Tour 2012: Voorbeschouwing – etappe 11
woensdag 11 juli 2012 om 23:07

Tour 2012: Voorbeschouwing – etappe 11

De elfde rit in de Tour de France is volgens Servais Knaven, ploegleider van Team Sky, de lastigste rit van de week. Zijn poulain, gele truidrager, Bradley Wiggens zal morgen een zware werkdag hebben. De bergetappe, met vier stevige beklimmingen, zal voor het nodige spektakel zorgen. WielerFlits blikt vooruit.

De rit is qua lengte één van de kortste etappes in de Tour de France. De etappe telt slechts 148 kilometer, maar mag niet als eenvoudig bestempeld worden. Vanuit de start in Albertville is het nimmer vlak. Na niet meer dan veertien kilometer arriveren de renners aan de voet van de Col de la Madeleine. Deze berg van de buitencategorie brengt het peloton voor het eerst in deze ronde op meer dan 2000 meter boven zeeniveau.

Bijna 45 kilometer verder volgt een andere col van de buitencategorie, namelijk de Col de la Croix de Fer. Na de Col de la Madeleine volgt een technische en lange afdaling. In de vallei, in Saint-Étienne-de-Cuines, kan geld verdient worden in de supersprint. Als het geld en de punten verdeeld zijn, stijgt het wegdek richting de top van de Col de la Croix de Fer (22,4km aan gemiddeld 6,9%)

Na de top van de Col de la Croix de Fer volgt een korte afdaling om andermaal koers te zetten naar een nieuwe bergtop. Ditmaal kunnen punten verdiend worden op de sommet van de Col du Mollard (tweede categorie). De kortste klim van de dag is 5,7 kilometer lang heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8%.

De Tour de France kent dit jaar maar drie aankomsten bergop. La Planche de Belle Filles beet afgelopen weekend het spits af, deze rit zal de tweede in de rij zijn. Het profiel van de klim is een open uitnodiging voor spectaculaire demarrages. Met drie cols als voorspel kunnen de renners met ambitie in het algemeen klassement een aanval plaatsen op de gele trui van Bradley Wiggens. De achttien kilometer lange klim van La Toussuire (eerste categorie) werd bekend bij het grote publiek toen Floyd Landis in 2006 een ferme inzinking kreeg. De dag erna revancheerde hij zich door iedereen het nakijken te geven.

Het zwaarte punt van de klim ligt in de beginkilometers. De eerste drie aanvangskilometers stijgen het steilst. Maar door de drie cols eerder in de etappe is het de hele klim opletten geblazen voor de manschappen van Team Sky. De finishlijn is getrokken in Les Sybelles, een klein dorpje in de uitlopers van La Toussuire

Favorieten
Woensdag leken, op Jurgen Van den Broeck en Vincenzo Nibali na, weinig klassementsrenners zin te hebben in een aanval. Kunnen ze niet beter of spaarde ze krachten voor de rit naar La Toussuire? Met vier bergen en aankomst bergop is verstoppen onmogelijk. Bovendien zijn de bergritten die nog moeten komen op één hand te tellen.

foto: Sirotti

Favoriet voor de dagzege blijft Cadel Evans. Vandaag beperkte hij zich tot volgen, ondanks drie pogingen van Van den Broeck om in de aanval te gaan. De Australiër van BMC kijkt nog altijd tegen een achterstand aan van bijna twee minuten. In de tijdrit wordt dat verschil eerder groter dan kleiner. Hij enige kans ligt dus in de bergen. Met zekerheid zal hij morgen in de aanval gaan.

foto: Sirotti

Jurgen Van den Broeck liet in de rit over de Grand Colombier al zien zijn woorden na te komen. De Belg kondigde aan in de aanval te trekken en zo geschiede. Met zijn ranke klimmersbenen zal de aankomst bovenop La Toussuire zijn hart sneller doen kloppen. Plekje voor plekje schuift hij op richting de top vijf. Wellicht droomt hij nog van meer.

foto: Sirotti

Net als Van den Broeck beschikt Pierre Rolland over goede klimmersbenen. De winnaar van de witte trui van vorig jaar sprong vandaag twee keer mee met Van den Broeck. Hij is warm gedraaid voor een effectieve aanval. Naast de witte trui won hij vorig jaar op grootse wijze de rit met aankomst op Alpe d’Huez. WielerFlits raadt de jonge Fransman aan zijn glaasje champagne, vanwege de winst van Voeckler, over te slaan om morgen in optimale vorm aan de start te staan.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Cadel Evans
*** Jurgen Van den Broeck, Pierre Rolland
** Bradley Wiggins, Chris Froome, Vincenzo Nibali
* Fränk Schleck, Denis Menchov, Haimar Zubeldia, Thibaut Pinot

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.