Tour 2015: Bezoek Lance Armstrong omstreden
donderdag 16 juli 2015 om 10:54

Tour 2015: Bezoek Lance Armstrong omstreden

Lance Armstrong is afgereisd naar Frankrijk om daar de Tour de France te bezoeken. Armstrong doet de Tourkaravaan aan om geld op te halen voor Geoff Thomas (een Britse topvoetballer en kankerpatiënt) en onderzoek naar bloedkanker. Ondanks dit nobele doel kan de Amerikaan niet rekenen op een warm welkom. “Zijn bezoek is respectloos richting de renners van het huidige peloton. Er zijn genoeg andere manieren voor Lance om geld op te halen”, zegt Brian Cookson desgevraagd tegen Cyclingnews.

Ook bij Team Sky zit men niet te wachten op de gewezen kampioen uit Texas. Geraint Thomas: “Het interesseert mij helemaal niks wat hij doet. Die man heeft genoeg schade aangericht. We betalen nu nog altijd de prijs voor zijn handelen”, reageerde Thomas kritisch. Chris Froome liet zich iets minder expliciet uit, maar is ook niet gecharmeerd van Armstrongs’ bezoek: “Hij is niet terug in de Tour. Hij staat niet aan de startlijn. Dat hij Geoff Thomas helpt is een heel goede zaak en dat steun ik volledig. Ik hoop dat er veel geld wordt opgehaald, maar dat Armstrong hier rondloopt is totaal onbelangrijk voor mij.”

Lance Armstrong rijdt samen met Geoff Thomas het parcours van etappe 13 en 14 om zodoende geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Tegenover Sky Sports zei Armstrong het oneerlijk te vinden dat Froome vragen krijgt over doping: “Het zou niet zo moeten zijn dat een leider in de Tour de France wordt bekritiseerd en ondervraagd vanwege een Tourwinnaar van tien, vijftien jaar geleden. Dat is onterecht en niet eerlijk”, aldus Armstrong.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
16 juli 2015 11:00
Ach. Slechte mensen doen ook goede dingen. Nooit fan van de beste man geweest. Niet voor en zeker niet na zijn onvermijdelijke val. Het idee is goed, maar had de livestrong organisatie niet iemand anders kunnen vinden die wellicht meer positieve Press genereert? 'Lichtelijk' ongepast dit, wat dan wel weer bij narcistische Armstrong past
16 juli 2015 11:03
Laat hem toch. Michel Pollentier is toch ook gewoon eregast bij Sporza? En Jopie maakt reclame voor supermarkten en matrassen, Hinault is podium-portier en Virenque schraapt de euri's ook ieder jaar weer bij elkaar rondom de Tour.
16 juli 2015 11:08
Wat een onzin... kan wel 30 namen noemen die gewoon rustig meedoen aan het tourcircus en die hebben ook van alles en nog wat geslikt.
16 juli 2015 11:10
Pfff Virenque, Merckx, Jalabert, Hinault, Riis, Vinokourov... Ze mogen allemaal dingen bij, rond en zelfs in de Tour doen, maar Armstrong is de paria. Hypocrisie ten top, niet van de renners die er moeite mee hebben. Wel van de ASO en mijnheer Cookson.

