Toon Vandebosch kent zijn beste crossweekend ooit: “Eindelijk zat het eens mee”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens dinsdag 14 november 2023 om 08:00

Toon Vandebosch kent zijn beste crossweekend ooit: “Eindelijk zat het eens mee”

Interview Aan revelaties geen gebrek, afgelopen crossweekend. Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis pakten uit met hun beste uitslagen ooit in een Belgische cross, maar we mogen ook niet zomaar voorbijgaan aan het weekend van Toon Vandebosch. “Hopelijk ben ik nu écht vertrokken”, vertelt de 24-jarige Westmallenaar hoopvol aan WielerFlits.

Als er veel regen valt, dan weet je dat Vandebosch op zijn best is. De Jaarmarktcross van Niel was daarvan het beste bewijs. Vanuit de achtergrond schoof hij steeds meer op, om aan het einde op plek vijf uit te komen; een evenaring van zijn beste notering ooit in een klassementscross.

Een dag later zag het er lange tijd nóg beter uit. Vandebosch reed in de Wereldbeker van Dendermonde zowaar enige tijd alleen vooruit en kon zelfs als laatste man het wiel van latere winnaar Pim Ronhaar houden. Tot in de slotronde streed hij nog mee om de vierde notering, maar een pijnlijke rug bracht hem aan het eind op plaats negen. “Deze zware parcoursen liggen me goed. Ik hou van tempocrossen”, lacht Vandebosch.

Nochtans kende de renner van Crelan-Corendon geen al te beste seizoensstart, tenminste, als je naar zijn uitslagen kijkt. “Ik vind dat ik al een heel sterk seizoen achter de rug heb, alleen zat het nooit mee. In bijna elke cross tot nu toe had ik pech. In Overijse was ik sterk bezig, maar daar ging mijn ketting er twee keer af. In Beringen viel ik best zwaar, waar ik toch een hele periode last van heb gehad. In Ruddervoorde en Maasmechelen miste ik dan weer mijn start. Dat was een beetje mijn eigen fout, maar zo liep ik toch weer een mooi resultaat mis. Ik crosste vaak sterk rond, maar je zag het niet in de uitslagen.”

Vandebosch aan de leiding in Dendermonde – foto: Cor Vos

Trainen op Mallorca
Op die manier zag Vandebosch ook een selectie voor het Europees kampioenschap aan zich voorbijgaan. “Ik vond het jammer dat ik niet geselecteerd was, maar dat is sport. Of het onterecht was? Goh, als je in de gevarenzone zit, dan weet je dat de kans bestaat dat je teleurgesteld wordt, hé. Iémand moet buiten de selectie vallen. Ik vond het jammer, zeker gezien het vrij lastige parcours in Pontchâteau, maar stiekem kwam het ook wel goed uit dat ik niet naar Frankrijk moest.”

“Na mijn val in Beringen heb ik een lastige periode gehad. De reis naar de Wereldbeker in Waterloo kwam er vrij snel aan en ik heb in die periode weinig kunnen trainen. In dat opzicht was het goed dat ik na de Koppenbergcross naar Mallorca kon afreizen om daar wat bij te trainen. Op die manier kon ik werken aan mijn trainingsachterstand. Dat was nodig en we zien nu dat het heeft geloond.”

Podiumplaats?
Een vijfde en negende plaats zijn uitslagen waar Vandebosch op kan voortbouwen. “Wat ik vooral zo mooi vind aan die vijfde plaats in Niel: iedereen van de concurrentie was er. Oké, sommigen hadden wel een slechte dag of af te rekenen met pech, maar voor mij is dit een heel goede uitslag. Ik hoop dat mijn tijd er de komende weken aankomt. Er staan nog meer mooie crossen op de planning die me moeten liggen in de Wereldbeker en X2O Trofee, de twee klassementen die ik volledig rijd. Hopelijk ben ik nu écht vertrokken.”

Mikt Vandebosch daarbij nog hoger dan top 5-noteringen? In Dendermonde toonde hij alleszins dat hij, samen met Laurens Sweeck, een gevaarlijk duo kan volgen. “Ik heb altijd gezegd dat ik eerst op de top 5 wil beginnen mikken. En als dat goed lukt, kan ik op termijn misschien op een goede dag eens aan het podium denken. Maar dit is het eerste doel.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.