Giro 2016: Tom Dumoulin grijpt eerste roze trui in Apeldoorn
foto: Sirotti
vrijdag 6 mei 2016 om 17:13

Giro 2016: Tom Dumoulin grijpt eerste roze trui in Apeldoorn

Tom Dumoulin heeft in Apeldoorn de openingstijdrit van de Giro d’Italia gewonnen. Onze landgenoot van Giant-Alpecin is daardoor de eerste drager van de roze trui. Hij maakte het wel spannend, aangezien het verschil met de nummer twee – verrassend Primoz Roglic  van LottoNL-Jumbo – slechts twee honderdste van een seconde bedroeg.

Ludvigsson lang in hot seat
Om 13.45 uur vertrok Fabio Sabatini als eerste uit een volgepakt Omnisport. De eerste renner onder de elf en een halve minuut was Moreno Hofland met 11.28, nog voor erkende tijdrijders als Svein Tuft en Anton Vorobyev. Mathias Brändle dook weer onder Hoflands tijd: 11.17, maar ook de Oostenrijker kon niet lang genieten van zijn leidende positie. Tobias Ludvigsson snelde naar 11.11.

Roglic verrast
De tijd van de Zweed bleef lang staan, ondanks dat meerdere renners op het tussenpunt onder zijn tijd doken. Tim Wellens was ruim sneller halverwege, maar hij verloor – niet als enige coureur – veel tijd in het tweede deel. LottoNL-Jumbo renner Primoz Roglic was halfweg de tijdrit ook sneller dan Ludvigsson, maar hij wist dit wel vast te houden en pakte met acht tellen de hot seat.

Van Emden en Küng vallen
Jos van Emden, één van de topfavorieten voor de daguitslag, kwam ten val in een rechterbocht. Ook Stefan Küng, goed aan het tussenpunt, reed die bocht de hekken in. Beide tijdrijders gingen onderuit en konden een goede uitslag vergeten. Bob Jungels kwam niet aan de tijd van Roglic.

Foto: Sirotti

foto: Sirotti

Dumoulin pakt twee honderdsten op Roglic
Ondertussen was ook Tom Dumoulin gestart. De topfavoriet voor de dagzege kwam aan het tussenpunt twee seconden sneller door dan de tot dan toe snelste man halverwege, Tim Wellens. In het tweede deel van de tijdrit verloor Dumoulin tijd op Roglic. In dezelfde tijd (op de seconde) passeerde de Limburger de finish, slechts twee honderdste van een seconde was het voordeel van onze landgenoot.

Aan het tussenpunt vielen de tijden van Fabian Cancellara en Michael Hepburn tegen, waardoor het feest bij Dumoulin langzaam gevierd kon worden. Toen na de finish van Hepburn duidelijk was dat het roze definitief naar de Nederlander ging, was Koning Willem-Alexander de eerste die Dumoulin feliciteerde met de zege. Dit betekent tevens de eerste seizoenszege voor Giant-Alpecin, dat een geplaagde start van 2016 kende.

06-05-2016 Giro D'italia; Tappa 01 Apeldoorn - Apeldoorn; 2016, Giant-alpecin; Dumoulin, Tom; Apeldoorn;

Dumoulin aan de champagne in Apeldoorn – foto: Sirotti

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
6 mei 2016 20:13
Prachtig moment.

Moet wel zeggen dat ik Dumoulin zijn tijd teleurstellend vind. De Chianti-tijdrit zal hèt referentiepunt worden. Tot nu toe vrees ik dat de focus op alleen Rio een grote teleurstelling zal voortbrengen.
6 mei 2016 20:16
Wat een geweldig sportfeest was het vanmiddag in zonovergoten Apeldoorn. Mooi om erbij te zijn en wat een weelde, zo kort na de Tourstart in Utrecht. 200 meter voor de finish was een mooie plek langs het parkoers, met een groot beeldscherm in de buurt en Kees Maas op de speakers.

De voorlopig snelste tijd van Hofland zette de toon, alle Nederlanders en geelzwarten werden door een orkaan van geluid voortgestuwd. De valpartij van Van Emden was een domper, met toch best wel een beetje de nadruk op de eerste lettergreep daarvan. Tjallingii was immers vlak ervoor op precies dezelfde plek ook weggegleden.

De geweldige tijd van Roglic leidde tot massale verbazing en de winst van Dumoulin tot een explosie van vreugde. Apeldoorn had zijn zaakjes prima voor elkaar, nu op naar Arnhem en Nijmegen!
6 mei 2016 20:17
Mooie prestatie van Dumoulin!!! 22 duizendste , dat is net genoeg, maar het is dan ook een tijdrit!!! Tja tja Tjallingii voor de blauwe trui, beter spaart ie zijn krachten en loodst ie Kruiswijk door de eerste week heen....
6 mei 2016 21:00
Mooie dag in Apeldoorn! Dumoulin was fantastisch, en ik ben zeker ook onder de indruk van Kruijswijk. Uitstekende prestatie voor hem in zo'n vlakke tijdrit aan het begin van een grote ronde, met zijn vorm zit het volgens mij wel goed.
6 mei 2016 23:40
Registreet die tijd bij start en aankomst dan niet met een transponder? Als je moet afgaan op de officials die met hun vingertje de seconden aftellen, en het biepje van 'start', dan is zowat elke tijd foutief.
7 mei 2016 00:56
Mooie dag in Apeldoorn beleefd. In het weekend naar Arnhem en Nijmegen. Dumoulin is op de afspraak. Dat is weer een bewijs van zijn professionele instelling. Jammer voor Van Emden. Die vond ik hard voorbij komen op 4 kilometer van de meet. Kennelijk tè hard dus. Kruijswijk prima op dreef. Dat belooft voor later.
7 mei 2016 11:57
Eindelijk valt het voor Tom goed, ondanks dat niet alles mee zat onderweg en had hij zich waarschijnlijk gericht op een tijd onder de 11 minuten. Maar hij bleek gewoon sneller dan de rest en dat is ook een klasse apart.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.