Tour 2013: Voorbeschouwing etappe 4
dinsdag 2 juli 2013 om 11:14

Tour 2013: Voorbeschouwing etappe 4

Ploegentijdrit

foto: Sirotti

Na drie hectische en intensieve dagen op het eiland Corsica, keert het Tour-circus terug op het vaste land. Waar de voorbije twee dagen kansen waren om verschillen te maken, zal rit vier zeker voor verschuivingen zorgen in de algemene rangschikking. Er staat namelijk een ploegentijdrit op het programma in en rond Nice. Welke ploeg toont zich het beste tegen de klok, en kan Team Sky een eerste tik uitdelen aan de concurrentie? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Vandaag zullen de tijdritbenen voor het eerst moeten worden aangesproken. De mannen op de grote plaat zullen een parcours op hun maat vinden. De 25 kilometer tellende beproeving tegen de klok rond Nice is nagenoeg volledig vlak.

Tour 2013

foto:

Na 13 kilometer zal al duidelijk worden welke ploegen respectievelijk in het verlies en winst rijden. Na het eerste en enige tussenpunt zullen de renners nog twaalf kilometer moeten afleggen om opnieuw aan te komen in Nice.

Favorieten

garmin-barracuda ploegentijdrit

foto: Sirotti

Met een gehavende Tony Martin en niet geheel fitte Mark Cavendish bij Omega-Pharma Quickstep is Garmin-Sharp misschien wel de ploeg die aan het einde van de dag met de bloemen zal zwaaien. De Amerikaanse formatie telt sterke tijdrijders als David Millar, Andrew Talansky en de jonge Rohan Dennis en presteert normaliter goed in deze discipline.

Team Sky

foto: Marcel Koch

Een andere ploeg die een gooi kan doen naar ritwinst is Sky Procycling. De ploeg van kopman en topfavoriet Chris Froome kent geen zwakke pionnen voor dit werk. Het is echter afwachten hoe Geraint Thomas de gevolgen van zijn val in de openingsrit verteert. De afgelopen dagen had de olympisch kampioen op de baan duidelijk last van zijn verwondingen, en het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat hij maximaal kan presteren.

Omega Pharma Quick Step

foto: Sirotti

Omega-Pharma Quickstep dient weliswaar rekening te houden met een gehavende Tony Martin, maar heeft nog steeds tijdritkanonnen aan de start met Kwiatkowski, Chavanel en Velits. Vorig jaar werd de Belgische ploeg wereldkampioen in Valkenburg, kunnen ze in Nice bevestigen?

Radioshack Leopard

foto: Sirotto

Radioshack-Leopard zal ook een ploeg zijn die in de gaten moet worden gehouden. De geplaagde formatie van Andy Schleck beleeft tot dusverre een goede Tour met de ritwinst van Jan Bakelants, die en passant ook nog de gele trui veroverde. De Belg zal met zijn ploegmaats gebrand zijn om het gele kleinood te behouden, en de ploeg heeft met mannen als Voigt, Klöden, Zubeldia en Monfort coureurs met voldoende ervaring in dit werk.

Movistar

foto: Sirotti

De mannen van Team Movistar rijden de laatste jaren ook altijd goed tegen de klok. Kopmannen Alejandro Valverde en Nairo Quintana worden in deze 25 kilometer tellende beproeving bijgestaan door sterke tijdrijders als de Spaanse kampioen Jonathan Castroviejo Castroviejo, Andrey Amador en Rui Costa. Orica-GreenEdge herbergt ook sterke mannen voor deze discipline, met onder meer de Canadees Svein Tuft. Daarnaast komt BMC-Racing Team ook stuk voor stuk met hardrijders aan het vertrek.

Belkin Pro Cycling

foto: Sirotti

Er zijn ook ploegen die de schade zo beperkt mogelijk moeten houden voor hun kopman in strijd om de algemene rangschikking. Team Katusha reed in de Giro d’Italia van vorig jaar met nagenoeg dezelfde formatie naar de tweede tijd achter de specialisten van Garmin-Sharp in deze discipline. Team Saxo-Tinkoff zal de schade zo veel mogelijk willen beperken voor Alberto Contador, terwijl Team Astana met Kessiakoff en Brajkovic goede tijdrijders in haar ploeg heeft. Wat kan tot slot het Belkin Pro Cycling Team van Bauke Mollema en Robert Gesink?

Favorieten volgens Wielerflits
**** Garmin-Sharp
*** Sky Procycling, Omega Pharma-Quickstep
** Movistar Team, Radioshack-Leopard, BMC Racing Team
* Katusha Team, Belkin Pro Cycling Team, Astana Pro Team, Orica-GreenEDGE

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.