "schurkenstaat". Ze nijpen de Palestijnse bevolking volledig dood. Daar is geen discussie over mogelijk, wij lezen in de richting Conflict & Development zaken over Israël waar je haren van overeind komen. Het conflict Palestina/Israël wordt bij ons geframed als een verhaal waar beide partijen even veel schuld treft omdat Israël nu eenmaal een bondgenoot van de VS is. Je opmerking "ik heb mij nog nooit zo veilig gevoeld met zoveel soldaten en politie daar op straat" zegt voor mij ook genoeg. Dat is niet waar wij naar zouden moeten streven.

Overigens heeft de discussie Palestina/Israël weinig te maken met "mag de Giro in Israël starten?". Als zaken zoals moraliteit in het wielrennen belangrijk zouden zijn, dan zou men ook niet in Qatar gestart zijn. Je kan van wielrenners ook niet verwachten dat zij zich met zo'n problematiek bezig houden, dat is hun job helemaal niet. Logistiek en logisch gezien is een start in Israël voor een ronde in Italië volstrekt belachelijk. Het is een puur monetaire kwestie waarbij Israël zich - net zoals andere bedenkelijke regimes à la Qatar, Rusland en Brazilië - populair poogt te maken door het organiseren van sportevenementen. Spijtig dat het wielrennen daaraan mee doet. Die gekke Noord-Koreaan wil ook nog een wielerrondje trouwens.
9 augustus 2017 14:51
Alleen de Tour de France is wel nog altijd Frans. En Parijs-Nice heet nu eenmaal geen Parijs-Jeruzalem. Dus daar kies je helemaal niet voor om heen te gaan.
Om naar een politiek gevoelige plek te gaan zou je altijd een weloverwogen keuze moeten maken waarbij je alle relevante factoren tegenover elkaar afweegt. Maar ook om naar een plek te gaan waar er geen wielercultuur is of zal gaan ontstaan. Of om naar een plek te gaan waar het 45 graden is als je er koerst.
En in die keuze zou geld nooit de zwaarste factor mogen zijn, dat zou heel laag op je prioriteitenlijst moeten staan. Iedereen weet echter dat dat nu net de allerbelangrijkste reden is om ergens heen te gaan: wie heeft er de grootste zak met dollars voor over.

Alleen maar omdat we inmiddels al op allerlei twijfelachtige plekken zijn geweest met grote sportevenementen is geen argument. Dat is al erg genoeg dat we er al aan gewend raken.

RobertMollema, dus omdat er veel politie en soldaten zijn is het er veilig? Schijnveilig ja. En laten we dan in 2019 maar naar Mosul of Noord Korea gaan, daar stikt het ook van de politie/soldaten. Geinig.
9 augustus 2017 14:52
Zo ja zeg. De interviewer heeft namelijk ook iets van 'ja jonguh, beroemd he, dat betekent allemaal gare vragen beantwoorden'. Mollema en Dumoulin zijn voorbeelden van snuggere wielrenners en voor een normaal niet-lacherig interview moet je daar beter je best voor doen wil je een normaal gesprek krijgen.
9 augustus 2017 14:55
Dus veel militairen is voor jullie een gevoel voor veiligheid? Ik moet er niet aan denken als dat in Nederland het geval was. Die militairen staan er niet voor jou veiligheid in principe maar om een incident op te lossen.
9 augustus 2017 14:57
Tja als je omringd wordt door het halve leger met mitrailleurs dan voel je je wel veilig voor terroristen.... Maar het lijkt me hoogst onplezierig. Iedere renner mag hopelijk zijn eigen afwegingen maken of hij in zo'n situatie een wedstrijd wil fietsen. Ik zou als ploeg misschien wel starten maar mijn renners wel netjes vragen of ze dit willen.
9 augustus 2017 15:05
In de huidige situatie waarin er ook in landen als Qatar en China gekoerst wordt, kan je natuurlijk niet hard maken dat het niet in Jeruzalem kan. Prima wat mij betreft als we niet in Israël zouden koersen, maar mogen dan die achterlijke zandbak koersen die puur alleen voor het olie geld op de agenda staan ook van die agenda af? En mogen dan ploegen als Bahrein en UAE meteen worden opgedoekt? Want hoe dergelijke landen met mensenrechten omgaan vind ik toch minimaal of misschien nog wel meer schrijnend dan wat er in Israël gebeurt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.