Voor de duidelijkheid: ik ben voor levenslange schorsingen, maar dan wel voor iedereen en niet voor twee mensen.
16 juli 2015 11:16
Blijft voor mij de winnaar voor 7 tours en een groot sportman. In de tijd dat hij reed bestreden de meeste renners elkaar met gelijke middelen. Het is triest dat Lance zo hard aangepakt wordt terwijl bijvoorbeeld Virenque in Frankrijk als held onthaald wordt en Indurain op het podium mag staan.
16 juli 2015 11:22
Mensen blijven ben van andere doping zondaars opnoemen met als argument dat Armstrong blijkbaar onevenredig zwaar gestraft wordt. Echter heeft Armstrong zijn handen dusdanig vuiler gemaakt dan al die anderen. Die is over lijken gegaan waar menig maffioso nog onpasselijk van zou worden. Een crimineel en slecht mens is het. Heeft meer dan alleen het imago van de wielersport verziekt. Maar ook gewoon hele hordes mensen kapot gemaakt. Persoonlijk vind ik dat hij er nog genadig afkomt met het inleveren van een paar resultaten en wat boetes.
16 juli 2015 11:27
@LL groot gelijk, allemaal boeven die je opnoemt. Vooral Vino brengt de sport op dit moment schade toe. Een beetje hypocriet dus. Aan de andere kant Armstrong is DE persoon waardoor schoon rijden voor de fans een utopie is voor de komende 20 jaar. Hij staat symbool voor alles wat mis is. Er mag niet over gesproken worden. Voldemort zoals hij zelf zegt.
16 juli 2015 11:40
@ Wiebidia: Lance was extreem goed, en extreem doorgedreven, in alles.
Dat maakt hem in mijn ogen niet erger of slechter dan prutsers die wat proberen met doping.
Ik lees nog steeds boeken van hem of Bruineel ter inspiratie.
Maar voor mij is Lance zeker 7x, zeven keer, winnaar van deze wedstrijd.
Ik vind het al moeilijk om de winnaar te onthouden en ik weet al helemaal niet wie de eerste schone renner in het klassement was. Het bordje van een ander, onderhandelen etc voor mij hoort het er allemaal bij....aahhh het is weer zomer :D
16 juli 2015 11:48
Hoe goed Lance kon fietsen heeft toch niets te maken met alle andere 'randzaken' waar hij zich mee heeft ingelaten? Fantastische renner,aar ook gewoon een crimineel. Iedereen die het hele verhaal heeft gelezen weet dat hij geen zuivere koffie was. In de 'normale' wereld had de man allang een gevangenisstraf gekregen voor afpersing, fraude, trafficking, etc.
Geen plaats wat mij betreft voor deze man in de wielersport. Zeker niet op het meest zichtbare podium van onze sport
16 juli 2015 11:57
Cookson en co moeten hun mond houden over Armstrong zolang Vino nog een prominente rol in de wielersport speelt. Vino is betrapt geweest,koopt mensen om en heeft de nodige dopinggevallen in zijn ploeg. Daar hoor ik ze niet over.
16 juli 2015 12:02
Hoor ik ze niet over? Cookson is vrij uitgesproken geweest over zijn persoonlijke mening omtrent Astana. Daarnaast hebben ze de ploeg gepoogd te royeren. Echter waren dat rechtgeldig geen gegronde redenen voor
16 juli 2015 12:07
Hoeveel antipathie ik ook jegens de man koester, ik vind het leuk dat hij zich niet verstopt. 't Wielermillieu gaat al jaren met de dopingproblemen om via de pek-en-veren methode. Alles wordt toegeschreven aan individuele duivels die moeten worden uitgedreven om 't peloton weer zuiver te laten lijken. Lekker primitief.
16 juli 2015 12:17
Voor mij is valsspelen onlosmakelijk verbonden aan topsport. Ik kijk deels ook t wielrennen vanwege de geweldige verhalen. Helden, anti-helden, valsspelers, drama. Noem maar op. Het verhaal van Armstrong heeft niets van dat in zich vanwege de pijnlijke werkelijkheid die blootgelegd is omtrent zijn persoon. Ik heb niet het idee dat de autoriteiten een boeman zoeken en daarmee denken dat t klaar is. Echter heeft Armstrong zich nadat hij zichzelf een symbool van hoop en doorzettingsvermogen heeft gemaakt, zich nu ongewild als symbool voor alles wat fout is in de wielersport gemanifesteerd.
16 juli 2015 12:19
Ene Zakarin die naar mijn bescheiden mening nog steeds voordeel heeft van zijn Anabolen gebruik trapt ook nog een paar grote rondes aan gruzelementen.
Hoeveel etappes zijn dit jaar al opgeëist door ex-dopinggebruikers.
Het blijft zweren en etteren.
16 juli 2015 12:37
Armstrong is gewoon aan het uitokken, zijn ziekelijke vorm van intimidatie is hij nog steeds niet verleerd. Het vergelijk met renners als Virenque, Thevenet e.d. slaat ook op weinig: dit is niet enkel een dopingszondaar, maar gewoon een psychopathische beroepscrimineel die op een walgelijke manier met andere mensen omgaat. Deze man heeft carrières en zelfs levens kapotgemaakt.

Zoals Cookson zegt: hij kan makkelijk een ander evenement zoeken voor deze actie.
Begrijp me niet verkeerd, het hele Livestrongproject is ook prima. Het gaat er gewoon om hoe hij het brengt. Dit gaat niet al lang niet meer om de actie, dit gaat allemaal om Armstrong. Geen aandacht meer besteden aan die vent.
16 juli 2015 12:43
Inderdaad, heel triest hoe hierop gereageerd wordt door de Britten. Lance wordt weggezet als de man die eigenhandig de sport om zeep heeft geholpen, schei toch uit. Vooral van meneertje Thomas een hele kinderachtige reactie. Zijn haat jegens Armstrong prevaleert boven de inzet voor goede doelen, zo lijkt het wel. Vind het maar eng, die overdreven kritische houding tegenover dopeurs. Iedereen verdient een nieuwe kans, ook Lance.
16 juli 2015 13:17
Stond Indurain niet nog handen te schudden op het podium?
16 juli 2015 13:22
Net zo goed als dat het woord doping maar aan wielrennen blijft kleven, kleeft de naam Armstrong aan de Tour de France. Onlosmakelijk met elkaar verbonden en samen de geschiedenisboekjes in. Iedere plus heeft een min, da's de realiteit. En voor de realiteit kun je je alleen in je dromen verstoppen. Onder het tapijt schuiven is onmogelijk en al zou het kunnen lijkt me dat ongewenst voor het geweten van de sport. Armstrong op enige afstand houden is terecht en voldoende. Zolang dat zo blijft heb ik geen moeite met zijn jaarlijkse, vrij minimale, 'aanwezigheid' rond (dus niet in) de Ronde.
16 juli 2015 13:28
@Wiebipedia
Cookson is van het blaffen maar hij bijt niet. Op een gestopte renner commentaar geven is simpel maar als hij een vent met ballen is had hij bij het verstrekken van de licentie aan Astana moeten eisen dat ze die pas krijgen als ze Vino eruit donderen. Als je staat voor een schonere wielersport dan moet je zulke dingen als eerst doen.
16 juli 2015 13:30
Zijn plaats is in het gevang. Als hij iets goeds wil doen, hij heeft nog genoeg dollars om terug te geven en genoeg momenten om zijn excuses aan te bieden aan degene die hij heeft gechanteerd. Eigen belang is enige wat telt voor armstrong en dat weet hij nog steeds goed te verbergen.
16 juli 2015 13:42
@Jan jansen
+1
De man kan gewoon nog dikdakken onder het mom van goede doelen. Terwijl anderen financieel volledig Door hem zijn uitgekleed omdat ze de waarheid spraken.

@Mooiemario

Hoe zie je dat juridisch voor je?
16 juli 2015 14:14
Quote:
LyndaLid - 16 juli 2015 om 11:10 - Bewerkt op 16 juli 2015 om 11:11
  

Pfff Virenque, Merckx, Jalabert, Hinault, Riis, Vinokourov… Ze mogen allemaal dingen bij, rond en zelfs in de Tour doen, maar Armstrong is de paria. Hypocrisie ten top, niet van de renners die er moeite mee hebben. Wel van de ASO en mijnheer Cookson.


Dat inderdaad. Nu zal Armstrong het valsspelen wel op een hoger plan hebben gebracht (rechtzaken, 'afpersing', intimidatie, etc.), maar in de kern niet minder fout dan bovengenoemde namen, waarvan er een aantal zelfs aanbeden worden.
16 juli 2015 14:29
Dat is zoiets als een winkeldief en een straatrovers met fatale uitkomst dezelfde straf geven.
16 juli 2015 14:43
@wiebipedia
Simpel want Astana zelf moet hem eruit knikkeren. De UCI kan hem niet ontslaan maar je kunt je eisen stellen bij het verstrekken van een licentie. Dit enge potentaat moet zo snel mogelijk verdwijnen uit de wielersport.
16 juli 2015 15:31
Jij noemt dat simpel. Juridisch is dat dus niet mogelijk

Om te reageren moet je ingelogd zijn.